Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Πυροσβεστική: Χρωστούν σε κάθε πυροσβέστη 200 ρεπό και 150 μέρες άδεια

Διακόσια ρεπό και 150 μέρες άδεια χρωστά κατά μέσο όρο σε κάθε πυροσβέστη η Πολιτεία καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού αυτοί δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνολικά το Σώμα διαθέτει 15.000 πυροσβέστες και το Αρχηγείο έχει ζητήσει από την Πολιτεία να προχωρήσει στην σταδιακή πρόσληψη ακόμη 3.500 ατόμων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος η Κεντρική Μακεδονία είναι η περιοχή που καταγράφεται και ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών μετά την Αττική.

Το πολυνομοσχέδιο για αμοιβές και επιδόματα

Την ίδια ώρα πολυνομοσχέδιο με αλλαγές στις αμοιβές των πυροσβεστών κατατέθηκε τον Ιούλιο στη Βουλή.

Χαρακτηριστικά με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους πυροσβέστες, εφόσον το επιθυμούν, να εκτελούν περιπολίες ή υπηρετούν σε πεζοπόρα τμήματα σε περιπτώσεις που η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι υψηλή (επίπεδο 3), πολύ υψηλή (κατηγορία 4) ή συναγερμού (κατηγορία 5) να κάνουν υπερωρίες μέχρι τέσσερα 8ωρα με αποζημίωση 20%.

Η αποζημίωση για τις υπερωρίες ορίζεται στο ύψος που προβλέπεται για την εργασία πέραν του πενθημέρου, προσαυξημένη κατά 20%.

Έτσι, οι πυροσβέστες που το επιθυμούν μπορούν να κάνουν 12 επιπλέον οκτάωρα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Συγκεκριμένα για τις υπερωρίες, στο άρθρο 39 του νομοσχεδίου προβλέπεται πως «μετά από έγκριση του οικείου Διοικητή, θα μπορεί να εθελοντικά να απασχοληθούν μέχρι τέσσερα οκτάωρα τον μήνα, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, με την καταβολή αποζημίωσης».

«Η αποζημίωση ορίζεται στο ύψος που προβλέπεται για την πέραν του πενθημέρου εργασία του προσωπικού αυτού, προσαυξημένη κατά 20%. Σε κάθε περίπτωση, το ως άνω προσωπικό δύναται να εκτελεί έως 12 επιπλέον οκτάωρα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Επίδομα επικινδυνότητας

Παράλληλα, με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο θα δοθεί άμεσα μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης εργασίας, ύψους 141,92 ευρώ και στα στελέχη των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων.

Παράλληλα ειδική διάταξη ορίζει ότι συγγενείς πολιτών που μετείχαν οικειοθελώς σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών και έχασαν την ζωή τους μπορούν να προσληφθούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ως πολιτικό προσωπικό.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Εντοπισμός μεγάλης ποσότητας φύλλων κοκαΐνης μέσα σε φορτία λιπασμάτων

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών σε ακατέργαστη μορφή προχώρησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, εμπορευματοκιβώτιο προερχόμενο από...
25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γεώργιος Γεννηματάς

Ο Γεώργιος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής...
Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΚΑΒ

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στη Νίκαια, όπου δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο, λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Προκήρυξη για πρόσληψη 650 δασοκομάντος

Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η προκήρυξη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και...

Πενθήμερη άδεια στο Κασιδιάρη

Tην πρώτη του πενθήμερη άδεια από τις φυλακές έλαβε ομόφωνα από τις φυλακές του...

Βορίδης: Έχουμε περισσότερους πυροσβέστες και μέσα, αλλά οι καιρικές συνθήκες είναι χειρότερες

Σε μία συζήτηση της επόμενης ημέρας για τις δασικές πυρκαγιές, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης...

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα – 74 πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί από τις 17/7

Αντιμέτωπες με τις πολλαπλές αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες μετρούν...