Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, αλλά και ως τον πλέον σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από την αποψινή συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τις άλλες πολύ σημαντικές επαφές που θα έχει αυτό το διήμερο στην Ουάσιγκτον με κυβερνητικούς αξιωματούχους και σημαντικούς παράγοντες του Κογκρέσου.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο «τους σοβαρούς κινδύνους που εγείρει για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας» και όπως υπογράμμισε ο ίδιος την Κυριακή από το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, θα επαναλάβει πως «δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 21.00 ώρα Ελλάδος και μετά την κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον κ. Τραμπ θα ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά μας ζητήματα και το άκυρο «μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και θα αναφερθεί στο ρόλο της Ελλάδας στη σκιά και των τελευταίων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

«Αυτοί είναι καιροί με αναταράξεις που δεν έχουν προηγούμενο. Πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε πως η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή όλο και περισσότερο ασταθή. Είμαστε, επίσης, ένας μακροπρόθεσμος, αξιόπιστος αλλά και προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά πριν μεταβεί από τη Φλόριντα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η ελληνική πλευρά αναζητά μέσα από αυτή την επίσκεψη την επιβεβαίωση της στήριξης Ελλάδας και Κύπρου σε όλο το επίπεδο της αμερικανικής διπλωματίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει χαρακτηρίσει «προκλητικό» το «μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενώ ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον EastMed Act, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το αμερικανικό Κογκρέσο, ως «ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα, εάν όχι το σημαντικότερο, για την Ανατολική Μεσόγειο», εκτιμώντας ότι «επαναβεβαιώνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, αλλά επίσης αναγνωρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ως πυλώνες σταθερότητας σε μία όλο και πιο ευμετάβλητη περιοχή του κόσμου».

Στην ατζέντα βρίσκονται θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας στον απόηχο του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και εξοπλιστικά, όπου πέραν της αναβάθμισης των F-16 έχει εκφραστεί ήδη ελληνικό ενδιαφέρον να εξεταστεί το ενδεχόμενο προμήθειας αεροσκαφών F-35, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για ανάδειξη και του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει τη σημασία της πρόσφατης συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, την οποία χαρακτήρισε «ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό αλλά και γεωπολιτικό πρότζεκτ, που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να έχει πρόσβαση στα νέα αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύπτονται στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πριν τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, το απόγευμα, με την ηγεσία του του think tank, Atlantic Council, το οποίο ασχολείται με θέματα διεθνών σχέσεων και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρό του, Damon Wilson.

Αύριο το απόγευμα θα επισκεφθεί τη Γερουσία, όπου θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται και το δείπνο που θα παραθέσουν προς τιμήν του αύριο το βράδυ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με προσκεκλημένους περίπου 300 σημαντικούς παράγοντες των ΗΠΑ από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης.

Πολύ ψηλά στην ατζέντα όλων των επαφών του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται και η προσέλκυση επενδύσεων σε πολλούς τομείς, από την ενέργεια και τον τουρισμό ως τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες. Αύριο θα συναντηθεί και με Αμερικανούς επενδυτές, στους οποίους αναμένεται να επισημάνει ότι αυτή είναι η ώρα να επενδύσουν στην Ελλάδα, η οποία βγήκε από μία δεκαετή προσαρμογή με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, εφαρμόζει πρόγραμμα τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μειώνει του φόρους, ενώ διαθέτει και πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίζει τετραετή ορίζοντα προβλεψιμότητας για τους επενδυτές

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η σημερινή συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, από την οποία η ελληνική πλευρά αναμένει σημαντικά θετικά μηνύματα σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το ζήτημα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021.
Χθες, ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην εορτή των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, όπου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και παρέστη στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση ομογενών στο Τάρπον Σπρινγκς -που αποτελεί την αμερικανική πόλη με τη μεγαλύτερη αναλογία Ελλήνων ομογενών κατοίκων στις ΗΠΑ- ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία των δεσμών του απόδημου Ελληνισμού με τη μητέρα πατρίδα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο δικαίωμα ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων, λέγοντας ότι «μετά από περισσότερα από 40 χρόνια μόνο υποσχέσεων, έγινε πραγματικότητα». Εξήγησε μάλιστα ότι αρχική του πρόταση «ήταν να μην υπάρχει κανένας περιορισμός, αλλά έπρεπε να γίνει συμβιβασμός με άλλα πολιτικά κόμματα ώστε να περάσουμε αυτό το εμβληματικό νομοθέτημα καθώς χρειαζόταν πλειοψηφία 200 βουλευτών».

«Ένα σενάριο όπου δεν θα καταλήγαμε σε συμφωνία ουδέποτε ήταν μία από τις επιλογές που βρίσκονταν επί τάπητος για εμένα», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος νόμος «είναι μία σημαντική κληρονομιά που όχι μόνον πρέπει να διατηρηθεί, αλλά πρέπει να ενισχυθεί. Είναι μία πολύ καλή βάση, δεν απαγορεύει περαιτέρω τροποποιήσεις στο μέλλον».

Στην ατζέντα των επαφών του βρίσκονται θέματα διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες και οι τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και η Παιδεία, όπου στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ σε θέματα όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών, η διεύρυνση του προγράμματος υποτροφιών Fulbright κ.ά.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” στο Δήλεσι Βοιωτίας, μια δομή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Εκεί,...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Κασσελάκης: Θέλει μόνο… δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτηςο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο...

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..)...

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο...