Ποιος είναι ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν που ο Ερντογάν έδειξε ως «εγκέφαλο» του πραξικοπήματος

186
Φετχουλάχ Γκιουλέν, τουρκικό αίτημα, Εκδοση,

Πολλοί αναρωτήθηκαν ποιος είναι ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν που ο Ερντογάν έδειξε ως «εγκέφαλο» του πραξικοπήματος, αν και αυτός το αρνείται…

Τα τελευταία χρόνια ζει στις ΗΠΑ και από εκεί κατευθύνει, όπως παλαιότερα ο Πέρσης Χομεινί από τη Γαλλία, την πολεμική για την ανατροπή του Προέδρο της Τουρκίας και του καθεστώτος του, όπως κατηγορείται.

Ο Ερντογάν κάλεσε επανειλημμένα τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους για να βοηθήσουν να κατασταλεί η απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία υποστήριξε πως πραγματοποιήθηκε από μια φράξια των ενόπλων δυνάμεων πιστή στον αντίπαλό του, τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ. Άλλωστε δεν θα ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία αποδίδει συνωμοσίες, κινήσεις ανατροπής κλπ εναντίον του από τον ιμάμη.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορήθηκε ότι είναι πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία είναι πρώην ιμάμης και σημαντική πολιτική φυσιογνωμία στην Τουρκία, ιδρυτής του κινήματος Χιζμέτ και ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Ο ίδιος πάντως μέσω κύκλων του διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος. Αρνείται κάθε ανάμιξη και χαρακτηρίζει «πολύ ανεύθυνους» όσους των εμπλέκουν ενώ δηλώνει ότι «ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια των πολιτών».

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, είναι Τούρκος πρώην ιμάμης και πρώην πνευματικός καθοδηγητής του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το 1999 σε ένα βίντεο προέτρεπε τους οπαδούς του να κινηθούν «μέσα στις αρτηρίες του συστήματος χωρίς ουδείς να προσέξει την ύπαρξή σας μέχρι να φθάσετε σε όλα τα κέντρα εξουσίας».

Σήμερα ο Ερντογάν τον κατονόμασε ευθέως ως τον άνθρωπο πίσω από το πραξικόπημα ενώ εδώ και καιρό ήταν ο υπ’ αριθμόν 1 «εσωτερικός εχθρός» του τούρκου προέδρου.

Οι σχέσεις του με τον Ερντογάν κλονίστηκαν το 2013 όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι εκείνος είχε υποκινήσει τις έρευνες για διαφθορά οι οποίες στοχοποίησαν και ενέπλεξαν δεκάδες κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Διαβάστε επίσης:  Δρούγος: Η Τουρκία σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Ο Γκιουλέν βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών με την κατηγορία ότι ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης και η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν διδάσκει την ήπια έκδοση του Ισλάμ, που πιστεύει στην επιστήμη, το διάλογο μεταξύ των θρησκειών και την πολυκομματική δημοκρατία.

Έχει ξεκινήσει διάλογο με άλλες θρησκείες καθώς και με εβραϊκές οργανώσεις και είναι επικεφαλής του κινήματος Γκιουλέν που προωθεί τον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του τουρκικού Κράτους και θεωρείται από τους Δυτικούς ότι προωθεί το ανεκτικό Ισλάμ που δίνει έμφαση στον αλτρουισμό, τη σκληρή δουλειά, την εκπαίδευση.

Φετουλάχ Γκιουλέν: Καταδικάζω την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία -Προσβολή να με συνδέουν με αυτό

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο άνθρωπος που «έδειξε» ο Ταγίπ Ερντογάν ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος καταδίκασε κατηγορηματικά τα όσα έγιναν στην Τουρκία τις τελευταίες ώρες.

«Καταδικάζω κατηγορηματικά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η κυβέρνηση πρέπει να εκλέγεται μέσα από μία διαδικασία ελεύθερων και δίκαιων εκλογών και όχι δια της βίας», δήλωσε ο 75χρονος Ισλαμιστής κληρικός, που θεωρείται ο νούμερο1 εχθρός του Τούρκου προέδρου.

Μετά από τις κατηγορίες του Ερντογάν ότι ο ίδιος ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Γκιουλέν, που ζει στην Πενσιλβανία, απάντησε κάνοντας λόγο για προσβολή.

«Προσεύχομαι για την Τουρκία, τους Τούρκους πολίτες και όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, ώστε αυτή η κατάσταση να επιλυθεί ειρηνικά και γρήγορα. Ως κάποιος που έχει υποφέρει υπό πολλαπλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, θεωρώ ιδιαίτερα προσβλητικό να με κατηγορούν ότι έχω οποιαδήποτε σχέση με μία τέτοια απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες», δήλωσε ο Γκιουλέν.