Σε Αθήνα και Σκόπια ο Υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ

13
Σε Αθήνα και Σκόπια ο Υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ

Περιοδεία σε Αθήνα και Σκόπια πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ.

Ο Φίλιπ Ρίκερ γνωρίζει πολύ καλά την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων καθώς έχει διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια την περίοδο 2008 -2011.

Έχει ενδιαφέρον ότι αυτή η επίσκεψη γίνεται λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ και ενώ έχει ήδη προηγηθεί επίσκεψη του κ Δένδια στην Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών πάντως συναντήθηκε ήδη με τον κ Ρίκερ όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η συζήτηση τους στράφηκε ήδη στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων στο πλαισιο του Στρατηγικού Διαλόγου, που θα συνεχιστεί εντός του έτους.

Ο κ Ρίκερ θα συναντηθεί και άλλα στελέχη της νέας κυβέρνησης, με τα οποία θα συζητήσει θέματα που άπτονται του εμπορίου και των επενδύσεων, της ασφάλειας και της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, της περιφερειακής σταθερότητας και της ενέργειας. Θα συμμετάσχει επίσης σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με επιχειρηματίες. Κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα συναντηθεί με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και θρησκευτικούς ηγέτες.

Διαβάστε επίσης:  Η απάντηση του Πέτσα στο ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό

Στα Σκόπια, ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν διμερή θέματα και η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Εκτός από τις συναντήσεις του με βουλευτές, μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Ρίκερ θα παραστεί επίσης σε μια εκδήλωση με φοιτητές στην American Corner της Μπίτολα.