Σπάνιο ντοκουμέντο: Ηχογράφηση για “ντουντούκα” του Μάνθου Αθηναίου

84

Ο Μάνθος Αθηναίος (1925-2009) ήταν ένας από τους καραγκιοζοπαίχτες που άφησαν εποχή στον ελληνικό Καραγκιόζη.

Τέλειος τεχνίτης με μόνιμες σκηνές μέχρι και το τέλος της ζωής. Υπήρξε δάσκαλος για πολλούς σημερινούς καραγκιοζοπαίχτες. Ένας από τους μόνιμους χειμερινούς χώρους που έπαιζε ήταν το γνωστό θέατρο Ριάλτο της Κυψέλης. Στο συγκεκριμένο έπαιζε μέχρι το 1992 κάθε Κυριακή πρωί.

Για την διαφήμιση των παραστάσεων κόλλαγε αφισσέτα, μοίραζε μαζί με τη γυναίκα του, την κυρά Βάσω, φέιγ βολάν στα παιδιά των σχολείων. Ακόμη έκανε την παραδοσιακή “ντουντούκα”. Έχοντας στολίσει την οροφή του αυτοκινήτου του με τα μπούστα των πρωταγωνιστών του θιάσου του που συνόδευαν τις χειροποίητες ταμπέλες με τα σχετικά στοιχεία της παράστασης, έβγαινε στους δρόμους και διαλαλούσε ζωντανά ή ηχογραφημένα την επικείμενη παράσταση.

Διαβάστε επίσης:  Ο Καραγκιόζης και φέτος στο Λουτράκι

Στο συγκεκριμένο ηχητικό ο Μάνθος διαφημίζει την παράσταση του ”Παύλου Μελά” για το θέατρο Ριάλτο. Η χρονολογία άγνωστη. Τα λόγια του Μάνθου συνοδεύονται από το γνωστό οργανικό κομμάτι “Ήλιος” του μεγάλου κλαρινίστα Νίκου Καρακώστα (1882-1958). Διαβάστε περισσότερα για τον Μάνθο Αθηναίο στο βιβλίο -Κοταρίδης Νίκος (επιμ.): Μάνθος Αθηναίος: Φιγούρες και σκηνικά του Θεάτρου Σκιών. “Βιβλιόραμα”.