Πέτσας: Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη

25
Πέτσας: Εμείς επιλέγουμε την στήριξη της εργασία

“Η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη και δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε ότι “πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η έναρξη της επιστροφής εξαρτάται απ’ όλους μας, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε fake news τα δημοσιεύματα για “υποτιθέμενα σχέδια που αφορούν στην άρση μέτρων και περιέχουν διάφορες ημερομηνίες”, σημειώνοντας ότι “είναι παντελώς ανυπόστατα, αβάσιμα και επικίνδυνα”. “Κάποιοι παίζουν σε βάρος των πολιτών και της υπομονής τους. Και οι ελάχιστοι αυτοί, ας μην ξεχνούν ότι, πέρα από την κοινωνική αναλγησία που εκπέμπουν, τέτοια κείμενα εμπίπτουν και στις διατάξεις του νόμου περί διακίνησης ψευδών ειδήσεων”, πρόσθεσε και κατέληξε:”Δεν είναι αυτή η περίοδος για ανεύθυνα παιχνίδια, ούτε για επιπολαιότητα, ούτε για εφησυχασμό”.

Ο κ. Πέτσας προανήγγειλε συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους σε νέες και παλαιές εθνικές οδούς, καθώς και σε παράδρομους και υπενθύμισε σε όλους πως εάν επικαλεστούν μετακίνηση με το πρόσχημα της πρώτης κατοικίας, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων. Επανέλαβε ότι το Πάσχα φέτος θα είναι διαφορετικό και σημείωσε: “Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, έτσι ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε, όλοι μαζί, τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσής μας. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές”.

“Ακόμη και ένα 5% να μην τηρήσει τα μέτρα είναι ικανό να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι”, τόνισε ο κ. Πέτσας, ο οποίος διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πλήρους περιορισμού των μετακινήσεων ανήμερα το Πάσχα

Αναφερόμενος στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για την Μεγάλη Εβδομάδα ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Εκκλησία έχει δείξει πολύ υπεύθυνη στάση και ότι η Πολιτεία είναι σε επικοινωνία μαζί της για να υπάρξει διευθέτηση , κυρίως από Μεγάλη Τετάρτη και μετά. Διευκρίνισε ότι θα υπάρξει νεότερη συνεννόηση με την Εκκλησία και “ελπίζουμε πως θα βρούμε την κατάλληλη φόρμουλα”. “Θα φροντίσουμε, σε συνεργασία με την Εκκλησία, να μην υπάρξει συνωστισμός”, τόνισε.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: 24 δισεκατομμύρια ευρώ, για την μετάβαση «από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο»

Σε ότι αφορά την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο. κ. Πέτσας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές για να υπάρξει ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας ώστε η επανεκκίνηση να είναι γρήγορη και ισχυρή.

Αναφορικά με τον δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών, δέχεται ως μόνη προϋπόθεση την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και τη χρήση των χρημάτων αυτών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, χωρίς άλλους όρους, περιορισμούς και προϋποθέσεις.
Σε εθνικό επίπεδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ήδη εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ “προωθείται η επανάληψή τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο και θα φθάσουν συνολικά τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου”.

“Τα μέτρα αντιμετωπίζουν την κρίση, όπως εξελίσσεται σήμερα. Όμως, επειδή κανείς δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει την ακριβή διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, κρατούμε εφεδρείες. Είναι απαραίτητο να τις έχουμε για να πυροδοτήσουμε την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας”, συνέχισε και πρόσθεσε: “Είναι ώρα δύσκολη, είναι όμως και ώρα ευθύνης και σύνεσης και όχι εύκολης πλειοδοσίας, ούτε ανεύθυνων υποσχέσεων”.

Σε ότι αφορά τα 500 νέα κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι έχουν γίνει προβλέψεις για 500 οδηγούς και 500 νοσηλευτές ανά την επικράτεια, με δύο βάρδιες ανά 24ωρο και σύντομα θα ανακοινωθεί πότε θα ξεκινήσουν αυτές οι πρωτοβουίες.

Γνωστοποίησε επίσης ότι μετά το Πάσχα θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την πρώτη κατοικία, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε σενάρια εκλογών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, ο πρωθυπουργός έχει πει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και σημείωσε ότι η κυβέρνηση “δεν ασχολείται με τις φοβίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης”