Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Ρωσία: Νεκρός ο Πριγκόζιν

Ιδιωτικό αεροπλάνο που φέρεται να μετέφερε τον επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν συνετρίβη στη Ρωσία. Δεν υπάρχει κανένας επιζών ανάμεσα στους δέκα επιβαίνοντες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οχτώ σοροί στο σημείο.

Αναλυτικότερα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Πριγκόζιν είναι νεκρός καθώς επέβαινε στο ιδιωτικό του αεροσκάφος το οποίο κατέπεσε σε μια περιοχή μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης. Στη συνέχεια όμως οι αναφορές φάνηκε να επιμένουν στο γεγονός ότι ο αρχηγός της Wagner βρισκόταν στη «λίστα των επιβατών», αφήνοντας έτσι ένα παράθυρο να μην είχε επιβιβαστεί. Πάντως κανένας από τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με τον Πριγκόζιν δεν έχει ανακοινώσει εάν είναι νεκρός ή ζωντανός.

Ωστόσο, σύμφωνα με κανάλι στο Telegram που συνδέεται με την Wagner, Grey Zone, το ιδιωτικό τζετ του Πριγκόζιν κατερρίφθη από την ρωσική αεράμυνα. Στο μεταξύ, αυτή την ώρα κάνει κύκλους στον εναέριο χώρο της Ρωσίας ένα δεύτερο αεροσκάφος που ανήκει στη Wagner.

«Ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία», αναφέρει ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων.

Σημειώνεται ότι αρχικά έγινε γνωστό ότι έπεσε ένα αεροσκάφος με δέκα επιβάτες στην περιοχή Τβερ, βόρεια της Μόσχας. Και οι τρεις πιλότοι και οι επτά επιβάτες του αεροπλάνου είναι νεκροί, μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι το αεροπλάνο φέρεται να έπιασε φωτιά αφού χτύπησε στο έδαφος ενώ  βρισκόταν στον αέρα για λιγότερο από 30 λεπτά.

Έπειτα, σύμφωνα με το Tass, η ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Rosaviatsiya επιβεβαίωσε ότι ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας ήταν στη λίστα των επιβατών του αεροπλάνου.

«Έχει ξεκινήσει έρευνα για το αεροπορικό δυστύχημα με αεροσκάφος τύπου Embraer απόψε στην περιοχή Tber. Σύμφωνα με τη λίστα επιβατών, μεταξύ αυτών είναι το όνομα και το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν», μετέδωσε η Rosaviatsia.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πριγκόζιν γνωστός ως ο «σεφ του Πούτιν» είχε χάσει την εύνοια του Κρεμλίνου μετά την αποτυχημένη ανταρσία του τον Ιούνιο με επίκεντρο την άρνησή του να εντάξει τα στρατεύματα της μισθοφορικής οργάνωσης στον συμβατικό στρατό της Ρωσίας. Τότε εισέβαλε στη Ρωσία. Τότε οδήγησε τα στρατεύματά του σε μια μικρής διάρκειας ανταρσία μέσα στη Ρωσία καταλαμβάνοντας τον έλεγχο της νότιας ρωσικής πόλης Ροστόφ-ον-Ντον. Έπειτα θέλησαν να κινηθούν προς τη Μόσχα, με δεδηλωμένο στόχο την απομάκρυνση της στρατιωτικής ηγεσίας.

Ωστόσο, έληξε ο ίδιος την προέλαση των στρατευμάτων τους μετά από διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο, με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της ανταρσίας, οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν και του προτάθηκε να παραμείνει στη Λευκορωσία. Έκτοτε αν και δεν φημίζεται για την διακριτική και ήσυχη παρουσία του, κράτησε χαμηλό προφίλ, και με ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες ανέφερε ότι βρισκόταν σε μια αφρικανική χώρα.

Πηγή προσκείμενη στη Wagner επιβεβαιώνει τον θάνατό του

«Ο επικεφαλής της Ομάδας Wagner, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία», αναφέρει ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων.

«Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος! Ζήτω η Ρωσία!», καταλήγει η σχετική ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να ήταν μεταξύ των 10 επιβαινόντων σε αεροσκάφος που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Η ρωσική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες ότι ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν βρισκόταν στο ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη σήμερα (23/8) κοντά στη Μόσχα.

«Ο επικεφαλής της Ομάδας Wagner, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία», αναφέρει ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων.

«Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος! Ζήτω η Ρωσία!», καταλήγει η σχετική ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να ήταν μεταξύ των 10 επιβαινόντων σε αεροσκάφος που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Η ρωσική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες ότι ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν βρισκόταν στο ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη σήμερα (23/8) κοντά στη Μόσχα.

Οκτώ πτώματα στον τόπο του δυστυχήματος

Στο μεταξύ οκτώ πτώματα έχουν περισυλλεγεί στο σημείο όπου συνετρίβη σήμερα ιδιωτικό αεροσκάφος με 10 επιβαίνοντες, στα ονόματα των οποίων περιλαμβάνεται αυτό του αρχηγού της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων.

Σύμφωνα με το RIA, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο σημείο της συντριβής συνεχίζονται.

Αρχικά δεν υπήρχε επιβεβαίωση ότι ο Πριγκόζιν επέβαινε στο αεροπλάνο που συνετρίβη στο χωριό Κουζένκινο, στην περιφέρεια Τβερ, βορείως της Μόσχας, παρότι η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών Rosaviatsia ανακοίνωσε ότι ο Πριγκόζιν ήταν στην λίστα επιβατών.

«Περιλαμβάνεται στη λίστα»

«Άρχισε η διενέργεια έρευνας για τη συντριβή του αεροπλάνου τύπου Embraer που σημειώθηκε απόψε στην περιφέρεια Τβερ. Σύμφωνα με τη λίστα των επιβατών, το όνομα και το επίθετο του Γεβγκένι Πριγκόζιν περιλαμβάνεται σε αυτήν», ανακοίνωσε η Rosaviatsia, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι 10 άνθρωποι επέβαιναν στο ιδιωτικό αεροπλάνο Embraer Legacy, — επτά επιβάτες και τριμελές πλήρωμα — που ταξίδευε από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη.

Τα συνεργεία διάσωσης ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος είναι νεκροί.

Βίντεο, των οποίων η γνησιότητα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επί του παρόντος, μεταδόθηκαν σε αρκετά κανάλια στο Telegram που ισχυρίζονται ότι συνδέονται με τη Wagner, και δείχνουν συντρίμμια να φλέγονται σε ένα χωράφι ή στιγμιότυπο πτώσης αεροσκάφους.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ομάδες προσκείμενες στη Wagner, στο οποίο δήλωνε ότι βρισκόταν στην Αφρική. Σε ένα ερημικό τοπίο, ο 62χρονος Πριγκόζιν έλεγε ότι εργάζεται για να «κάνει τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους και την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη».

Ποιος ήταν ο Πριγκόζιν

Ο Πριγκόζιν ίδρυσε τη Wagner το 2014. Ήταν πλούσιο επιχειρηματίας με ποινικό μητρώο, και γνωστός ως «σεφ του Πούτιν» επειδή παρείχε τροφοδοσία μέσω των εταιρειών του στο Κρεμλίνο.

Τον Ιούνιο του 2023 οδήγησε τα στρατεύματά του σε μια σύντομη ανταρσία, αφού κατέλαβαν τον έλεγχο της νότιας ρωσικής πόλης Ροστόφ-ον-Ντον και κινήθηκαν προς τη Μόσχα, με δεδηλωμένο στόχο την απομάκρυνση της στρατιωτικής ηγεσίας.

Ωστόσο, ο Πριγκόζιν σταμάτησε την προέλαση μετά από διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο, στις οποίες μεσολάβησε ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάνταρ Λουκασένκο.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της ανταρσίας, οι κατηγορίες εναντίον του Πριγκόζιν αποσύρθηκαν και του προτάθηκε να μετακομίσει στη Λευκορωσία.

Έκτοτε είχε κρατήσει χαμηλό προφίλ, αν και ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες ανέφερε ότι βρισκόταν σε μια αφρικανική χώρα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ντουμπάι: Έργο – μαμούθ 35 δισ. για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

Πράσινο φώς άναψε ο ηγέτης του Ντουμπάι Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ για τον νέο τερματικό επιβατικό σταθμό στο διεθνές αεροδρόμιο Al Maktoum αξίας...

Ρέντη: Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7

Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7 ο οποίος θεωρείται ηγετικό στέλεχος της «Εγκληματικής Οργάνωσης» που εξιχνιάστηκε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πιο...

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω από νυχτερινό...

Γερμανία: Οι κατάσκοποι γυρίζουν στο Βερολίνο

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επανένωση της χώρας τους, οι Γερμανοί θεώρησαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τους εχθρούς. Κάπως έτσι «ξεφορτώθηκαν»...
Καιρός: Αγριεύει o καύσωνας τις επόμενες μέρες

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει σήμερα να πλήττεται από αφύσικα...

Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν τον Μάιο – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται για τον Μάιο με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές των προμηθευτών. Η μέση...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια...

Ελευσίνα: Μόλις 31 ετών ο νεκρός του τροχαίου – Πώς συνέβη το δυστύχημα

Μόλις 31 ετών ήταν ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου που ενεπλάκη σε τροχαίο τα...

Ρω: Θρίλερ με τον στρατιώτη που βρέθηκε νεκρός στη σκοπιά του

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση ενός 22χρονου οπλίτη που βρέθηκε νεκρός στην Ρω μετά...

Πειραιάς: Προφυλακιστέος ο εργολάβος του κτηρίου που κατέρρευσε

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στα Δικαστήρια Πειραιά ο εργολάβος του κτηρίου στο...