Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Σπάνιο φαινόμενο τον Αύγουστο – Δύο υπερπανσέληνοι που δεν θα ξαναεμφανιστούν για τουλάχιστον 14 χρόνια

Τον Αύγουστο θα σημειωθεί σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο «υπερπανσέληνους» και είναι γνωστό με το όνομα «μπλε υπερπανσέληνος». Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως.

Στις 21:31, σύμφωνα με την ελληνική ώρα, την Τρίτη 1 Αυγούστου, η λεγόμενη «υπερπανσέληνος του οξύρρυγχου» θα φτάσει στο μέγιστο του φωτισμού της – παρέχοντας μια εξαιρετική ευκαιρία για φωτογράφηση για τους παρατηρητές των άστρων. Θα ακολουθήσει και η δεύτερη υπερπανσέληνος του μήνα, στις 30 Αυγούστου.

Συνδέεται η πανσέληνος με τις παλίρροιες;

Υπάρχουν τέσσερις «υπερπανσέληνοι» το 2023. Η πρώτη, στις 3 Ιουλίου παρουσιάστηκε σε εντυπωσιακές φωτογραφίες ανά τον κόσμο. Θα ακολουθήσουν οι δύο τον Αύγουστο και μία στις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι όροι «υπερπανσέληνος» και «μπλε υπερπανσέληνος» έχουν δεχτεί κριτική από επιστήμονες επειδή δεν είναι αρκετά επιστημονικοί.

Συγκεκριμένα, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή η σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη σε μια «ελλειπτική» τροχιά που δεν είναι απόλυτα κυκλική. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα σημείο της τροχιάς της όπου βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, γνωστό ως «περίγειο».

Μια «υπερπανσέληνος» μπορεί να εμφανιστεί έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από μια κανονική πανσέληνο, ανάλογα με την εποχή του έτους.

Ο Andrew McCarthy, ανεξάρτητος αστροφωτογράφος με έδρα την Αριζόνα, δήλωσε ότι το φεγγάρι θα είναι περίπου 30 τοις εκατό φωτεινότερο το βράδυ της Τρίτης.

Πηγή: Dailymail

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σάββατο του Λαζάρου: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα κάλαντα, τα έθιμα, τα λαζαράκια και...

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασής του. Ο Λάζαρος είναι πρόσωπο της Καινής Διαθήκης, φίλος και...

Η φωτογραφία της ημέρας

Η Ολυμπιακή Φλόγα στον τόπο της 27 Απριλίου 2024

Αυτό είναι το μυστικό καταφύγιο του Λυκαβηττού (βίντεο)

Η Αθήνα, πριν από την δεκαετία του ’50 και πριν την μεγάλη οικοδομική αλλαγή στην πόλη, ήταν ένα υπέροχο μέρος για εξερεύνηση. Όσοι επίδοξοι...

Σαν σήμερα 27 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 18β10: Ο Μπετόβεν ολοκληρώνει την περίφημη πιανιστική σύνθεσή του «Fur Elise». 1β875: Ο...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Σάββατο 27 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Λάζαρος, Λάζος, Λαζαρία, Λαζαρούλα.

Καιρός με δύο «διαθέσεις»: Πρόγνωση μέρα- μέρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα

«Μοιρασμένος» θα είναι ο καιρός τις ημέρες του Πάσχα. Ξεκινά με καλοκαιρία και λίγη σκόνη (περισσότερη τη Μεγάλη Πέμπτη) και καταλήγει με ανοιξιάτικες αστάθειες. Σάββατο...
SZ: Υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων από την Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Απριλίου τα γερμανικά στρατεύματα  καταλαμβάνουν την Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1941... Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα. Τρεις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών και επιβληθεί στη χώρα η στυγνή τριπλή (γερμανική,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Επεκτείνεται η πλατφόρμα arogi.gov.gr και για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου

Επεκτείνεται η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους πληγέντες και...

Σελήνη: Στις 30 Αυγούστου η “μπλε υπερπανσέληνος”

Την Τετάρτη 30 Αυγούστου θα κάνει την εμφάνισή της η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος...

Market Pass: Έναρξη υποβολής αιτήσεων στις 15/9 για Αύγουστο – Οκτώβριο

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 ανοίγει ο επόμενος κύκλος αιτήσεων του Market Pass με...

Κορυφώνεται η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου – Στο 100% η πληρότητα στα πλοία

Συνεχίζεται και σήμερα η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου από τα λιμάνια της Αττικής,...