Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022
32.1 C
Athens

Σάλος για την καταδίκη της καθαρίστριας – Παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο

Σάλο έχει προκαλέσει η φυλάκιση της καθαρίστριας από τον Βόλο επειδή εργαζόταν με πλαστό απολυτήριο δημοτικού. Το θέμα έχει αγγίξει τόσο τον δικαστικό χώρο όσο και τα συνδικάτα εργαζομένων, αλλά και τον πολιτικό κόσμο.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα: «Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχήεργαζόμενη καθαρίστρια.Η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου».

Επίσης, το ΚΚΕ ζητεί την αποφυλάκιση της 53χρονης γυναίκας. Σε ανακοίνωση αναφέρεται πως “Το ΚΚΕ ζητά να αποφυλακιστεί άμεσα η εργαζόμενη καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου, στον οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες της για σχεδόν 20 χρόνια, που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν με πλαστό “τίτλο σπουδών” ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν “απόφοιτη” της Ε’ τάξης του Δημοτικού! Τόσο το κατηγορητήριο, με το οποίο παραπέμφθηκε για κακούργημα, όσο και οι καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις των δικαστηρίων και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη εκτίει την αδιανόητη 10ετή ποινή της στις Φυλακές της Θήβας, συναποτελούν μια κατάφωρη αδικία σε βάρος μιας φτωχής γυναίκας, που ουσιαστικά δεν αδίκησε κανέναν».

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταγγέλλει ως «απαράδεκτο και εξοργιστικό το γεγονός ότι το κράτος και η δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και φυλάκισαν την καθαρίστρια, τη στιγμή που άλλες υποθέσεις, μεγάλου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και με αποδεδειγμένες τεράστιες ζημίες για το Δημόσιο εκκρεμούν. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η πολιτική που αντιμετωπίζει τον λαό ως εχθρό και που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, αντιδραστικοποιείται διαρκώς. Η άδικη αυτή απόφαση, επίσης, καταρρίπτει τα όσα υποκριτικά κι αστήρικτα επικαλούνται τα κόμματα του κεφαλαίου -κατά πώς βολεύονται κάθε φορά- περί “ισότητας απέναντι στον νόμο” και “κράτους δικαίου”. Πρέπει τώρα να τερματιστεί η περιπέτεια της καθαρίστριας και να γυρίσει στην οικογένεια και τη δουλειά της».

Στο γεγονός αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο twitter όπου σημειώνει ειρωνικά “Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία. Ακούς εκεί; Να είναι της 5ης Δημοτικού και να εμφανίζεται της 6ης; Πού ζει; Σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Σαν δεν ντρεπόμαστε – αυτό πάει στους άλλους, όχι στην καθαρίστρια”.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την καταδίκη της 53χρονης καθαρίστριας,, επισημαίνει ότι «η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη, είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της Ποινικής Δικαιοσύνης» και υπογραμμίζει ότι η ποινή είναι «τερατώδης».

Ουδέποτε, συνεχίζει η Ένωση, «έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις».

Ακόμη, η Ένωση αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Ο διορισμός στο Δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται.

Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας.

Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Έλεος!».

Υπενθυμίζεται ότι η καθαρίστρια εργαζόταν σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου και η κατηγορία ήταν ότι πλαστογράφησε τον τίτλο σπουδών της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου που είχε, ενώ ήταν απόφοιτη της Ε΄ τάξης του Δημοτικού.

Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη με ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την απόφαση του Εφετείου. Σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, χωρίς να επιδέχεται αναστολή η ποινή της και έτσι οδηγήθηκε στις φυλακές της Θήβας.

Σχετικά μίλησε στον Realfm 97.8 η πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας Εύη Καρυδάκη.

«Όλη τη μαυρίλα που ζούμε δεν θα την πληρώσει μία καθαρίστρια και κανένας εργαζόμενος. Στη ζωή αυτή υπάρχουν αυτοί που έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, τεράστιο πλούτο της χώρας και δεν έχουν κατηγορηθεί, δεν έχουν φυλακιστεί ούτε για μία μέρα. Όντως η ίδια παραποίησε το ενδεικτικό της για να ζήσει την οικογένειά της, δεν έκλεψε, δεν έφαγε δημόσιο χρήμα, Τα δούλεψε τα χρόνια αυτά, μία εξαιρετικά εργατική γυναίκα. Αυτή η γυναίκα, είτε πέμπτης είτε έκτης τάξης, καθαρίστρια παρέμεινε μέχρι την απόλυσή της. Δεν ήταν στέλεχος κάποιου υπουργείου που είχε να πλασάρει δύο διδακτορικά και μεταπτυχιακά και να αποδειχθεί ότι αυτά ήταν πλαστά, δήλωσε

«Είτε κυβέρνηση είτε Δικαιοσύνη, κανείς δεν έχει δικαίωμα να σιωπά σε μία οφθαλμοφανή, κραυγαλέα αδικία. Σημασία έχει να αναιρεθεί η ποινή της που είναι πάρα πολύ σκληρή.Καταδικάζουμε μία καθαρίστρια γιατί είναι ηρωίδα της ζωής. Σημασία έχει πως αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα και βαθιά πολιτικό. Γνωρίζω την καθαρίστρια. Το ζήτημα είναι να αναδειχθεί το θέμα και η υπόθεση και να φτάσει εκεί που πρέπει και να γίνει αναίρεση της ποινής της 10ετούς φυλάκισης. Αυτό πρέπει να είναι το ζήτημα για όλους μας», πρόσθεσε.η κ. Καρυδάκη και συνέχισε λέγοντας: «Είναι μία καθαρίστρια η οποία αγωνίζεται χρόνια, μέλος μίας πολύτεκνης οικογένειας με εννέα παιδιά, μεγάλωσε στο Χατζηκυριάκειο ορφανοτροφείο χωρισμένη από τα αδέρφια της. Σε ηλικία 11 ετών ήρθε στο Βόλο, στα 16 της παντρεύτηκε, ο άνδρας της είναι με 67% αναπηρία, έκανε δύο εξαίρετα παιδιά. Βρίσκεται στις φυλακές Θήβας από τις 5 Νοεμβρίου όπου ταυτόχρονα συνεχίζει το Γυμνάσιο. Προσλήφθηκε το 1996 όταν ήταν 29 χρονών και μέχρι τότε την βοηθούσε η Πρόνοια, η Εκκλησία. Πάντα ήταν με ψηλά το κεφάλι αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά της, παραποίησε το αποδεικτικό της Πέμπτης και το έκανε της έκτης. Δεν πλαστογράφησε για αυτό και η ποινή της από 15 χρόνια φυλάκιση μειώθηκε στα 10 έτη».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Άγιο Όρος

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες νωρίς το μεσημέρι στο Άγιο Όρος, σε δασική έκταση ανάμεσα στις Μονές Διοχειαρίου και Κονσταμονίτου...

Ναύπλιο: Νεκρό δελφίνι στην παραλία των Ιρίων

Ένα δελφίνι εντοπίστηκε από λουόμενους νεκρό στην παραλία των Ιρίων στο Ναύπλιο, το πρωί του Σαββάτου (06/08). Το άτυχο δελφίνι εντοπίστηκε κοντά στην εκβολή του...

Σαν σήμερα 7 Αυγούστου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 626: Ο Βυζαντινός Στόλος καταναυμαχεί και διασκορπίζει τον στόλο των Αβάρων και...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Κυριακή 7 Αυγούστου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Αστέριος, Αστέρης, Αστρινός, Αστερινός, Αστρινή, Αστέρω, Αστερία, Αστρούλα, Αστερινή, Νικάνωρ,...

Kαιρός σήμερα 7/8 – Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν καταιγίδες

Ο καιρός αλλάζει σήμερα 7/8. Στην ηπειρωτική χώρα από τις προμεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή βροχές και μεμονωμένες...

Η φωτογραφία της ημέρας: Η… μεγάλη απόδραση του καλοκαιριού

Η... μεγάλη απόδραση του καλοκαιριού 6 Αυγούστου 2022

Φθιώτιδα: Ηλικιωμένος πήγε στο βουνό για τσάι και έπεσε σε γκρεμό

Συναγερμός στις αρχές είχε σημάνει από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής (05/08) για έναν ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος δεν είχε δώσει σημείο ζωής από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,180ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Άρειος Πάγος: Εισαγγελική έρευνα για τις διαρροές στοιχείων για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, προκάλεσαν οι...

Ο Ν.Ανδρουλάκη με μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο καταγγέλλει  απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του

Mηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Νίκος...

Άρειος Πάγος: Νέος Εισαγγελέας ο Ισίδωρος Ντογιάκος

Νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επελέγη από το υπουργικό Συμβούλιο, ο αντεισαγγελέας του Αρείου...

Άρειος Πάγος: Όχι στο αίτημα της ΔΕΗ για τη διεξαγωγή πιλοτικής δίκης για τη ρήτρα αναπροσαρμογή

Απέρριψε ο Άρειος Πάγος το αίτημα της ΔΕΗ για τη διεξαγωγή πιλοτικής δίκης σχετικά...