Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021
0.9 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1773.... Ο βρετανός καπετάνιος Τζέιμς Κουκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διασχίζει τον Ανταρκτικό Κύκλο.

Ρουσόπουλος: «Η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα πεδία»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει τους λόγους που οδήγησαν στην ήττα του στις ευρωεκλογές», δηλώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Ο Ρουσόπουλος σημειώνει ακόμα ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποτύχει σχεδόν σε όλα τα επίπεδα άσκησης πολιτικής», ενώ «από την άλλη η ΝΔ παρουσίασε, όλα αυτά τα χρόνια, ένα συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την δημιουργική ανασυγκρότηση της χώρας, αποδομώντας συγχρόνως τις κυβερνητικές παλινωδίες και αντιφάσεις».

Ερωτηθείς για το αν το τοπίο, όπως διαμορφώνεται, θα οδηγήσει σε αυτοδυναμία της ΝΔ, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο ελληνικός λαός ζητά πολιτική αλλαγή. Ο στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Ακόμα, όμως, και με αυτοδυναμία έχουμε πει ότι θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις στο Κοινοβούλιο, ιδίως σε μείζονα νομοσχέδια».

Τέλος, αναφερόμενος στον Πρόεδρο Δημοκρατίας και ερωτηθείς εάν θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο θέμα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη, ο Ρουσόπουλος σημειώνει ότι ο ΠτΔ «άριστος γνώστης του Συντάγματος και θεματοφύλακας των θεσμών», γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το τι πρέπει να πράξει».

Ερ. Κύριε Ρουσόπουλε, ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και της νίκης της ΝΔ;

Απ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποτύχει σχεδόν σε όλα τα πεδία άσκησης της πολιτικής. Επέτυχε μόνον να βάλει την Αριστερά στη σωστή της διάσταση, διότι επί δεκαετίες υπήρχε η αντίληψη πως εάν κυβερνήσει η Αριστερά μεσσιανικά θαύματα θα συμβαίνουν καθημερινώς. Τα θαύματα δεν ήλθαν, αντιθέτως αυτό που είδαν οι πολίτες είναι πως η ζωή τους χειροτέρεψε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και μετά το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 βύθισε την οικονομία στη στασιμότητα και στη μιζέρια. Άφησε την πόλη έρμαιο στα χέρια κάθε κουκουλοφόρου και αντιεξουσιαστή, χειρίστηκε με πρωτοφανή προχειρότητα και ανευθυνότητα ένα μείζον εθνικό θέμα όπως το Σκοπιανό, υπογράφοντας την επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα υπονόμευσε συστηματικά τους θεσμούς και το κράτος Δικαίου, δεν σεβάστηκε τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών και εν γένει κυβέρνησε με παροιμιώδη αλαζονεία και θράσος υβρίζοντας διαρκώς τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε όλα αυτά τα χρόνια ένα συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο για τη δημιουργική ανασυγκρότηση της χώρας, αποδομώντας συγχρόνως τις κυβερνητικές παλινωδίες και αντιφάσεις. Δεν δημαγώγησε, δεν επιχείρησε να διχάσει τους Έλληνες και δεν μοίρασε ψευδείς υποσχέσεις. Θεωρώ ότι όλα εκτιμήθηκαν από τους Έλληνες πολίτες.

Ερ. Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τις εθνικές εκλογές; Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να συγκρατήσει τα ποσοστά που πήρε στις ευρωεκλογές και ενδεχομένως να τα αυξήσει;

Απ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει τους λόγους που οδήγησαν στην ήττα του στις ευρωεκλογές. Συνέχισε να δείχνει ασέβεια στους δημοκρατικούς θεσμούς με το θέμα του ορισμού της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, εξακολούθησε να νομοθετεί προκειμένου να κάνει ορισμένες τελευταίες εξυπηρετήσεις, ενώ ουσιαστικά η κυβέρνηση του τελεί υπό παραίτηση. Ωστόσο όσο δεν διαμορφώνεται ένα ισχυρό αντίπαλο δέος σε αυτόν τον πολιτικό χώρο με σαφές πολιτικό στίγμα πιστεύω ότι θα εξακολουθήσει να διατηρεί μια υπολογίσιμη εκλογική δύναμη.

Ερ. Το τοπίο, όπως διαμορφώνεται, θα οδηγήσει σε αυτοδυναμία της ΝΔ;

Απ. Αναμφισβήτητα το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου έστειλε ένα πολύ ισχυρό και σαφές μήνυμα. Ο ελληνικός λαός ζητά πολιτική αλλαγή. Ο στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Ισχυρή κυβέρνηση για να επανέλθει ο ρεαλισμός στην εξουσία με τις αλλαγές που γρήγορα πρέπει να γίνουν. Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε όλοι να εργαστούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότατα, χωρίς αλαζονεία ώστε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να μας εμπιστευτούν στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ακόμη όμως και με αυτοδυναμία έχουμε πει ότι θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις στο Κοινοβούλιο, ιδίως σε μείζονα νομοσχέδια.

Ερ. Την επόμενη μέρα, εκτιμάτε ότι θα είναι ισχυρός πόλος ο ΣΥΡΙΖΑ;

Απ. Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη βαριά του ήττα κατάφερε να διατηρήσει ένα σημαντικό ποσοστό. Από την άλλη φαίνεται ότι είναι ένα κόμμα που δεν έχει σταθερά μεγάλα ερείσματα στην κοινωνία, αλλά κατάφερε να ανέλθει στην εξουσία εκμεταλλευόμενος τον αντιμνημονιακό λαϊκιστικό ριζοσπαστισμό. Απόδειξη αυτού είναι η πανωλεθρία που υπέστη στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Προς το παρόν, πάντως, όλα συντείνουν στη διαπίστωση ότι θα συνεχίσει να αποτελεί έναν εκ των δύο πόλων του πολιτικού μας συστήματος.

Ερ. Με δεδομένο ότι στις ευρωεκλογές, τα λεγόμενα μικρά κόμματα απέτυχαν να εκλέξουν ευρωβουλευτή βλέπετε να συμβεί κάτι αντίστοιχο και στις εθνικές εκλογές; Με άλλα λόγια πόσα κόμματα εκτιμάτε ότι θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή;

Απ. Θα αποφύγω να κάνω προβλέψεις. Θεωρώ, ωστόσο, ότι η πόλωση που θα υπάρξει στις εθνικές κάλπες δεν θα ευνοήσει τα μικρότερα κόμματα, τα οποία σε αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις φάνηκε ότι συμπιέζονταν ποσοτικά.

Ερ. Πιστεύετε ότι οδηγούμεθα, μετά από 9 χρόνια κρίσης, σε επιστροφή του δικομματισμού;

Απ. Πράγματι, όπως προανέφερα, φαίνεται ότι διαμορφώνονται δύο ισχυροί πόλοι στο πολιτικό πεδίο. Οι ραγδαίες πολιτικές ανακατατάξεις που έφερε η περίοδος της κρίσης έχουν αποκρυσταλλωθεί. Ένα ερώτημα είναι, βέβαια, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να διατηρήσει ένα κρίσιμο ποσοστό που θα τον καθιστά ισχυρό παράγοντα στον χώρο της Αριστεράς μακροπρόθεσμα ή αν σε βάθος χρόνου χωρίς την ισχύ της κυβερνητικής εξουσίας θα αρχίσει να αποσυντίθεται.

Ερ. Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ; Η αποπομπή Βενιζέλου θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα και σε ποια κατεύθυνση;

Απ. Δεν έχω καμία πρόθεση να σχολιάσω τα εσωκομματικά ενός άλλου πολιτικού χώρου. Οι εξελίξεις αυτές αφορούν το ΚΙΝΑΛ και όχι τη Νέα Δημοκρατία. Το πώς και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορέσουμε να το αποτιμήσουμε την ημέρα της κρίσης όλων μας, δηλαδή την 7η Ιουλίου.

Ερ. Προ ημερών, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, απέκλεισε το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας του κ. Βενιζέλου με τη ΝΔ. Μετεκλογικά θα βλέπατε ενδεχόμενο συνεργασίας;

Απ. Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν απόλυτα σαφής. Δεν χρειάζεται να διερμηνεύσω τους λόγους του οι οποίοι οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο σαν αυτό που περιγράφετε στην ερώτησή σας.

Ερ. Επειδή ακούστηκε το όνομά του, κυρίως από στελέχη του ΚΙΝΑΛ, για τη Προεδρεία της Δημοκρατίας πιστεύετε ότι θα «παίξει» το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου για το ανώτατο αξίωμα;

Απ. Η χώρα έχει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρώ όλες αυτές τις συζητήσεις άκαιρες και κυρίως προσβλητικές για το θεσμό του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα.

Ερ. Πιστεύετε ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο θέμα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη;

Απ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι άριστος γνώστης του Συντάγματος και θεματοφύλακας των θεσμών. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν το τι πρέπει να πράξει.

Ερ. Τέλος, κ. Ρουσόπουλε θα ήθελα να σας ρωτήσω, και από τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτετε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος επί 5 χρόνια στην κυβέρνηση Καραμανλή, ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει η ΝΔ ως κυβέρνηση;

Απ. Η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητά της τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να ανασάνει η μεσαία τάξη αλλά και να έλθουν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Επίσης η αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου, η λειτουργική και παραγωγική ανακατανομή του προσωπικού των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και η εν γένει μεταρρύθμιση και ο εξορθολογισμός του δημοσίου τομέα είναι μια σημαντική δέσμευση της παράταξης μας που θα αρχίσει να υλοποιείται αμέσως, εφόσον οι πολίτες μάς τιμήσουν με την ψήφο τους. Φυσικά η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών είναι ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για την παράταξη μας. Η μηδενική ανοχή σε ζήτημα βίας και ανομίας που ταλαιπωρούν καθημερινά τους Έλληνες πολίτες δεν είναι σχήμα λόγου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και Δημοκρατίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Rafale και «οχιές» γίνονται ο τρόμος των Τούρκων στο Αιγαίο

Η ευρεία έγκριση από την Βουλή της Συμφωνίας με τη Γαλλία για την προμήθεια 18 μαχητικών Rafale συνέπεσε με ακόμη μία ευχάριστη είδηση αυτό...
Κουτσούμπας: Τα κριτήρια αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά

Κουτσούμπας: Τα κριτήρια αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά

Την άποψη ότι «τα κριτήρια αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά», εξέφρασε στην ομιλία του, ο...
«Ανοργανωσιά και προχειρότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», καταλόγισε στην κυβέρνηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι «κάθε μέρα που περνά ο πρωθυπουργός, εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο επιρρεπής στις πρακτικές και τις νοοτροπίες της δεξιάς». Αφού παρατήρησε ότι το Κίνημα Αλλαγής εκπέμπει στη συχνότητα της υπευθυνότητας, της τεκμηριωμένης άποψης και των προτάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν επενδύουμε στην καταστροφή και τα ερείπια», η κ.Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει αυτοκριτική για να μην επαναληφθούν – όπως είπε – τα ίδια λάθη. « Μη συνεχίσετε στη λογική του δεν φταίω εγώ, αλλά φταίνε οι άλλοι», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό. Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν τα οριζόντια μέτρα που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία», χαρακτήρισε κίνδυνο ένα lockdown ακορντεόν και τάχθηκε υπέρ ενός σταδιακού ανοίγματος της αγοράς. Επίσης, χαρακτήρισε αδιανόητη την άρνηση της κυβέρνησης για ένταξη του προσωπικού του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά . Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού που λειτουργούν εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας. «Εμβόλια υπάρχουν και ο εμβολιασμός θα μπορούσε να δώσει οξυγόνο στην κοινωνία», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Γεννηματά για πανδημία: Τα οριζόντια μέτρα “πνίγουν” την οικονομία και την κοινωνία

«Ανοργανωσιά και προχειρότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», καταλόγισε στην κυβέρνηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι «κάθε μέρα που περνά ο...
Τσίπρας για πανδημία: Η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την κοινωνία

Τσίπρας για πανδημία: Η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την κοινωνία

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό τον οποίο χαρακτήρισε ανεύθυνο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής,...
Μητσοτάκης για πανδημία: Από τη Δευτέρα το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου - Παράταση του επιδόματος ανεργίας

Μητσοτάκης για πανδημία: Από τη Δευτέρα το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου – Παράταση του...

"Κάθε μηνάς lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία πάνω από 3 δισ. ευρώ" τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη συζήτηση, σε επίπεδο...
Καραμανλής: Οι κάμερες στο μετρό κατέγραψαν πεντακάθαρα τα πρόσωπα των δραστών και έχουν βοηθήσει την ΕΛ.ΑΣ στην ταυτοποίηση

Καραμανλής: Οι κάμερες στο μετρό κατέγραψαν πεντακάθαρα τα πρόσωπα των δραστών και έχουν βοηθήσει...

Τη σύσταση ειδικού σώματος της αστυνομίας προκειμένου να επιβλέπει το σύνολο του συγκοινωνιακού δικτύου στην περιφέρεια Αττικής προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας...
Βουλή: Ευρύτατη συναίνεση εξασφάλισε η σύμβαση για τα Rafale

Βουλή: Ευρύτατη συναίνεση εξασφάλισε η σύμβαση για τα Rafale

Ευρύτατη αποδοχή που αντανακλάται στη θετική ψήφο των τεσσάρων από τα έξι κόμματα του Κοινοβουλίου, η συνολική δύναμη των οποίων φθάνει τους 276 βουλευτές,...

Βρείτε μας

7,710ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

H ΧΡΥΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗ για το ισχυρότερο αντιβιοτικό – Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα!

Αυτός ο ισχυρός αντιβιοτικός συνδυασμός συνιστάται σε περιπτώσεις βακτηρίων και ιών που συνδέονται με...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1773.... Ο βρετανός καπετάνιος Τζέιμς Κουκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διασχίζει τον...

Εισαγγελική παρέμβαση αναμένεται για τις δημόσιες καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου

Εισαγγελική παρέμβαση αναμένεται να διαταχθεί από την Εισαγγελία της Αθήνας για τις δημόσιες καταγγελίες...

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 ετών

Ξεκίνησε σήμερα ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 ετών. Έχουν προγραμματιστεί πάνω από...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή