Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

“Πρώτο ένσημο”: Έξι όροι- Πώς θα γίνει η επιδότηση

Έξι όρους για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης “Πρώτο Ένσημο”, θέτει κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Το πρόγραμμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει έως και 40.000 θέσεις εργασίας, προσφέρει επιδότηση σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ηλικίας 18 – 29 ετών, για ένα εξάμηνο. Σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης, η επιδότηση μειώνεται κατά το ήμισυ.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει:

1.Να διασφαλίσουν ότι ο εργαζόμενος που θα προσλάβουν να μην έχει προϋπηρεσία.

2.Να συνάψουν σύμβαση με τον εργαζόμενο, εντός 24 ωρών από την έγκριση της σχετικής αίτησης.

3.Να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχαν την 12η Νοεμβρίου 2021, για το διάστημα επιδότησης της νέας θέσης εργασίας, προσαυξημένο κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων συμβάσεων εργασίας.

4.Να γνωρίζουν ότι η νέα θέση επιδοτείται αναλογικά με τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας και σύμφωνα με το είδος της σύμβασης (η μερικής απασχόλησης επιδοτείται με το ήμισυ του ποσού) και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από έναν μήνα.

5.Να μην θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις των νεοπροσληφθέντων, εκτός εάν η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στις οποίες προσλαμβάνονται αναστέλλεται με εντολή δημόσιας αρχής, ούτε να τους εντάξουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ενώ

6.Δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση της θέσης εργασίας ενός επιδοτούμενου εργαζόμενου στο πλαίσιο του προγράμματος με νέο επιδοτούμενο εργαζόμενο. Η επιχείρηση όμως μπορεί να υποβάλλει αίτηση για την έγκριση νέας επιδοτούμενης θέσης εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν την πρόσληψη στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Η επιδότηση

Κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται και εντάσσεται στο πρόγραμμα, επιδοτείται για χρονικό διάστημα έξι μηνών ως εξής:

α) Νέα θέση με σύμβαση πλήρους απασχόλησης επιδοτείται με ποσό 1.200 ευρώ, που επιμερίζεται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Καταβάλλονται δηλαδή από το Υπουργείο Εργασίας 600 ευρώ απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μισθού του και ανεξάρτητα από το ύψος του. Ποσό ύψους 600 ευρώ καταβάλλεται στον εργοδότη για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

β) Νέα θέση με σύμβαση μερικής απασχόλησης, που δεν μπορεί να υπολείπεται των 20 ωρών εβδομαδιαίως, επιδοτείται με 600 ευρώ. Τα 300 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις και τα υπόλοιπα 300 καταβάλλονται στον εργοδότη με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

γ) Εάν η σύμβαση εργασίας είναι ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών, η νέα θέση επιδοτείται αναλογικά με τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας και σύμφωνα με το είδος της σύμβασης.

Συνδυασμός με το πρόγραμμα των 150.000 θέσεων

Για κάθε νέα θέση εργασίας που δημιουργείται και εντάσσεται στο «Πρώτο Ένσημο» και η σύμβαση εργασίας του νεοπροσλαμβανόμενου έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών, η επιχείρηση, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να ενταχθεί ταυτόχρονα για τον ίδιο εργαζόμενο στο ανοιχτό πρόγραμμα νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας που ολοκληρώθηκε προ ημερών και «ανοίγει» εκ νέου στις 1/1/2022, με την προσθήκη 50.000 νέων θέσεων εργασίας.

Στην περίπτωση αυτή, επιπλέον της προβλεπόμενης επιδότησης, η επιχείρηση επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του μηνιαίου μισθού, για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συνταξιοδότηση: “Παράθυρο” για σύνταξη ακόμα και με λιγότερα από 4.500 ένσημα

Εφικτή είναι πλέον η συνταξιοδότηση με εξαγορά των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για χιλιάδες ασφαλισμένους...

Επιδότηση θέρμανσης με ρεύμα: Η προθεσμία για αιτήσεις

Ανοιχτή μέχρι τις 19 Ιανουαρίου θα παραμείνει η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων...

Ψηφιοποίηση και για τα προ του 2002 ένσημα

Η ψηφιοποίηση του κράτους αποτελεί ένα από τα κατακτημένα παράσημα της «γαλάζιας» διακυβέρνησης αλλά...

Πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά δικαιούνται επιδότηση θέρμανσης – Πώς διαμορφώνονται οι επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια από 1/1/24

Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά θα λάβουν τον ερχόμενο χειμώνα επιδότηση θέρμανσης, σύμφωνα με...