Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
26.1 C
Athens

Σκέρτσος: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει νέο πρόσθετο πακέτο στήριξης την επόμενη εβδομάδα

Νέο πρόσθετο πακέτο στήριξης για την ενεργειακή ακρίβεια θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε ο Άκης Σκέρτσος.

Μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου έξι σημείων που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Επικρατείας, μέσω συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, διεμήνυσε ότι «οι λύσεις πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να είναι βιώσιμες».

Ο κ. Σκέρτσος απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για εθνικό πλαφόν, αφού κάτι τέτοιο -όπως ανέφερε- «αφενός θα απομόνωνε τη χώρα και αφετέρου θα προσέθετε φορολογικά βάρη στους πολίτες».

Όμως, ο υπουργός Επικρατείας έδωσε και την είδηση πως «μέσα στις επόμενες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα κάνει νέες ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης».

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, την Τετάρτη 9 Μαρτίου, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, οι αρμόδιοι υπουργοί ανέπτυξαν τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Αναλυτικά και καθώς είχε προηγηθεί ρεπορτάζ με το «ράλι» των τιμών, ο κ. Σκέρτσος σχολίασε ότι «οι τιμές αυτές… ζαλίζουν, βλέπουμε τρομερές διακυμάνσεις», ενώ ζήτησε να γίνει κατανοητό ότι «οι αγορές δεν είναι τέλειες, οι αγορές κάνουν σφάλματα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολύ έντονης αστάθειας και επισφάλειας -κι αυτό έχει επηρεάσει και τη λειτουργία τους. Οι αγορές είναι φτιαγμένες για να υπηρετούν τους πολίτες και τις οικονομίες».

Αλλά, όταν αυτό δεν συμβαίνει, «όταν οι τιμές δεν καθορίζονται από τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης, τότε είναι η ώρα της πολιτικής να παρέμβει, να ρυθμίσει ξανά τις αγορές για να ισορροπήσουν εκ νέου σε λογικά επίπεδα, ανεκτά, για να μπορούν να λειτουργούν οι οικονομίες, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά. Αυτό το σκοπό έχει η παρέμβαση που έκανε ο πρωθυπουργός στο ανώτατο επίπεδο».

Στο σημείο αυτό, δε, ο υπουργός Επικρατείας έκανε και την αντιδιαστολή με την πρόταση της αντιπολίτευσης για εθνικό πλαφόν, εξηγώντας γιατί -όπως είπε- «αυτό δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο σε αυτήν τη φάση και γιατί πρέπει να πάμε στο επίπεδο των διεθνών αγορών για να λύσουμε το πρόβλημα».

«Ένα εθνικό πλαφόν θα απομόνωνε την Ελλάδα και ουσιαστικά θα ανάγκαζε την ελληνική κυβέρνηση να επιδοτήσει τις ελληνικές εταιρείες ενέργειας, που θα αγόραζαν από τις ξένες αγορές πολύ ακριβότερα το ρεύμα για να το πουλάνε πολύ φθηνά στους Έλληνες καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να ενισχύσουμε με χρήματα των φορολογουμένων τις ελληνικές εταιρείες ενέργειας», εξήγησε.

Στον αντίποδα, «αυτό που προτείνουμε εμείς, είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό και πιο αποτελεσματικό: λέμε ότι οι αγορές δεν λειτουργούν σωστά, δεν ρυθμίζουν σωστά τις τιμές. Συνεπώς πρέπει να παρέμβουμε και να βάλουμε ένα πιο λογικό πλέον όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, προσωρινά, μέχρι να ισορροπήσουν εκ νέου και να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη λειτουργία τους».

Σκέρτσος: Κάθε πρόσθετο έσοδο στα ταμεία του Δημοσίου θα επιστρέφεται στην κοινωνία

Στο ερώτημα αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που δεν εγκριθεί το σχέδιο έξι σημείων που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Α. Σκέρτσος δήλωσε πως γίνονται πολλές συζητήσεις, όμως «το βασικό είναι ότι η Ευρώπη αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε μια σοβαρή στρατηγική ενεργειακής αυτονομίας, δεν είχε ενεργειακή αυτάρκεια, στηρίζεται πάρα πολύ στο ρωσικό φυσικό αέριο. Δεν μπορούμε όμως βραχυπρόθεσμα να υποκαταστήσουμε το ρωσικό αέριο από τη μια ημέρα στην άλλη», επιχειρηματολόγησε και συμπλήρωσε:

«Συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί χρόνος να υπάρξει λίγο ‘οξυγόνο’ για όλους μας και ταυτόχρονα χώρος για τη διπλωματία να επιλύσει τις διαφορές και να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη να βρουν τα εργαλεία εκείνα, που θα οδηγήσουν σε μια μεσομακροπρόθεση απεξάρτηση από το φυσικό αέριο».

Εν συνεχεία, για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στήριξης των καταναλωτών, αφού αναγνώρισε ότι «αυτή η κατάσταση μας γεμίζει αγωνία όλους, και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όλοι ανησυχούμε, βλέπουμε τιμολόγια να αυξάνονται», στην επόμενη φράση του ο κ. Σκέρτσος δήλωσε εμφατικά ότι «η κυβέρνηση έχει δείξει ότι είναι δίπλα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε επιχείρηση. Έχουμε δείξει -από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησε αυτή η πρωτόγνωρη κρίση, τώρα βρίσκεται στην κλιμάκωσή της, δεν ξέρουμε ακριβώς πότε θα τελειώσει- ότι εμείς χρησιμοποιούμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο και από τον εθνικό προϋπολογισμό.

»Κάθε πρόσθετο έσοδο που έρχεται στα ταμεία του Δημοσίου θα επιστρέφεται στην κοινωνία, την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Χρησιμοποιούμε επίσης το ταμείο ενεργειακής μετάβασης -και μια παράπλευρη καλή όψη αυτής της δυσάρεστης κρίσης, είναι ότι έχουμε μικρότερα έσοδα από την αγορά ρύπων: τα έσοδα αυτά επιστρέφουν ως επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να καλύψουν ένα μέρος του κόστους».

Θυμίζοντας εξάλλου ότι ως τώρα η κυβέρνηση έχει δώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε ενισχύσεις μέσα από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης που δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση, όσο διαρκεί η κρίση, να μην συνεχιστούν οι ενισχύσεις – και θα συνεχιστούν, και όπου χρειάζεται θα ενισχυθούν, ειδικά προς τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, αυτά που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη», όπως και προς τις επιχειρήσεις, «πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που βλέπουν να ανεβαίνουν πάρα πολύ οι ενεργειακοί τους λογαριασμοί».

«Όσο κρατάει η κρίση, θα υπάρξει στήριξη, αυτό είναι δεδομένο. Αλλά οι λύσεις πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να είναι βιώσιμες», σημείωσε. Επιπλέον, «κατά μόνας (ως χώρα) ήδη κάνουμε πολλά πράγματα, έχουμε κάνει περισσότερα πράγματα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι μέσα στις επτά ευρωπαϊκές χώρες με τις χαμηλότερες ενεργειακές τιμές στη λιανική πώληση, χάρη στις ενισχύσεις που έχουμε δώσει ως κράτος».

«Εστάλη ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές με την πρόταση του πρωθυπουργού»

Ενώ στο συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (10/3), «θα κατατεθούν πολλές ιδέες -και η ελληνική που έχει πέσει στο τραπέζι και έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση που είδαμε, (καθώς) εστάλη ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές με την πρόταση του πρωθυπουργού να παρέμβουμε στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου».

Ταυτοχρόνως, υπάρχουν και άλλες προτάσεις που έχουν να κάνουν με ένα νέο ταμείο, «με ενισχύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν για να στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση, επενδύσεις στην άμυνα, επενδύσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα, όπου επίσης φάνηκε ότι πρέπει να υπάρξει απεξάρτηση από τη ρωσική οικονομία, όλα αυτά θα συζητηθούν αύριο».

Στο σημείο αυτό εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε και νέα παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Μέσα στις επόμενες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα κάνει νέες ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης», δήλωσε επί λέξει.

Στο καταληκτικό ερώτημα για το πόσο πιθανό είναι να υιοθετηθεί η πρόταση για ευρωομόλογο, απάντησε ότι «κάθε κρίση οδηγεί σε μεγαλύτερη εμβάθυνση, αυτό δείχνει η Ιστορία. Αυτή είναι η καλή όψη του ευρωπαϊκού project, η Ευρώπη γίνεται συνεκτικότερη, γίνεται πιο ολοκληρωμένη μέσα από κάθε κρίση. Έχει γίνει πια κατανοητό -και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες που καθορίζουν τις τύχες της Ε.Ε. σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι εμείς – ότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα είναι πιο ολοκληρωμένες. Πιο βαθιές σε σχέση με την ενότητα και την ισχύ της Ένωσής μας. Αυτό έχει γίνει κατανοητό και πάμε, νομίζω, σε τέτοιου τύπου αποφάσεις».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

“Turkaegean”: Έντονη αντίδραση Μ. Σχοινά – Επιστολή στον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας να κατοχυρώσει το σήμα «turkaegean»,...

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Με μια βαλίτσα… λόγια έφυγε από τις συναντήσεις ο Ερντογάν

Τα πράγματα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν εξελίχθηκαν όπως ο ίδιος θα ήθελε. Βασικά φεύγει από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που ρίχνει αυλαία...
Σε πανικό ο Ερντογάν: Προσέφυγε σε δικηγορική εταιρεία των ΗΠΑ για τα F-35

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών F35

Επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ κατέθεσε η Ελλάδα, προκειμένου να προχωρήσει στην αγορά 20 μαχητικών αεροσκάφων F 35 τύπου Stelth που δεν είναι ορατά...
ΝΑΤΟ: Ένταση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

Η συμφωνία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας δεν θίγει τα...

Η τριμερής συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού βραχίονα εντός του ΝΑΤΟ, χωρίς να επηρεάζει τις...

ΝΑΤΟ: Πώς αποτιμά η Ελλάδα το «ναι» Ερντογάν σε Φινλανδία – Σουηδία

Η απρόβλεπτη Τουρκία είπε το πολυπόθητο «ναι» στη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παίρνοντας ένα υποσχετικό χαρτί συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας....

Η κλιμάκωση του παραλόγου από την Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ και η σημειολογική απάντηση του...

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η Τουρκία πριν τολμήσει να θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας στο ΝΑΤΟ. Η τακτική της κλιμάκωσης...

Ερντογάν: Νέες προκλητικές δηλώσεις με αποδέκτες την Ελλάδα και την Κύπρο

Μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέες απειλές. Μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο, ο Ταγίπ Ερντογάν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,036ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα θα διαθέσει πλοία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να διαθέσει πλοία, προκειμένου να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών από...

Οικονόμου: Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καυγά…

Με την χαρακτηριστική φράση «στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο...

Μητσοτάκης: Το 2015 ήρθαμε κοντά στην απόλυτη καταστροφή

Η σημασία της άρσης του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας τον Αύγουστο, επισημάνθηκε στην διάρκεια της...

Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές

Ερωτηθείς για τις πρόωρες εκλογές -κατά της διάρκειας της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο...