Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
26 C
Athens

Πυροσβεστική: Χρωστούν σε κάθε πυροσβέστη 200 ρεπό και 150 μέρες άδεια

Διακόσια ρεπό και 150 μέρες άδεια χρωστά κατά μέσο όρο σε κάθε πυροσβέστη η Πολιτεία καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού αυτοί δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνολικά το Σώμα διαθέτει 15.000 πυροσβέστες και το Αρχηγείο έχει ζητήσει από την Πολιτεία να προχωρήσει στην σταδιακή πρόσληψη ακόμη 3.500 ατόμων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος η Κεντρική Μακεδονία είναι η περιοχή που καταγράφεται και ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών μετά την Αττική.

Το πολυνομοσχέδιο για αμοιβές και επιδόματα

Την ίδια ώρα πολυνομοσχέδιο με αλλαγές στις αμοιβές των πυροσβεστών κατατέθηκε τον Ιούλιο στη Βουλή.

Χαρακτηριστικά με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους πυροσβέστες, εφόσον το επιθυμούν, να εκτελούν περιπολίες ή υπηρετούν σε πεζοπόρα τμήματα σε περιπτώσεις που η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι υψηλή (επίπεδο 3), πολύ υψηλή (κατηγορία 4) ή συναγερμού (κατηγορία 5) να κάνουν υπερωρίες μέχρι τέσσερα 8ωρα με αποζημίωση 20%.

Η αποζημίωση για τις υπερωρίες ορίζεται στο ύψος που προβλέπεται για την εργασία πέραν του πενθημέρου, προσαυξημένη κατά 20%.

Έτσι, οι πυροσβέστες που το επιθυμούν μπορούν να κάνουν 12 επιπλέον οκτάωρα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Συγκεκριμένα για τις υπερωρίες, στο άρθρο 39 του νομοσχεδίου προβλέπεται πως «μετά από έγκριση του οικείου Διοικητή, θα μπορεί να εθελοντικά να απασχοληθούν μέχρι τέσσερα οκτάωρα τον μήνα, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, με την καταβολή αποζημίωσης».

«Η αποζημίωση ορίζεται στο ύψος που προβλέπεται για την πέραν του πενθημέρου εργασία του προσωπικού αυτού, προσαυξημένη κατά 20%. Σε κάθε περίπτωση, το ως άνω προσωπικό δύναται να εκτελεί έως 12 επιπλέον οκτάωρα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Επίδομα επικινδυνότητας

Παράλληλα, με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο θα δοθεί άμεσα μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης εργασίας, ύψους 141,92 ευρώ και στα στελέχη των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων.

Παράλληλα ειδική διάταξη ορίζει ότι συγγενείς πολιτών που μετείχαν οικειοθελώς σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών και έχασαν την ζωή τους μπορούν να προσληφθούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ως πολιτικό προσωπικό.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σεισμική δόνηση 4,4 ρίχτερ αισθητή στην Ανατολική Κρήτη

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η δόνηση ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τις...
Κορονοϊός: Η εξομολόγηση 26χρονης στην Κρήτη που έμαθε ότι νόσησε!

Δυστύχημα στην εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας: Νταλίκα καταπλάκωσε οχήματα, 4 νεκροί

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Ιουλίου στην εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας, στο ύψος...

Δίκη Καραϊβάζ: Αρνούνται τις κατηγορίες για τη δολοφονία οι δύο κατηγορούμενοι

Με τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του  δημοσιογράφου  Γιώργου Καραϊβάζ συνεχίστηκε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Οι δύο κατηγορούμενοι, ελληνικής καταγωγής,...

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 – Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές

Πτώση βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές και άνοδο στις πιο χαμηλόβαθμες «έδειξαν» τα στατιστικά στοιχεία των βάσεων εισαγωγής για το 2024, που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη...

Η φωτογραφία της ημέρας

Καλημέρα Αθήνα! 26 Ιουλίου 2024

Σαν σήμερα 26 Ιουλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 811: Διεξάγεται η Μάχη της Πλίσκα. Οι Βούλγαροι, με επικεφαλής τον θηριώδη Κρούμο,...

Εργαζόμενη σε γηροκομείο κατήγγειλε συστηματικό βιασμό από συνάδελφό της – «Απειλούσε ότι θα κάνει...

Τον συστηματικό βιασμό της από συνάδελφό της σε γηροκομείο της Δυτικής Ελλάδας κατήγγειλε στις Αρχές μία μητέρα τεσσάρων παιδιών. Η υπόθεση ερευνάται ήδη από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Φωτιά στο Σοφικό: Τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες

Κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων για μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης (17/07)...

Με ένα κλικ μέσω του gov.gr και με τις … ευλογίες της Εκκλησίας η έκδοση άδειας γάμου, βάπτισης και λύσης διαζυγίου

Διαδικασίες εξπρές μέσω ψηφιοποίησης της έκδοσης άδειας γάμου, βάπτισης, λύσης διαζυγίου επεξεργάζεται το υπουργείο...

Συγκλονιστική φωτογραφία: Πυροσβέστες έχουν ξαπλώσει στο χώμα για να ξεκουραστούν

Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει η φωτογραφία από την Κερατέα, στην οποία οι...

Ευρωεκλογές: Τι ισχύει για την ειδική άδεια με αποδοχές

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για τη «Χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας...