Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021
12.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Δεκεμβρίου Οι Ιάπωνες καταστρέφουν το Περλ Χάρμπορ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1941.... Οι Ιάπωνες με 360 αεροσκάφη καταστρέφουν την αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Στα 90 λεπτά της επίθεσης χάνουν τη...

Σφοδρή αντίδραση για τον διορισμό Δανέλλη

Τη σφροδή αντίδραση των κομμάτων έχει προκαλέσει ο διορισμός του Σπύρου Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τη Νέα Δημοκρατία να εξετάζει το ενδεχόμενο πρότασης μομφής σε βάρος του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η σύσταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών του Ποταμιού, Γ. Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανού.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής στις 17:00 αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου η Συμφωνία των Πρεσπών να λάβει θετική εισήγηση από την Επιτροπή, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει απόπειρα κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος από την κυβέρνηση.

Πριν τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπέγραψε την απόφαση, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ο Σπύρος Δανέλλης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ως ανεξάρτητος.

Με την προσθήκη Δανέλλη, η κυβέρνηση εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην Επιτροπή για θετική εισήγηση στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν έχει παραβιάσει τον κανονισμό με τον ορισμό Δανέλλη, αλλά έχει παρακάμψει την πάγια τακτική με την οποία ορίζονταν μέχρι σήμερα οι ανεξάρτητοι βουλευτές στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Μέχρι σήμερα, οι τοποθετήσεις ανεξάρτητων βουλευτών στις κοινοβουλευτικές επιτροπές πραγματοποιούνταν μετά από συνεννόηση των ανεξάρτητων ή μετά από κλήρωση.

Ο Νίκος Βούτσης έχει ξεκαθαρίσει ότι «όλα θα γίνουν όπως πρέπει σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής στην ώρα τους.

Όταν έρθει η συμφωνία και ξεκαθαρίσει το κοινοβουλευτικό στάτους και η δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων τότε θα αποφασιστεί και η αντιπροσώπευση των κομμάτων στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας».

Επίσης, ο Πάνος Καμμένος θα αντικαταστήσει στην Επιτροπή τον Κώστα Κατσίκη των ΑΝΕΛ.

Η Επιτροπή αποτελείτο μέχρι σήμερα από 55 μέλη, 27 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 14 από τη ΝΔ, 4 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, 3 από τη Χρυσή Αυγή και 3 από το ΚΚΕ, έναν από την Ένωση Κεντρώων το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ και τον Δημήτρη Καμμένο από τους ανεξάρτητους.

Διάσκεψη των Προέδρων: Την Πέμπτη 24/1 η ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2018 θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, τη Δευτέρα και την Τρίτη θα περάσει από την Επιτροπή Εξωτερικών και την Τετάρτη θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

Τι ορίζει ο κανονισμός της Βουλής

Ο κ. Δανέλλης τοποθετείται στην Επιτροπή με βάση το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ.5 του Κανονισμού.

Το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «ο πρόεδρoς της Boυλής συγκρoτεί τις επιτρoπές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και των ανεξαρτήτων, με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων τoυ άρθρoυ 29 παρ. 5 τoυ Kανoνισμoύ» και ότι «για να εξασφαλίζεται η συμμετoχή όλων των βoυλευτών και να διατηρείται η κατ’ αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».
Οι σχετικές αποφάσεις του προέδρου της Βουλής αναρτήθηκαν στην κοινοβουλευτική διαφάνεια.

Δημ. Καμμένος – Στ. Παναγούλης σε Βούτση: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος ανέφερε νωρίτερα σε επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ότι επιχειρείται «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» λόγω των πληροφοριών που αναφέρουν ότι θα παραμείνει στην Επιτροπή ο Σπύρος Δανέλλης.

O Δ. Καμμένος προειδοποιεί τον Ν. Βούτση να μην προχωρήσει σε «αυθαίρετες» αποφάσεις για την εκπροσώπηση των ανεξάρτητων βουλευτών σε αυτή.

Όπως υποστηρίζει, μετά τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, οι ανεξάρτητοι βουλευτές δικαιούνται βάσει ποσόστωσης να προσθέσουν άλλα 2 άτομα – εκτός από τον ίδιο – ως μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο Δ. Καμμένος έχει έρθει ήδη σε επαφή με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου στη Διάσκεψη των Προέδρων να ζητήσουν την επιλογή των δύο νέων μελών δια κληρώσεως ή με ορισμό από την πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών, ώστε αυτά να μην οριστούν από τον κ. Βούτση.

Αντίστοιχη επιστολή έστειλε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης με την οποία χαρακτηρίζει την πράξη του προέδρου της Βουλής «αντιδημοκρατική» και «πραξικοπηματική».

Η επιστολή του κ. Παναγούλη έχει ως ακολούθως:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ορίσατε τον Ανεξάρτητο Βουλευτή κ. Σ. Δανέλλη.

Επειδή δεν ερωτήθηκα και επειδή η πράξη σας είναι όχι μόνο αντιδημοκρατική αλλά και πραξικοπηματική, που θυμίζει εποχές του αποφασίζουμε και διατάζουμε, επειδή μαζί με τον συνάδελφο Ν. Νικολόπουλο είμαστε ανεξάρτητοι βουλευτές από το Νοέμβριο του 2015, σας ζητώ όπως ανακαλέσετε την απόφασή σας αυτή και χωρίς να προτείνω τη συμμετοχή μου σε αυτή την επιτροπή, παρακαλώ να επιλέξετε ανάμεσα στους συναδέλφους κ.κ. Ν. Νικολόπουλο, Γ. Λαζαρίδη και Γ. Αμυρά.
Διαφορετικά, παρακαλώ να προβείτε σε κλήρωση.
Με τιμή Ευστάθιος Παναγούλης-Ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθηνών».

ΝΔ: Δεν διαφαίνεται κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή

Η ΝΔ θα δώσει τη μάχη προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες τους, αναφέρουν πηγές της ΝΔ ενόψει της έναρξης της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν εξάλλου ότι όλα θα πρέπει να προχωρήσουν με τρόπο που δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς των δυνάμεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα και σε κάθε περίπτωση ότι δεν γίνεται αποδεκτή οιαδήποτε διαδικασία fast truck.

Ειδικότερα πηγές της ΝΔ ανέφεραν πριν από λίγο: «Καθώς ακούμε από πρωί διάφορες φημολογίες για διαδικασίες εξπρές και διαδικασίες fast truck, εννοείται ότι η ΝΔ, όχι απλώς θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει αυτή τη διάθεση, εφόσον εκδηλωθεί.

Είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε διαδικασία, του επείγοντος ή του κατεπείγοντος, αποφασίζεται, όχι από τη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά από την Επιτροπή, δηλαδή εν προκειμένω την Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, στην οποία δεν διαφαίνεται πλειοψηφία κυβερνητική.

Με την οικειοθελή απομάκρυνση του κ. Γιώργου Αμυρά, εξυπακούεται ότι πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 16, ο κ. Δημήτρης Καμμένος είναι ο ένας ανεξάρτητος βουλευτής που μετέχει στην επιτροπή και εφόσον εκδηλώσουν την επιθυμία τους, περισσότεροι του ενός βουλευτές, να συμμετέχουν στη δεύτερη θέση ανεξάρτητου που θα πρέπει να υπάρξει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας πλέον, πρέπει να γίνει κλήρωση.

Δεν μπορεί να αποφασίζει ο κ. Βούτσης ποιος βουλευτής θα είναι ο ανεξάρτητος που θα μετέχει για να διαμορφωθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μέσα σε αυτή την επιτροπή».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «Προφανώς, και με μειοψηφική εισήγηση ένα σχέδιο νόμου μπορεί να έρθει στην ολομέλεια, αυτό όμως δεν έχει ξανασυμβεί για θέμα τόσο σημαντικό όπως η Συμφωνία των Πρεσπών.

Έχει συμβεί πράγματι δύο τρεις φορές στη μετοπολίτευση να πάει με μειοψηφική εισήγηση στην Ολομέλεια σχέδιο νόμου αλλά όχι για ζήτημα εθνικού συμφέροντος. Θα δώσουμε συνεπώς μια πολύ μεγάλη μάχη και στη Διάσκεψη των Προέδρων που επίκειται αλλά και για να προχωρήσει η διαδικασία με τον χρόνο που χρειάζεται και για να γίνει κατανοητό ότι αυτή η Συμφωνία είναι επιζήμια και για να αναλάβουν όλοι οι βουλευτές, κάθε ένας, την ευθύνη του.
Αυτή τη στιγμή επίκειται η Επιτροπή.
Εκεί θα μετρήσουμε τα κουκιά μας.
Δεν θα δεχθούμε καθ΄οιονδήποτε τρόπο διαδικασία επείγοντος.
Όταν ο πρωθυπουργός ζητάει debate από τη βήμα της Βουλής, δεν μπορεί να κάνει fast truck διαδικασία και να κρύβεται στη Βουλή».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οικονόμου για κορωνοϊό: Επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που διαθέτουμε

“Παρά το ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης, εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος...
Άδωνις Γεωργιάδης: «Την αληθινή αντίσταση στη χούντα την έκανε μόνο ο βασιλιάς»

Γεωργιάδης: Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ μας γεμίζουν αισιοδοξία για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας

«Οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ μας γεμίζουν αισιοδοξία για να συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε…» σημειώνει σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,...

ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης και Παπανδρέου στον β’ γύρο για την αρχηγία

Το ρεκόρ συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης προέδρου του ΚΙΝΑΛ ήταν αυτό που χαρακτήρισε τον πρώτο γύρο και χαροποίησε όλους τους υποψηφίους, αλλά και...

ΚΙΝΑΛ: Προηγείται ο Ν. Ανδρουλάκης – Δεύτερος ο Γ. Παπανδρέου

Σύμφωνα με νεότερα αποτελέσματα από τη καταμέτρηση των ψήφων στην εσωκομματική ψηφοφορία του Κινήματος Αλλαγής, που έδωσε η αρμόδια Επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) η σειρά δεν...
Exit Poll (2ο κύμα): ΝΔ: 32%-34% – ΣΥΡΙΖΑ 24%-26%

ΚΙΝΑΛ: Σε πλήρη εξέλιξη η εσωκομματική εκλογική διαδικασία

Σε πλήρη εξέλιξη η εκλογική διαδικασία στο Κίνημα Αλλαγής στο πλαίσιο διεξαγωγής του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Η ψηφοφορία πραγματοποιείται...

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι πολυμερείς δράσεις επί χάρτου

Οι πολυμερείς δράσεις που έχουν αναλάβει το τελευταίο διάστημα οι Ένοπλες Δυνάμεις κατά τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας εντυπωσιάζουν τόσο με το...
Θάνος Πλεύρης, νοσοκομείο,

Πλεύρης: Και άλλα ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα

«Πέραν του κρούσματος στην Κρήτη, εξετάζουμε κι άλλα ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κάνοντας λόγο για...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αναδρομικά: Αντιδράσεις και μήνυση από τους συνταξιούχους – Διευκρινίσεις από τον ΕΦΚΑ

Για εμπαιγμό καταγγέλλουν την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, με αφορμή την διαδικασία καταβολής...

Βουλή: Κόντρα κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

«Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών έχει βελτιωτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα», τόνισε η υπουργός Παιδείας...

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Στα “χαρακώματα” κυβέρνηση αντιπολίτευση για το άρθρο 19

Σε διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται το άρθρο 19 του νέου ασφαλιστικού...

Εργασιακό νομοσχέδιο: Ανταγωνισμός των συνδικαλιστικών παρατάξεων στις αντιδράσεις

Σε διελκυστίνδα μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων μετατράπηκε ο τρόπος αντίδρασης των συνδικάτων απέναντι στο...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή