Ποιες αλλαγές έρχονται με την ψηφιακή σύνταξη

21
Νωρίτερα η καταβολή συντάξεων του Μαΐου

Προ των πυλών είναι η ψηφιακή σύνταξη που φέρνει αλλαγές, όπως αποφασίστηκε σε διυπουργική σύσκεψη μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέσω της εισαγωγής του αριθμού ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» θα επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης συντάξεων.

Με την εισαγωγή του ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων, τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, θα μπορούν να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης.

Αμεσα αναμένεται να κατατεθεί διάταξη σε νομοσχέδιο, η οποία θα καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή του αριθμού ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και στις βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το «Μητρώο Πολιτών», το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών και λαμβάνει δεδομένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, τους δήμους, τα ληξιαρχεία, κτλ., σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Διαβάστε επίσης:  Κορωνοϊός: 9 νέα κρούσματα, 2 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να αξιοποιήσει το πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για τη σταδιακή ψηφιοποίηση των συντάξεων.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», το οποίο συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας, θα δημιουργηθεί ο ψηφιακός ατομικός λογαριασμός ασφάλισης, δηλαδή μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού», θα ψηφιοποιηθεί και θα μηχανογραφηθεί όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων, πραγματοποιώντας, έτσι, το πρώτο βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.

Από τον επόμενο Ιούνιο ψηφιακά οι συντάξεις

Τα πρώτα αποτελέσματα του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα φανούν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ, έως την 1η Ιουνίου 2021, το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά, θα ανέρχεται περίπου στο 90%.