Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
25.9 C
Athens

Ραβασάκια από την εφορία σε χιλιάδες φορολογούμενους μετά τις διασταυρώσεις

Δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έπεσαν στα «δίχτυα» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μετά από γιγαντιαία διασταύρωση εισοδημάτων – δαπανών που έκανε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες 20.000 φορολογούμενοι θα λάβουν από την εφορία τους το σχετικό «ραβασάκι», με το οποίο θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις καθώς είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή, αφού διαπιστώθηκε ότι έχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στα εισοδήματα που είχαν δηλώσει και τις δαπάνες που πραγματοποίησαν.

Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ προέκυψε ότι τα ποσά που είχαν δαπανήσει οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν προέρχονταν από ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών και επομένως θα πρέπει να αιτιολογήσουν πώς για παράδειγμα είχαν δαπανήσει 100.000 ευρώ ενώ είχαν δηλώσει εισοδήματα 10.000 ευρώ.

«Κόκκινος συναγερμός» για 440.000

Είναι αξιοσημείωτο ότι συνολικά, από τις εν λόγω διασταυρώσεις, χτύπησε «κόκκινος συναγερμός» για 440.000 φορολογούμενους, εκ των οποίων όμως οι 420.000 έχουν μικρές αποκλίσεις και ενδεχομένως να ελεγχθούν σε δεύτερο χρόνο από τις αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, οι «ύποπτοι» θα πρέπει να αποδείξουν με πειστικά στοιχεία γιατί καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις σε δηλωθέντα εισοδήματα και δαπάνες, καθώς διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξονυχιστικό έλεγχο προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της διασταύρωσης και εν συνεχεία να επιβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται στις περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης. Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο έλεγχος θα πάει και πέντε χρόνια πίσω για να διαπιστωθεί εάν και τα προηγούμενα χρόνια η φορολογική τους εικόνα ήταν ίδια.

Αντιπαραβολή εισοδημάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, διασταυρώθηκαν 80 εκατ. δεδομένα σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις του 2022 με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Με την αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δηλώνονται με το κόστος διαβίωσης, όπως αυτό καταγράφεται ηλεκτρονικά, η ΑΑΔΕ είχε ως στόχο να εντοπίσει όσους κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμών με κάρτες, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας, αλλά και μια σειρά από πληροφορίες για διάφορες πληρωμές που συγκρίθηκαν με τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι φορολογούμενοι.

Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ωστόσο ότι «θα μπούμε σε μια διαδικασία να τους φωνάξουμε για να δούμε εάν αυτά που βλέπουμε εμείς από τη διασταύρωση είναι όπως τα βλέπουμε εμείς ή εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει τη δική τους εικόνα», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι έλεγχοι «είναι το επόμενο βήμα που θα επαληθεύσει το αποτέλεσμα της διασταύρωσης».

Δίδακτρα, δαπάνες υγείας, τηλεφωνία

Οσον αφορά δε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αποκάλυψη των κρυφών εισοδημάτων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία έβαλαν στο «μικροσκόπιο» τα κατωτέρω δεδομένα:

  • Πληρωμές με κάρτες
  • Ποσά τόκων καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο
  • Αγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ
  • Τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ
  • Χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.)
  • Αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων)
  • Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
  • Έξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια
  • Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
  • Κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Το μετέωρο βήμα του Παύλου Πολάκη με φόντο τις εσωκομματικές εξελίξεις

Η σιβυλλική δήλωση του Παύλου Πολάκη περί «λύσης που θα δοθεί στο συνέδριο» πυροδότησε σειρά σεναρίων γύρω από τις επόμενες κινήσεις του, καθώς στον...

Γαλλία: Σαμποτάζ στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας – Σοβαρά προβλήματα με τα δρομολόγια

Εμπρηστές έβαλαν φωτιά κατά μήκος των γραμμών που συνδέουν την πρωτεύσουσα με τα δυτικά, τα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας. Ωστόσο η γραμμή των...

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 – Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές

Πτώση βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές και άνοδο στις πιο χαμηλόβαθμες «έδειξαν» τα στατιστικά στοιχεία των βάσεων εισαγωγής για το 2024, που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Ιουλίου εγκαινιάζεται στη Νέα Υόρκη το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1925... Εγκαινιάζεται στη Νέα Υόρκη το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για το πρώτο υποκατάστημα ευρωπαϊκής τράπεζας στο εξωτερικό.

Αμετανόητος ο Πολάκης: “Θα το ξαναέκανα”

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο Παύλος Πολάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κυλικείο της Βουλής, λίγη ώρα μετά την πρωτοφανή επίθεσή του εναντίον συνεργάτιδας υπουργού που οδήγησε...
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση των βάσεων

Πανελλήνιες 2024: Στη δημοσιότητα οι βάσεις

Αγωνία τέλος. Οι βάσεις των Πανελληνίων Εξετάσεων είναι πλέον γεγονός. Στη δημοσιότητα δόθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης οι βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ για το...
Μάτι Αττικής: Στους 98 οι νεκροί από τη φωτιά - Κατέληξε εγκαυματίας στο ΚΑΤ

Δίκη για Μάτι: “Όχι” των δικαστών στις ενστάσεις κατά της έφεσης – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Το «κατηγορώ» των συγγενών των θυμάτων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους αναίτια, με τρόπο μαρτυρικό, χωρίς κανένας αρμόδιος τις κρίσιμες ώρες να σταθεί...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΑΔΕ: Έτσι εξάρθρωσε ο “χάρτινος δράκος” – Το γιγάντιο δίκτυο φοροδιαφυγής από 287 κινέζικες επιχειρήσεις

Μεγάλο χτύπημα στην φοροδιαφυγή κατάφερε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξαρθρώνοντας ένα δίκτυο...

Φορολογικές δηλώσεις: Σε “πόλεμο χαρακωμάτων” οδηγούνται λογιστές και ΑΑΔΕ για χορήγηση  παράτασης

Στα "χαρακώματα", για την χορήγηση η μη  παράτασης στην υποβολή των  φετινών φορολογικών δηλώσεων,...

Η ΑΑΔΕ ξεκινά σαρωτικούς ελέγχους για ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

Σαρωτικούς ηλεκτρονικούς ελέγχους για ανασφάλιστα οχήματα κι οχήματα που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας...

Οριστικό τέλος στις χωριστές ενημερότητες από εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Με εξπρές διαδικασίες και χωρίς να «τρέχουν» στην ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ θα μπορούν από...