Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Πολύ δυσάρεστη έκπληξη: Το περιμένατε αυτό από τον Δημήτρη Κουτσούμπα;

Έδωσε ένα φρέσκο, πιο σύγχρονο πρόσωπο στο ΚΚΕ.

Με ιδιοφυείς ατάκες έγινε viral, meme και όλα αυτά τα ωραία και καλά του ιντερνετικού σύμπαντος. Παγιώθηκε επίσης ως ένας από τους πιο συμπαθείς Έλληνες πολιτικούς, ακόμα και σε αντίπερα ιδεολογικά όχθες.

Δεν θα φτάσουμε στο σημείο να πούμε πως έριξε μια και τα γκρέμισε όλα με τη στάση του στο νομοσχέδιο με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά σίγουρα ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχασε πολλούς πόντους με τη στάση που επέλεξε να κρατήσει.

Κάποιοι σχολίασαν σκωπτικά πως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν έκανε τίποτα περισσότερο, τίποτε λιγότερο από αυτό που συνηθίζει. Να λέει δηλαδή «όχι» σε όλα. Μέσα στην υπερβολή που εμπεριέχει η παραπάνω δήλωση, λέει και ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας. Το ΚΚΕ είναι περιχαρακωμένο στις απόψεις του και καταπώς έδειξε δεν υπάρχει περίπτωση να τολμήσει ποτέ να πάει κάπου διαφορετικά από αυτό. Έχει τη δικιά του κοσμοθεωρία και αυτό είναι μεν τίμιο στη βάση του, αλλά είναι, επίσης, σε πολλά πράγματα αναχρονιστικό ως αντίληψη και πρακτική.

Είχε τη μεγάλη ευκαιρία με αυτό το νομοσχέδιο να κάνει ένα άλμα προς τα μπροστά, να δείξει πως είναι ένα κόμμα που μπορεί και να αφουγκράζεται το πνεύμα της νέας εποχής, μπορεί και να κλείσει το μάτι στο φρέσκο. Δεν το έκανε. Ακόμα χειρότερες ήταν οι δικαιολογίες που χρησιμοποίησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας για να εξηγήσει την απόφαση του κόμματός του.

Αρχής γενομένης από αυτό: «Ο πιο σοβαρός λόγος άρνησής μας στην επέκταση του πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια ως πηγή κατοχύρωσης κοινής γονικής μέριμνας είναι η μεγάλη εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της υιοθεσίας». Μα αν δεχτούμε πως κάτι τέτοιο ισχύει, δεν ισχύει γενικότερα; Δηλαδή και για τα ετερόφυλα ζευγάρια; Μόνο σε ομόφυλα υπάρχει ο κίνδυνος εμπορευματοποίησης; Το επιχείρημα συνεπώς καταρρίπτεται, πολύ εύκολα. Ή ζητάς την πλήρη κατάργηση της υιοθεσίας, είτε όχι. Δεν γίνεται εξ ορισμού να υπάρχει άλλου είδους διαχωρισμός.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ συνέδεσε το προς ψήφιση νομοσχέδιο με εντελώς άσχετα ζητήματα. «Είναι δυνατό να είναι τόσο προοδευτικό και υπέρ των λαϊκών δικαιωμάτων το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της ΝΔ, που υποστηρίζουν και τα άλλα κόμματα, από μία κυβέρνηση που αυτό το διάστημα εξαπολύει μια μεγάλη επίθεση εναντίον των φοιτητών που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση, στο δικαίωμα των αγροτών για επιβίωση και διατροφή με φθηνά προϊόντα, στο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία εγκαινιάζοντας απογευματινά ιατρεία, στο δικαίωμα στο 8ωρο που το έχει καταργήσει με τους νόμους Χατζηδάκη κ.ά.;».

Άλλα… λόγια να αγαπιόμαστε. Επιχείρημα του στιλ «τα κάνεις όλα λάθος άρα δεν μπορεί ποτέ να κάνεις και κάτι σωστό». Υποθέτουμε, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο ερασιτεχνικό ακούγεται αυτό. Κατά βάση, παραπλανητικό, αφού στόχος ήταν να πάει την κουβέντα αλλού, σε θέματα που «παίζει μπάλα» το ΚΚΕ.

Εν συνεχεία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έβαλε μπροστά το κομμάτι της παιδικής αθωότητας: «Eδώ μιλάμε για τη σχέση των ενήλικων με τα παιδιά και από τη στιγμή που μιλάμε για τα παιδιά μιλάμε εξ ορισμού για ζήτημα που αφορά την κοινωνία και υπερβαίνει την ατομική επιθυμία των ενηλίκων», είπε. Όμως όταν για το ζήτημα έχουν τοποθετηθεί πολύ πιο ειδικοί από αυτόν, επιστήμονες, και έχουν δώσει το «ΟΚ» μετά από χρόνια μελετών και ερευνών, η ζυγαριά γέρνει μονόμπαντα προς την άλλη πλευρά, όχι προς Περισσό…

Ακόμα αυτό που είπε πως το ΚΚΕ έχει καταδικάσει τις συμπεριφορές και πράξεις εις βάρος ανθρώπων με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό μας θυμίζει κάτι σαν το «εμένα οι gay δεν με πειράζουν, εγώ έχω πολλούς φίλους gay». Στην πράξη όμως κρίνονται όλα, όχι στα λόγια.

Και θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τα πάντα με αυτό: Όταν σου δίνει δίκιο ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος τότε ως αριστερό κόμμα κάτι έχεις κάνει πολύ λάθος… Κι αυτό ακριβώς συνέβη εν προκειμένω. Ο πρώην πολιτικός και νυν δημοσιογράφος αναπαρήγαγε μέσω Twitter την εξής ατάκα του Γ.γ. του ΚΚΕ: «Το νομοσχέδιο δεν αναφέρει Γονέα 1, Γονέα 2, Γονέα 3, αυτό θα γίνει αυτόματα».

Η οποία (ατάκα) ως συνέχεια είχε το εξής: «Η καθαρή θέση του ΚΚΕ κατά του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει να κάνει με το ότι ο πολιτικός γάμος παράγει αυτόματα την από κοινού γονική μέριμνα και καταργεί τη μητρότητα και πατρότητα».

Στην ουσία το ΚΚΕ, μέσω του Δημήτρη Κουτσούμπα, μας είπε πως συνεχίζει να αρνείται να κάνει το επόμενο βήμα σε σχέση με το «έτσι τα μάθαμε, έτσι τα ξέρουμε, έτσι μας αρέσουν» επικαλούμενο σαθρές δικαιολογίες.  Σε τελική ανάλυση, το ΚΚΕ δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο βάρος μιας μη ελευθεριακής παράδοσης που κουβαλάει και της εγγενούς του δυσπιστίας προς τον κοινωνικό φιλελευθερισμό.

Είναι κρίμα αν αναλογιστούμε πως τα σοβιετικά δικαστήρια από τη δεκαετία του 1920 (!), ναι τόσο νωρίς, είχαν αποδεχθεί ως νόμιμους τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Ήταν οΣτάλιν , αργότερα, που έκανε ξανά ποινικό αδίκημα την ομοφυλοφιλία, την οποία αποκαλούσε «φασιστική διαστροφή».

Κατά βάση, το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αναγνωρίζει το δικαίωμα σε όλους, ανεξαιρέτως, τους ανθρώπους να είναι ευτυχισμένοι. Το ΚΚΕ έκανε πως δεν το κατάλαβε αυτό, χρησιμοποιώντας όρους και γλώσσα αλλοτινής εποχής. Για να χρησιμοποιήσουμε μια ατάκα του ίδιου του Δημήτρη Κουτσούμπα «μα πού βρισκόμαστε, στον Μεσαίωνα;».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

H επιβλητική μεζονέτα 250 τ.μ. του Κασσελάκη (βίντεο)

Το νέο σπίτι που αγόρασε στο Κολωνάκι άνοιξε στο Mega και στον Νίκο Ευαγγελάτο ο Στέφανος Κασσελάκης. Λίγο πριν την ζωντανή συνέντευξη στο LiveNews,...

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος… πυροβόλησε προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγες ώρες πριν τον πρώτο γύρο...

Ωστόσο το όνομά του… βρισκόταν κανονικά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Αττικής. Ο πρώην υπουργός Εργασίας είχε προβεί σε μία… αδιανόητη δήλωση...

Πόσους αστυνομικούς έχει ο Νατσιός για να λέει το Πάτερ Ημών με ασφάλεια;

Το κακό έχει παραγίνει με τους αστυνομικούς που κάνουν τους Μπάτλερ σε πολιτικά κόμματα και αρχηγούς αντί να βρίσκονται σε αστυνομικά τμήματα και στη...

Η ενόχληση των περί Κασσελάκη για τον Τσίπρα

Ενοχλημένοι έμαθα είναι στους άνω ορόφους της Κουμουνδούρου με την φωτογραφία που διέρρευσε στον Τύπο μέσω των social media που έδειχναν τον Αλέξη Τσίπρα να μελετάει...

Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Λαμία για το δημογραφικό, ήταν ό,τι πιο σημαντικό...

Ερώτηση: Παραμένει ο Κώστας Καραμανλής «φυσικός επικεφαλής» της Συντηρητικής Παράταξης, δεκαπέντε χρόνια μετά την ήττα του στις εκλογές και έναν χρόνο μετά την… εθελούσια...

Νέα Δημοκρατία-Ευρωεκλογές: Θα ποντάρει και πάλι στη σταθερότητα

Το εύρημα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο “συμφερόντων” οικονομικών, επιχειρηματικών, εκδοτικών κλπ - που θέλουν να τη ρίξουν. Η ιστορία με τους Μαρινάκη-Παπασταύρου-Μπρατάκο...

Ο Ανδρουλάκης έπιασε στον “ύπνο” τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου σάστισαν από την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, εμφανώς. Αμφότερα τα κόμματα άλλωστε δίνουν τη μάχη της δεύτερης θέσης και δεδομένων των συνθηκών, ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

«Ντροπή τους τέτοια ασέβεια»: Ο καλύτερος ρόλος της καριέρας του Παπαμιχαήλ που γιούχαραν άγρια οι θεατές

Για την «Φίνος Φιλμ » η ταινία «Παπαφλέσσας» ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Κυριολεκτικά, κιόλας,...

Τον «αποτέλειωσε» με 2 ατάκες: Ο πατέρας του Δημήτρη Ασλανίδη τα είπε όλα για τον Πορτοσάλτε και για τα Τέμπη σε 30”

Ο κ. Παύλος Ασλανίδης έχασε τον γιο του, τον 26χρονο Δημήτρη Ασλανίδη και ξέσπασε...

Κανείς δεν τον θυμήθηκε: Το άδοξο τέλος του ηθοποιού που έπαιξε τον Κολοκοτρώνη στην ταινία Παπαφλέσσας

Μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές του ελληνικού κινηματογράφου, είναι και η ιστορική ταινία “Παπαφλέσσας”.  Μαζί...