Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
16.1 C
Athens

Ριζικές αλλαγές στην Ιστορία από το Δημοτικό έως το Λύκειο

Οικογενειακή και τοπική ιστορία του μαθητή στη Δ’ Δημοτικού αντί για τα γεγονότα στην αρχαία Ελλάδα (σ.σ. μετατίθεται η ιστορία της αρχαιότητας στην επόμενη τάξη), περιορισμός των στρατιωτικών γεγονότων της Επανάστασης του 1821 με προβολή κυρίων κοινωνικών ιστορικών γεγονότων και σαρωτική αλλαγή στην Ιστορία της Α’ Λυκείου με στροφή στη σύγχρονη Ιστορία που φθάνει μέχρι τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και την εισβολή στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αυτές είναι μερικές από τις βασικότερες αλλαγές που προτείνει το ΙΕΠ στο Σχέδιο Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα της Ιστορίας από τη Γ’ Δημοτικού έως και την Α’ Λυκείου. Σε γενικό πλαίσιο το ΙΕΠ «πειράζει» λίγο τη ροή της διδασκαλίας της Ιστορίας, προτείνει περισσότερες πηγές και ψηφιακά εργαλεία και προτάσσει τη συσχέτιση της εθνικής και της παγκόσμιας πορείας, εις βάρος βέβαια της εντρύφησης σε ορισμένα ιστορικά γεγονότα (σ.σ. κυρίως της πολιτικής ιστορίας) της Ελλάδος. Τέλος, «κουνάει» και το δάχτυλο στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας ότι οι ώρες στη διδασκαλία της Ιστορίας «δεν αρκούν».

Το πόρισμα του ΙΕΠ καταδικάζει τις επαναλήψεις των ιστορικών κύκλων, όμως, δεν προχωράει σε μεγάλες τομές πλην δύο τάξεων, της Δ’ Δημοτικού και της Α’ Λυκείου, ούτε αποφεύγει τις ιστορικές επαναλήψεις στην πρότασή τους. Παράλληλα, τραβάει το διδακτικό ενδιαφέρον από στρατιωτικά γεγονότα και το στρέφει σε κοινωνικά, εμμένοντας στο προσφυγικό στοιχείο, ενώ στο πλαίσιο της διδασκαλίας της διεθνούς ιστορίας εμπλουτίζονται τα κεφάλαια με γεγονότα που ξεφεύγουν από την ιστορία του Δυτικού Κόσμου, όπως ο Ψυχρός Πόλεμος και η πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων.

Βασικές θέσεις

Σχολικό εγχειρίδιο αλλά και θεματικός φάκελος, ο οποίος θα είναι και σε ψηφιακή μορφή.

-Προτείνεται αύξηση κατά μία ώρα στη διδασκαλία Ιστορίας σε όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου (πλην της Γ’ Γυμνασίου), καθώς όπως αναφέρει το πόρισμα «οι δύο ώρες διδασκαλία δεν επαρκούν».

-Τέλος στην «επανάληψη» ιστορικών κύκλων, ειδικότερα η αρχαία, μεσαιωνική και νεότερη εποχή, η οποία, όπως σημειώνεται, διδάσκεται τρεις φορές, μία στο Δημοτικό, μία στο Γυμνάσιο και μία στο Λύκειο.

-Περιορισμός ιστορικών γεγονότων που αφορούν την πολιτική ιστορία που εστιάζει σε πολιτική, στρατιωτική και διπλωματική δράση των μεγάλων προσωπικοτήτων.

-Ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας, ιστορία της τέχνης.

-Σύνδεση της διδασκαλίας με επίσκεψη σε μουσεία, ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Οι αλλαγές ανά βαθμίδα

Η μεγαλύτερη αλλαγή που παρατηρείται στις τέσσερις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκεται η Ιστορία (σ.σ. από τη Γ’ έως και τη ΣΤ’ Δημοτικού) παρατηρείται στη Δ’ τάξη.

Ενώ μέχρι και σήμερα οι μαθητές διδάσκονται από την αρχαία ελληνική Ιστορία, άνοδο της Ρώμης, Γεωμετρική Εποχή, Περσικούς Πολέμους, τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, τον Μέγα Αλέξανδρο, όλα τα παραπάνω βάσει της πρότασης του ΙΕΠ απουσιάζουν πλήρως από αυτή την τάξη. Στη θέση τους μπαίνει η διδασκαλία της οικογενειακής, προφορικής, τοπικής ιστορίας που συνδέεται με το άμεσο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον των μαθητών.

Οι μαθητές επανέρχονται στη «ροή» ιστορικών γεγονότων στην Ε’ τάξη, όπου ξεκινούν από την προϊστορία και διδάσκονται μέχρι και την οθωμανική κατάκτηση.

Κόφτης σε αναλυτική παρουσίαση των στρατιωτικών γεγονότων της Επανάστασης του 1821 προτείνεται για τη διδασκαλία της Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού. Το ΙΕΠ προτείνει να διδάσκονται οι μαθητές από το 15ο αιώνα έως και τη σύγχρονη εποχή (όπως συμβαίνει και σήμερα), όμως στη διδακτική ενότητα για την ελληνική επανάσταση προωθεί κυρίως τη διδασκαλία σε βασικά κοινωνικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας όπως ο εκσυγχρονισμός και η εκβιομηχάνιση. Για τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης προτείνει θεματικό φάκελο με θέμα: «Επώνυµοι και «ανώνυµοι» πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης. Η καθημερινή ζωή των επαναστατημένων. Συνήθειες και πρακτικές.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο

Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να...

Πανελλαδικές εξετάσεις 2025: Αντίστροφη μέτρηση – Όλο το πρόγραμμα

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2025 και οι υποψήφιοι ανεβάζουν ρυθμούς καθώς απομένουν λιγότερο από τρεις μήνες για την πρεμιέρα...

Ωνάσεια Σχολεία: Ανακοινώθηκε η Διοικούσα Επιτροπή

Δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα η υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση της 9μελούς Διοικούσας Επιτροπής των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής...
σαν σήμερα, Ελλάδα, δημοτική γλώσσα,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Φεβρουαρίου εισάγεται η δημοτική γλώσσα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1908.... Στην Ελλάδα, εισάγεται η δημοτική γλώσσα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, ενώ διαιρείται η Φιλοσοφική Σχολή. Παραιτούνται μέλη των επιτροπών κρίσης διδακτικών βιβλίων.
Προσλήψεις 1.000 αστυνομικών για τη φύλαξη των πανεπιστημίων

Κατατέθηκε από το Sorbonne Paris η πρώτη αίτηση για ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου στην...

Αίτηση για ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου κατέθεσε το δημόσιο γαλλικό πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, μέσω αντιπροσωπείας του, στο υπουργείο Παιδείας. Το...

Διαβεβαιώσεις της Πολιτείας ότι τα Ωνάσεια σχολεία δεν προϋποθέτουν μετακίνηση μαθητών

Με γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και εκπροσώπους των μαθητών του 3ου Λυκείου και 6ου Γυμνασίου Ευόσμου συναντήθηκε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης στο πλαίσιο νεότερης ενημέρωσης για την μετατροπή των σχολείων σε Ωνάσεια. Ο Αλέξανδρος...

Πανελλήνιες 2025: Ανακοινώθηκαν οι Συντελεστές Βαρύτητας των μαθημάτων

Τους συντελεστές βαρύτητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων έτους 2025 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η ιστορία πίσω από το κόκκινο κραγιόν: Από την Κλεοπάτρα, στην Κοκό Σανέλ και την Τέιλορ Σουίφτ

Σύμβολο απόλυτης θηλυκότητας αλλά και χειραφέτησης. Το κόκκινο κραγιόν είναι must have στο μακιγιάζ....

Κυκλάδες: Η σεισμικότητα της περιοχής και η προϊστορία της

Από τα τέλη Ιανουαρίου 2025, η περιοχή των Κυκλάδων, ιδιαίτερα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού,...

Ο Άγιος Βασίλειος του μύθου και της ιστορίας

Οι εορτές του δωδεκαημέρου, όπως ονομάζονται οι ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων έως και...

Διημερίδα: “Η μάχη της ιστορίας: Ταξική χειραφέτηση ή αστική οπισθοδρόμηση;”

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής και το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνουν επιστημονική διημερίδα, με τίτλο: «Η μάχη...