Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
25.2 C
Athens

Πώς θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας έχει άγχος

Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα με βαθιά συναισθήματα. Το άγχος είναι μια δυσάρεστη συγκινησιακή κατάσταση, που μπορεί να νιώσει και ο σκύλος.

Το εκδηλώνει όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί μία κατάσταση.

«Αρχικά καλό είναι, να γνωρίζουμε τη «γλώσσα του σώματος» του, που μαρτυρά το στρες του.

Συχνά, βλέπουμε σκύλους να εκδηλώνουν σημάδια άγχους για πράγματα που στα μάτια μας φαίνονται αστεία. Κι όμως, για εκείνους δεν είναι.

Αρκεί να σκεφτούμε πως ο σκύλος είναι ζώο και λειτουργεί σύμφωνα με τα ένστικτα του.

Αφού τον πήραμε από τη φύση και τον φέραμε στο αστικό περιβάλλον, οφείλουμε να τον προετοιμάσουμε και να του γνωρίσουμε με σωστό τρόπο, τον κόσμο, όπου θα ζήσει», επισημαίνει η εκπαιδεύτρια σκύλων, Μυρτώ Κουτούλια

Πώς θα καταλάβουμε ότι ο σκύλος έχει άγχος

Τα σημάδια που φανερώνουν ότι ο σκύλος διακατέχεται από άγχος, είναι:

Α. Λαχάνιασμα με πιθανή σιελόρροια

Β. Ανατρίχιασμα στο σημείο της σπονδυλικής στήλης με ανασηκωμένες τις τρίχες

Γ. Έντονο γάβγισμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Συνήθως, συνοδεύεται με κίνηση του κορμού μπρος πίσω.

Δ. Κατέβασμα ουράς και ένδειξη οπισθοχώρησης

Ε. Σταμάτημα – κοκκάλωμα και άρνηση να συνεχίσει το βάδισμα.

Τι αγχώνει έναν σκύλο – Πώς θα τον βοηθήσουμε να χαλαρώσει

Οι σκύλοι, εξηγεί η κα Κουτούλια, καταγράφουν το περιβάλλον όπως μια φωτογραφική μηχανή. Οτιδήποτε δεν έχουν καταγράψει, και ξαφνικά αλλάζει την οπτική τους εικόνα -αναλόγως με την ηλικία και τις εμπειρίες τους-, θα μπορούσε να τους αγχώσει.

1. Αντικείμενα

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να τους αγχώσει μια μεγάλη μαύρη σακούλα σκουπιδιών, που κουνιέται από τον αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, αφήνω τον σκύλο να πάρει τον χρόνο του, ώσπου να πλησιάσει τη σακούλα. Τον βοηθώ, καθοδηγώντας τον με ψυχραιμία, μέχρι να βρει το θάρρος να αντιμετωπίσει το αντικείμενο.

2. Θόρυβοι

«Κάτι άλλο που τρομάζει τα σκυλιά, είναι οι δυνατοί θόρυβοι. Υπάρχει και ως όρος η κροτοφοβία, αλλά αναφέρομαι περισσότερο σε άλλου είδους θορύβους. Όπως, εξατμίσεις από μηχανάκια/μηχανές, θορύβους από μεγάλα οχήματα ή οχήματα καύσης πετρελαίου. Είναι ήχοι ξένοι στο φυσικό περιβάλλον του ζώου, και απαιτεί λίγο χρόνο η εξοικείωση.

Σύνηθες είναι, να φοβούνται τους κάδους σκουπιδιών ως αντικείμενα, κυρίως γιατί συνοδεύονται από έντονο θόρυβο, όταν κλείνει το καπάκι», εξηγεί η κα Κουτούλια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να μπορέσει ο σκύλος να διαχειριστεί το άγχος του, η εκπαιδεύτρια λέει ότι πρέπει να τον εκθέσουμε σταδιακά στο ερέθισμα του ήχου. Αν, όμως, προϋπήρχε κακή εμπειρία, τον βοηθάμε από την αρχή για να το καταγράψει θετικά.

3. Περίεργο βάδισμα και μαγκούρες, έντονες δυνατές φωνές

Επίσης, ένας σκύλος μπορεί να αγχωθεί αν δει κάποιον που περπατά περίεργα, κρατά μαγκούρα, ή ακούσει έντονες/δυνατές φωνές.

«Πολύ συχνά βλέπουμε σκύλους να αγχώνονται στη παρουσία ηλικιωμένων με νωχελικό βάδισμα, ή που κουτσαίνουν. Στην περίπτωση αυτή εξοικειώνουμε σταδιακά τον σκύλο με αυτές τις εικόνες.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί (να αγχωθεί ο σκύλος) και με έναν άγνωστο που τον πλησιάζει με φωνές και έντονες χειρονομίες. Για να προστατεύσουμε τον σκύλο μας, ζητάμε από τον άγνωστο να πλησιάσει με ηρεμία», διευκρινίζει η κα Κουτούλια.

4. Άγγιγμα, χάδι, αγκαλιά

Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να δημιουργήσει άγχος στον σκύλο, είναι το άγγιγμα/χάδι/ αγκαλιά από έναν άγνωστο στον δρόμο.

Όπως επισημαίνει η κα Κουτούλια, είναι σημαντικό να μην εκθέτουμε τον σκύλο μας σε οποιονδήποτε θέλει να τον χαϊδέψει. Οι άνθρωποι, από άγνοια, σκύβουν πάνω από τον σκύλο, τον χαϊδεύουν σε τυφλά σημεία (πάνω από το κεφάλι), ή έχουν την τάση να τον αγκαλιάσουν.

Ο σκύλος έχει ξεχωριστή προσωπικότητα

«Ο σκύλος δεν είναι «κοινόχρηστος», ούτε λούτρινος. Είναι ξεχωριστή προσωπικότητα, έχει άποψη και οικογένεια. Είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να τον προστατεύει, και να λέει στον άγνωστο με ποιον τρόπο πρέπει να τον πλησιάσει. Και, πάνω απ όλα, να φροντίζει ώστε ο σκύλος να νιώθει όμορφα μέσα από την όποια επαφή. Διαφορετικά, τα αποτελέσματα, ίσως, δεν θα είναι και τόσο ευχάριστα», τονίζει η κα Κουτούλια.

Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, αφήνουμε τον σκύλο να πλησιάσει τον άγνωστο, σύμφωνα με την κα Κουτούλια.

Ενημερώνει ότι, όποιος πλησιάζει έναν σκύλο που δεν γνωρίζει, δεν θα πρέπει να σκύβει από πάνω του, ούτε να τον χαϊδεύει στο κεφάλι. Όπως, επίσης, δεν θα πρέπει να τον αγκαλιάζει/σφίγγει και να πλησιάζει το πρόσωπό του στο κεφάλι του.

Συνοψίζοντας, η κα Κουτούλια λέει: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε με τέτοιο τρόπο, που να επιβεβαιώνει στον σκύλο την ανασφάλεια. Δηλαδή, ο κυναγωγός είναι δίπλα στον σκύλο, ακριβώς γι αυτό που ορίζει ο όρος. Ως σίγουρος και δυνατός καθοδηγητής, που εμπνέει εμπιστοσύνη. Ο σκύλος, εμπιστευόμενος τον ιδιοκτήτη, θα πάρει τον χρόνο που του χρειάζεται, και στο τέλος θα ξεπεράσει το εμπόδιο. Είτε πρόκειται για θόρυβο ή αντικείμενο, είτε για επαφή με ανθρώπους».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συλλήψεις για τη φωτιά στην Ύδρα

Συνελήφθησαν σήμερα, 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς (13) ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε...

Κοινωνικός τουρισμός: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες – Μέχρι πότε μπορούν να κατατεθούν ενστάσεις

Αναρτήθηκαν σήμερα, Σάββατο 22 Ιουνίου, οι προσωρινοί πίνακες Δικαιούχων, Ωφελουμένων και Αποκλειομένων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025 της ΔΥΠΑ . Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν εάν...

Η φωτογραφία της ημέρας

Όταν το φεγγάρι ανατέλλει στην Αθήνα... 22 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα 22 Ιουνίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 168 π.Χ.: Διεξάγεται η Μάχη της Πύδνας, που θέτει τέλος στον Γ’...

Ύδρα: Σε εξέλιξη η φωτιά σε δύσβατο σημείο από πυροτεχνήματα που πετούσε σκάφος

Φωτιά από το πουθενά ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής 21 Ιουνίου στην παραλία του Αγίου Νικολάου της Ύδρας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι...

Καιρός: Υποχωρούν οι άνεμοι σήμερα, στα ύψη ο υδράργυρος 40 βαθμούς

Η μικρή εξασθένιση των βοριάδων και η συνεχιζόμενη ηλιοφάνεια θα δώσει την ευκαιρία στον υδράργυρο να ακολουθήσει νέα ανοδική πορεία, ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Σάββατο 22 Ιουνίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Ζηνάς, Ζένας, Ζένος, Ζήνα, Ζένα, Ζένια Ευσέβιος, Ευσεβής, Ευσεβεία, Σέβη,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η έλλειψη ύπνου μάς κάνει περισσότερο αγχωμένους και λιγότερο χαρούμενους

Η απώλεια ύπνου δεν μας κάνει να νιώθουμε απλώς κουρασμένοι. Μπορεί να υπονομεύσει τη...

Την τιμωρία του δράστη στην υπόθεση του θανάτου του Όλιβερ θα ζητήσει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία

Την τιμωρία του δράστη στην υπόθεση του θανάτου του Όλιβερ, του χάσκι που βρέθηκε...

Αράχωβα: Η ΕΛΑΣ βρίσκεται κοντά στον δολοφόνο του Χάσκι

Με νέες καταθέσεις, μαρτυρίες στο μικροσκόπιο αλλά και άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, η...

Ζάκυνθος: Απολογούνται θεία και ανηψιός για την θανάτωση σκύλου

Το κατώφλι της Εισαγγελίας Ζακύνθου πέρασαν σήμερα (21/11), ο 43χρονος δράστης της θανάτωσης σκύλου...