Οι φωτογραφίες και το βίντεο των ΕΙΔΗΣΕΩΝ που έκανε το γύρω της Ελλάδας είναι τραβηγμένες την ίδια ημέρα, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020.
Στην πρώτη, λίγο μετά το μεσημέρι, εκατοντάδες πρόσφυγες- άτομα που είδαν και φωτογράφισαν τους υπολογίζουν τουλάχιστον σε 200- μόλις έχουν κατέλθει από εμπορική αμαξοστοιχία και βαδίζουν πάνω στις σιδηροτροχιές.
Η αμαξοστοιχία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τη Βόρεια Μακεδονία. Οι μετανάστες άγνωστο αολο ποιο σημείο είχαν ανέβει παράνομα στο τρένο με σκοπό να περάσουν τα σύνορα. Ο μηχανοδηγός όταν τους αντιληφθηκε, ειδοποίηησε την αστυνομία και μόνο μετά την παρέμβαση των αστυνομικών στο ύψος του Άσπρου με την αμαξοστοιχία ακινητοποιημένη, κατέβηκαν. Και ύστερα συνέχισαν με τα πόδια προς τα σύνορα.
Κι επειδή τα σύνορα είναι κλειστά θα τους υποδεχθεί η συνοριακή ζώνη. Με πρόχειρες καλύψες, με διαμονή στην ύπαιθρο, στην παρόχθια του Αξιού ζώνη.
Κάπως σαν σκηνές από το παρελθόν. Η νέα Ειδομένη προ των πυλών.
Κι αν βρίσκεται υπερβολική την εκτίμηση, ιδού η δεύτερη φωτο (κάτω) απόγευμα Πέμπτης μέσα στο Πολύκαστρο. Οι μετανάστες – κάπου 100 άτομα- βαδίζουν παράλληλα με τις γραμμές του τρένου με κατεύθυνση τα σύνορα.
Βήμα ταχύ και όλοι μαζί προκαλούν κάμποσο προβληματισμό και περισσότερη ανησυχία.
Πριν από μέρες φίλος που γνωρίζει άριστα καθώς χει στη συνοριακή ζώνη, περιέφγραφε ως λίαν ανησυζητική την κατάσταση. Στα χωριά απλώνεται ξανά ο φόβος, Οι μετανάστες στήνους τσντήρια όλη την μέρα στις παρυφές των χωριών, και το βράδυ καταλαμβάνουν τις πλατείες.
Περιέγραψε ορισμένα περιστατικά που κινούνται στα όρια της μικροεγκληματικότητας.
Είναι κι αυτή μια σκηνή από το παρελθόν η οποία προϊδεάζει για μια νέα Ειδομένη που στήνεται στα σύνορα.
Τους στέλνουν πίσω από τα Σκόπια
Όλα δείχνουν πως είναι θέμα ολίγων εβδομάδων για να στηθεί ξανά νέα Ειδομένη. Προς τούτο συνηγορούν πολλά.
α. Συγκεντρώθηκε ήδη μεγάλος αριθμός από τις αφίξεις μεταναστών που ξεκίνησαν τουλάχιστον πριν δυο μήνες (αφόταν μπήκε η Άνοιξη).
Ο καλός καιρός βοηθά πάντα.
β. Το ασφυκτικό καθεστώς στο οποίο καλούνται να ζήσουν πρόσφυγες που έλαβαν άσυλο. Πρέπει να εγκαταλείψουν τις δομές και έχουν ένα ακόμη εξάμηνο επιδότησης. Ύστερα πρέπει να ζήσουν εξ ιδίων. Και δουλιές δεν υπάρχουν.
γ. Άσυλο έλαβαν αλλά δεν τους δέχεται κανείς στην Ευρώπη. Νόμιμα λοιπόν δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Και το επιχειρούν παράνομα.
Κι ενώ πολλοί είναι αυτοί που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα κυρίως κρυπρόμενοι σε εμπορικές αμαξοστοιχίες δεν είναι λιγότεροι όσοι έρχονται “πακέτο” από τους γείτονες. Και στο σημείο αυτό τα ερωτήματα είναι και πολλά και ζέοντα:
Ποιος ελέγχει αν όσοι επιστρέφονται από τα Σκόπια έχουν περάσει στη γειτονική χώρα από την Ελλάδα;
Όταν περνούν τα σύνορα και δοθέντος ότι στη Βόρεια Μακεδονία ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση ποιος ελέγχει αν είναι θετικοί στον ιό, ώστε να προστατευθεί και ο τοπικός πληθυσμός ο οποίος αγγόγυστα συμβιώνει μαζί τους;
Πόσοι ακόμα πρέπει να συγκεντρωθούν στα σύνορα για να α;ντιληφθεί η Πολιτεία οτι “κάλλιον το προλαμβάνει ή το θεραπεύειν”;
Αντέχει η Χώρα μεσούσης της τουριστικής περιόδου μια νέα Ειδομένη;
Μήπως οι τοπικοί μας παράγοντες και πρωτίστως οι βουλευτές μας να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να βάλουν έγκαιρα τις φωνές;