Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13.4 C
Athens

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού αύριο – Συστάσεις από ΓΓΠΠ

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο Κυριακή (29-05-2022) με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα.

Πιο συγκεκριμένα:

Αύριο Κυριακή (29-05-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν :
α) από τις προμεσημβρινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική
Στερεά, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία.
β) από τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, στη
βορειοδυτική Πελοπόννησο και πιθανώς τη Θεσσαλία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η πρόσκαιρη αλλαγή των καιρικών συνθηκών θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και κινδύνους ανά περιοχή.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια κυρίως ηπειρωτικά τμήματα. Οι καταιγίδες τοπικά κυρίως σε τμήματα της Θεσσαλίας, της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι ισχυρές και είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως μεγάλου μεγέθους. Πρόσκαιρη ενίσχυση στα 5-6 Μποφόρ θα παρουσιάσουν οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία κυρίως στα ηπειρωτικά. Βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται σταδιακά από τα δυτικά έως τις βραδινές ώρες.

Επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται κατά τόπους κυρίως σε τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρής ατμόσφαιρας και των ενισχυμένων ανέμων. Υψηλός/πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται σε τμήματα της Κ. & Α. Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Α. Στερεάς, Αττικής, Εύβοιας, Α. Πελοποννήσου, Β. Κρήτης, Ρόδου, Σάμου, Κω, Χίου και Λέσβου. Το meteo συνιστά αποφυγή κάθε χρήσης φωτιάς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 13 έως 34, στην Ήπειρο από 11 έως 25 βαθμούς στη Θεσσαλία από 11 έως 31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 34 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 24 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 11 έως 35-37 βαθμούς και στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ στο Ιόνιο και έως 5-6 Μποφόρ στο Αιγαίο.

Στην Αττική αναμένεται αίθριος γενικά καιρός με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως  έως 33 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αρχικά αίθριος καιρός, σταδιακά όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς.

Συστάσεις από ΓΓΠΠ

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της πρόσκαιρης επιδείνωσης του καιρού από αύριο, Κυριακή, 29 Μαΐου.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, σε εφαρμογή τίθεται το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο Κυριακή (29-05-2022) με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα. Τα φαινόμενα ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...
Το έθιμο της λαγάνας

Το έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας... Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την...

Βέροια: Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 25χρονη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ημαθία. Το τροχαίο σημειώθηκε στο 8ο χιλιόμετρο...
Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Καρναβάλι

Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων – Δεκάδες συλλήψεις ατόμων κυρίως για ναρκωτικές ουσίες...

Σε 88 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με σκοπό την αποτροπή κλοπών,...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Η φωτογραφία της ημέρας

Πάμε να πετάξουμε χαρταετό, καλή Καθαρά Δευτέρα! 18 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του Τούρκου Διοικητή των Καλαβρύτων Αρναούτογλου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καιρός: Συννεφιασμένη… Κυριακή με τοπικές βροχές και καταιγίδες

Συννεφιασμένος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αναμένεται να...

Ο καιρός για το τριήμερο: Τοπικές βροχές σήμερα

Βροχερός αναμένεται να είναι και σήμερα ο καιρός σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Αναλυτικά,...

Καιρός: Τοπικές βροχές σήμερα με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες

Βροχερός θα είναι και σήμερα, Πέμπτη 14 Μαρτίου, ο καιρός σύμφωνα με την πρόγνωση...

Άστατος καιρός έως την Παρασκευή: Δείτε πού και πότε θα βρέξει

Διατηρείται ο άστατος καιρός σήμερα, Τετάρτη ενώ η πιο άστατη καιρικά ημέρα θα είναι...