Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
24 C
Athens

Προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη: Συνέπεια στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων

Την συνέπεια σε ότι αφορά την υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων, αλλά και την διαρκή ενασχόληση της κυβέρνησης με τα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, επιχειρεί να αναδείξει- ενόψει και της έναρξης της συζήτησης στην Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων, την προσεχή Πέμπτη- ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τις πρώτες επαφές με τις νέες πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων.

Κατά την επίσκεψή του νωρίτερα στο υπουργείο Υγείας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πάσα πιθανότητα και σήμερα θα προχωρήσει η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα θέτει στη δυνατότητα του υπουργείου Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ, την αξιοποίηση στελεχιακού δυναμικού της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε εντός του καλοκαιριού να καλυφθούν ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων.

Την προαναγγελία είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης στην διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και στόχος της πρωτοβουλίας για τα μεικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ είναι να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι αυτό “δεν είναι υποκατάστατο για τη μόνιμη παρέμβαση» που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κάνει στο ΕΚΑΒ, στην σκιά και των πρόσφατων τραγικών περιστατικών που ανέδειξαν τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

Κατά την δεύτερη προεκλογική περίοδο ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι από τις 10.000 προσλήψεις στην Υγεία, οι 1.000 θα γίνουν στο ΕΚΑΒ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «μεγάλο εθνικό στοίχημα» να αποκτήσει η χώρα ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών”, ενώ έκανε αναφορά και στην ριζική αναμόρφωση των υποδομών υγείας υπογραμμίζοντας ότι υλοποιούνται ήδη δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης σχετικά με τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών που ” θα αρχίσουν σύντομα να παραδίδονται στα νοσοκομεία και να μπορούν πραγματικά οι πολίτες να βλέπουν ότι υπάρχει μια διαφορά στην καθημερινότητά τους”, όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός ανάδειξε και την σημασία της Πρωτοβάθμιας Υγείας, της πρόληψης και της ψυχικής υγείας για την οποία τόνισε ότι «αποτελεί μία κεντρική προτεραιότητα, εξ ου και παραμένει ως διακριτό χαρτοφυλάκιο στο Υπουργείο Υγείας», ενώ έκανε εκ νέου λόγο για «ένα στοίχημα για όλους μας που όλοι μαζί θα το κερδίσουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την αναμόρφωση του ΕΣΥ και ως προσωπικό στοίχημα για τη νέα τετραετία προαναγγέλλοντας μία «ολιστική», όπως την έχει χαρακτηρίσει, προσέγγιση που περιλαμβάνει «πρόσθετες προσλήψεις», μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμό των υποδομών, ενίσχυση του ΕΚΑΒ, πολιτικές για την πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, καθώς και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μεταξύ άλλων και για τον δραστικό περιορισμό των ράντζων και χωρίς- όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης- να υπάρξει η παραμικρή οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έχουν εξασφαλιστεί για τις ανάγκες της Υγείας και πόροι 1,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι μετρήσιμοι στόχοι για τους οποίους έχει μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης συνδέονται μεταξύ άλλων και με την μείωση του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50%, αλλά και την μείωση του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% ως το τέλος του 2027.

Σε σειρά επαφών που έχει πραγματοποιήσει ήδη ο πρωθυπουργός και με τις ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών και Εργασίας, έχουν συζητηθεί οι κατευθύνσεις και οι προτεραιότητες στους συγκεκριμένους τομείς, τις οποίες θα περιγράψει ο κ. Μητσοτάκης και θα αναφερθούν αναλυτικά σε αυτές οι αρμόδιοι υπουργοί.

Από την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε αμέσως μετά την συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, στο υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, ο πρωθυπουργός έχει εκπέμψει μήνυμα και για την διαρκή προτεραιότητα στην οικονομία εν αναμονή και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Με το οικονομικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πριν τις θερινές διακοπές θα υλοποιηθούν μεταξύ άλλων προεκλογικές δεσμεύσεις για αυξήσεις από 1/1/2024 σε συντάξεις και δημόσιο καθώς και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με παράλληλα επέκταση του market pass και με όλους να αναμένουν εάν η μεθαυριανή ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Βουλή θα εμπεριέχει και κάποιο μέτρο- έκπληξη σε ότι αφορά την στήριξη των πιο αδύναμων απέναντι στην ακρίβεια στα τρόφιμα.

Οι προγραμματικοί στόχοι της κυβέρνησης στην οικονομία συνδέονται με την επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%, την επίτευξη μέσου ρυθμού ανάπτυξης 3%, την αύξηση επενδύσεων κατά 70% έως το 2027 και την αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027, την μείωση της ανεργίας κάτω από 10% το 2025 και κάτω από 8% το 2027, καθώς και την αύξηση του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα πάνω από 25% μέσα στην τετραετία ώστε να ανέλθει σε 1500 ευρώ ως το 2027.

Όσον αφορά το κράτος, η βελτίωση του οποίου συνιστά μία ακόμη κεντρική προγραμματική προτεραιότητα, βασική δέσμευση της κυβέρνησης είναι «η αξιολόγηση παντού», ενώ μεταξύ των στόχων που τίθενται είναι και η πλήρης ψηφιοποίηση ως το τέλος της τετραετίας, η ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης ΚΕΠ ώστε να καταστούν έως το 2025 το μοναδικό φυσικό σημείο επαφής με το Δημόσιο, αλλά και η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΑΣΕΠ για επιτάχυνση της διαδικασίας των προσλήψεων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία κι ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης με φόντο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο της κριτικής του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος μιλώντας σε αγρότες...

Μητσοτάκης: Νέα προειδοποίηση προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας – “Αλλάξτε γραμμή”

Μήνυμα στα Σκόπια «Να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, ενώ αναφορικά...

Συντάξεις Ιουνίου: Σε ποιους πιστώνονται τα ποσά στις 27 Μαΐου 2024

Το απόγευμα της Δευτέρας, 27 Μαΐου 2024 θα πιστωθούν τα πρώτα ποσά των συντάξεων μηνός Ιουνίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. υτό αφορά τους ασφαλισμένους...

Νέα δίωξη από τον οικονομικό εισαγγελέα για απιστία και ηθική αυτουργία σε στελέχη της...

Mια ακόμα υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος με επίκεντρο ανεκτέλεστες συμβάσεις που αφορούν εργασίες συντήρησης τρένων αλλά και μισθώματα ακινήτων που φέρονται να έμειναν ανείσπρακτα...

Συγκλονίζει ο αδελφός της 40χρονης: Όταν ήταν έγκυος, της είχε βάλει το κεφάλι μέσα...

Τα μαρτύρια, που περνούσε η 40χρονη στα χέρια του 50χρονου γυναικοκτόνου, αποκαλύπτουν οι συγγενείς της γυναίκας, η οποία έπεσε νεκρή χθες το πρωί στη...

Επτά πλωτά ραντάρ θα σκανάρουν το Αιγαίο – Θα έχουν εμβέλεια περίπου 40 χιλιομέτρων

Μπήκαν οι υπογραφές από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων στη σύμβαση για την ανάπτυξη πλωτών ραντάρ στο Αιγαίο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ...

Προειδοποίηση Μητσοτάκη στα Σκόπια: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια χωρίς συμμόρφωση στη Συμφωνία Πρεσπών

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ότι αν δεν συμμορφωθεί απολύτως με όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο δρόμος της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Νέα προειδοποίηση προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας – “Αλλάξτε γραμμή”

Μήνυμα στα Σκόπια «Να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

Προειδοποίηση Μητσοτάκη στα Σκόπια: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια χωρίς συμμόρφωση στη Συμφωνία Πρεσπών

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ότι αν δεν συμμορφωθεί απολύτως...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν ζητά τη γνώμη κανενός για την άσκηση εθνικής κυριαρχίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την οικονομία,...

Ευρωεκλογές 2024: Αυτό είναι το πρώτο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας

Κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας...