Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
25.7 C
Athens

Πολεμικά σενάρια του ΝΑΤΟ με στρατό στα σύνορα με τη Ρωσία: Ο ειδικός ρόλος της Ελλάδας

Σχέδια του ΝΑΤΟ για μια απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία και την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης, έρχονται στη δημοσιότητα.

Μάλιστα, όπως.. προκύπτει από τα σενάρια που καταρτίζει η Βορειοατλαντική Συμμαχία, η Ελλάδα θα έχει ειδικό ρόλο.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Telegraph, οι νέοι χερσαίοι διάδρομοι χαράσσονται, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν τάχιστα δυνάμεις των ΗΠΑ στα σύνορα της ΕΕ με τη Ρωσία σε περίπτωση που ο πόλεμος εξαπλωθεί πέρα από την Ουκρανία.

Αξιωματούχοι ανέφεραν στο βρετανικό Μέσο πως τα σχέδια περιλαμβάνουν μια σειρά από προβλέψεις για να υπερκεραστούν διάφορα τυχόν εμπόδια, από τη γραφειοκρατία μέχρι πιθανούς ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά μήκος των διαδρόμων, οι οποίοι ξεκινούν -μεταξύ άλλων- και από την Ελλάδα, αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες, που πλέον έχουν ενταχθεί στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα πατούν στην Ευρώπη μέσω πέντε λιμανιών σε Νορβηγία, Ολλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία. Στη συνέχεια, διασχίζοντας ενδιάμεσες χώρες, θα φτάνουν στην Ουκρανία, τη Φινλανδία, την Πολωνία και τις Λετονία και Λιθουανία, όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη που δημιούργησε η Daily Mail.

Πώς θα αναπτυχθούν τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια σε περίπτωση πολέμου

Τα σχέδια προβλέπουν διευρυμένους διαδρόμους, πέραν της Ολλανδίας που ήταν μέχρι σήμερα το βασικό σημείο εισόδου των αμερικανικών δυνάμεων. Όπως αναφέρεται, τα αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα «θα αναπτυχθούν στην πρώτη γραμμή, μεταφερόμενα κατά μήκος των “χερσαίων διαδρόμων του ΝΑΤΟ” σε περίπτωση πολέμου στην Ευρώπη».

Αμερικανοί στρατιώτες και τεθωρακισμένα, θα αποβιβαστούν σε πέντε λιμάνια και θα ακολουθήσουν σηματοδοτημένες διαδρομές, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι διαδρομές υλικοτεχνικής υποστήριξης έχουν γίνει βασική προτεραιότητα εντός της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με σχέδια, αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται αρχικά σε ολλανδικά λιμάνια και στη συνέχεια ταξιδεύουν με τρένο μέσω Γερμανίας στην Πολωνία.

Αφού λοιπόν υπολογίζεται ότι λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης θα χτυπηθούν ή θα καταστραφούν από ρωσικούς βομβαρδισμούς, η Συμμαχία παράλληλα θα χρησιμοποιήσει λιμάνια στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί πως η μετακίνηση δυνάμεων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, θα μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και σε περίπτωση που κάποια από τις γραμμές υποστήριξης διακοπεί λόγω χτυπημάτων. Από τα ιταλικά λιμάνια, τα αμερικανικά στρατεύματα μπορούν να μεταφερθούν μέσω της Σλοβενίας και της Κροατίας στην Ουγγαρία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.
Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα στον αμερικανικό και ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό

Τα σχέδια προβλέπουν τη μεταφορά στρατευμάτων και από ελληνικά λιμάνια μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Επίσης, σχεδιάζεται και αποβίβαση στρατευμάτων και στα λιμάνια της νότιας Τουρκίας και από εκεί στη Βουλγαρία.

Το σχέδιο κλείνει με την απόβαση και μετακίνηση μέσω Νορβηγίας, Σουηδίας και Φινλανδίας.

Τα λιμάνια αυτά, όπως σχολιάζει η Telegraph, θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, και θα πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα η αεράμυνα και η ασφάλεια των «διαδρόμων»!

Στόχος είναι να διασφαλιστεί πως τίποτα και κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει ή να καθυστερήσει τη μεταφορά των δυνάμεων. Κάθε διαδρομή θα μπορούσε να λειτουργήσει μεμονωμένα, ως εναλλακτική, ή και ταυτόχρονα για ταχύτερη και μεγαλύτερη ενίσχυση της πρώτης γραμμής.

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ έχουν ήδη συμφωνήσει στην προετοιμασία μιας δύναμης 300.000 στρατιωτών, οι οποίοι θα βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα για να μπορούν να τεθούν άμεσα σε επιχειρησιακή δράση. Επίσης, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις που παραπέμπουν σε σενάρια παγκοσμίου πολέμου.
Το Κρεμλίνο απειλεί τη Δύση και το ΝΑΤΟ τη Ρωσία

Εν τω μεταξύ και η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορά της. Σύμφωνα με το Think Tank Royal United Services Institute (RUSI), μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους υπήρχαν 470.000 στρατιώτες στην πρώτη γραμμή, ώστε να εξυπηρετούν και τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο αντιστράτηγος του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Σόλφρανκ, επικεφαλής της Διοίκησης Επιμελητείας της Συμμαχίας εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός πως «παρατηρήσαμε ότι η Ρωσία επιτέθηκε σε βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης της Ουκρανίας. Προφανώς, τεράστιες βάσεις όπως αυτές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ είναι αδύναμες, γιατί θα καταστραφούν στα πολύ πρώτα στάδια της σύγκρουσης».

Τα «κροταλίσματα» για μια γενικευμένη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης συνεχίζονται και μάλιστα κλιμακώνονται. Πολλοί δυτικοί ηγέτες υπογραμμίζουν πως η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζεται για έναν τέτοιου μεγέθους πόλεμο και διαρκώς πληθαίνουν οι φωνές για μεγαλύτερη εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία -ακόμη και με αποστολή στρατευμάτων.

Ήδη οι ΗΠΑ και άλλοι ευρωπαίοι σύμμαχοι έδωσαν στον Κίεβο την έγκριση για χτυπήματα με δυτικά όπλα εντός της Ρωσίας, έστω και κοντά στα σύνορα με το Χάρκοβο. Πρόκειται για μια κίνηση για την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει πως θα μπορούσε να έχει «μοιραίες συνέπειες». Χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος διερωτήθηκε: «Εάν αυτές οι σοβαρές συνέπειες συμβούν στην Ευρώπη, πώς θα συμπεριφερθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία μας στον τομέα των στρατηγικών όπλων;».

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που κρίνει πως βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «υπαρξιακή απειλή», δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμη και πυρηνικά όπλα.
Πρώτο χτύπημα της Ουκρανίας εντός της Ρωσίας με δυτικά όπλα

Την Τρίτη το Κίεβο, πανηγυρίζοντας, έκανε γνωστό πως χτύπησε ένα πυραυλικό σύστημα S-300 εντός της Ρωσίας. Σε αυτήν τη φάση, η άδεια που έχει δοθεί στην Ουκρανία έχει σαφείς περιορισμούς, προβλέποντας τη χρήση πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς και χτυπήματα εντός Ρωσίας αλλά κοντά στα ουκρανικά σύνορα, στο Χάρκοβο.

Ωστόσο, η αναθεώρηση της στάσης της Δύσης, που μέχρι σήμερα απέρριπτε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο υπό το φόβο μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, σηματοδοτεί μια κομβική αλλαγή στρατηγικής, καθώς η πλάστιγγα του πολέμου έδειχνε το τελευταίο διάστημα να γέρνει σαφώς υπέρ της Μόσχας.

Η ρωσική προέλαση στο Χάρκοβο και οι εδαφικές επιτυχίες του ρωσικού στρατού στο ανατολικό μέτωπο, σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση των ουκρανικών δυνάμεων, ώθησαν τη Δύση να ξεπεράσει το «ταμπού» για επιθέσεις εντός της Ρωσίας, ανοίγοντας έναν νέο κεφάλαιο που αναζωπυρώνει τους φόβους μιας παγκόσμιας σύρραξης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Με νέο αρχηγό και ποσοστό πάνω από 30%: Το μοναδικό κόμμα που μπορεί να...

Το 2027 θα είναι πραγματικά απίθανο να δούμε κυβέρνηση αυτοδυναμίας Από το 2019 μέχρι σήμερα, η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει σε κάθε πιθανή εκλογική αναμέτρηση....

Αρη Προτοσάλτε: Με «μπακαλιάρους» Χ. Δούκα και λοιπών, δεν κονταίνει ο Μητσοτάκης…

Μετά τον Αλέξη τον άχαστο, ο «χώρος» ανάδειξε στον Ανδρουλάκη. Της λεβεντογέννας θρέμμα, σκέφτηκαν, θα μπορεί να κοιτάξει κατάματα τον Μητσοτάκη, από τα Χανιά....

Ευρωεκλογές: Υπό τον φόβο της αποχής

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, της 25 Ιουνίου 2023, έσπασε κάθε ρεκόρ αποχής, καθώς άγγιξε το 47,17%, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των εκλογών του Σεπτεμβρίου...
Τι είπαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τη Μόρια

Το ευρωπαϊκό δίλημμα: Επενδύσεις ή μείωση χρέους;

Η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» με διακηρυγμένο στόχο να καταστεί «κλιματικά ουδέτερη» η ΕΕ μέχρι το 2050 ήταν το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο σχέδιο της...
Ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε τους θεσμούς;

Ευρωεκλογές: Ενίσχυση των Ευρωπαϊκών Θεμελίων

Συνεχίζουμε και σε αυτό το τεύχος μας την «Ευρωπαϊκή περί-ΣκεψηΕυρωπαϊκή περί-Σκεψη - Ορθός Λόγος» επιμένοντας στα διακυβεύματα των ευρωεκλογών, ερευνώντας, αναλύοντας, παρουσιάζοντας το «τι...

Τράβηξε άσο από το μανίκι: Αυτό που κανείς δεν σκέφτηκε για τον Μητσοτάκη και...

Ίσχυε ανέκαθεν και θα ισχύει για πάντα: η πολιτική είναι, μεταξύ άλλων, και ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Κανένας πολιτικός ποτέ και πουθενά δεν κατάφερε να...

Η Ε.Ε. αντιμέτωπη με πολύ μεγάλες προκλήσεις

Στις 9 Μαΐου γιορτάζουμε την ημέρα της Ευρώπης. Την επέτειο της ιστορικής Διακήρυξης Σουμάν, στην οποία ο Ρομπέρ Σουμάν μίλησε για τη δημιουργία μιας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ισχυρή κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη μάχη των πυρκαγιών

Πολύ μεγάλη κινητοποίηση έχουν πραγματοποιήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οργανώνοντας...

Ρώσοι κατάσκοποι του Πούτιν εργάζονταν στο ΝΑΤΟ επί χρόνια

Κατάσκοποι του Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζονταν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, «επί χρόνια», όπως...

Γιατί οι Ρώσοι έχουν το “Z” στα στρατιωτικά οχήματα και πώς γίνεται η κατασκοπεία των ουκρανικών δυνάμεων

Από την πρώτη στιγμή εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία προκάλεσε εντύπωση το γράμμα...