Στα 384 ευρώ έκλεισαν οι εθνικές συντάξεις – Καμία μείωση στις κύριες

34
δημογραφικός θάνατος, Ελλάδα,

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη διαπραγμάτευση από την οποία δε βγήκε τελικά «λευκός καπνός» έδωσε την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας το οποίο διαβεβαίωσε πως καμία επικουρική και μεσαία ή χαμηλή σύνταξη δε θα μειωθεί. Παράλληλα, το αρμόδιο Υπουργείο τονίζει πως οι εθνικές συντάξεις έκλεισαν στα 384 ευρώ.

Να θυμίσουμε πως πραγματοποιείται παύση στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επιβεβαίωσε η ελληνική πλευρά δια στόματος Τσακαλώτου οι συζητήσεις προσωρινά σταματούν και θα συνεχιστούν μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Υπουργείο Εργασίας στη σχετική του ανακοίνωση υπογραμμίζει πως «καμία επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί ». Έτσι, έσπευσε να απορρίψει τα δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ και τα χαρακτήρισε «αναληθή».

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο αναφέρει:

«Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης, υπήρξε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοικτά θέματα, στη βάση του προσχεδίου νόμου και των κυβερνητικών προτάσεων και σε αρκετές περιπτώσεις σε ακόμη πιο θετική κατεύθυνση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές του διατάξεις».

Διαβάστε επίσης:  Τόμσεν στην Ελλάδα: Βιαστείτε να αλλάξετε πολιτική για το αφορολόγητο

Και προσθέτει: «Διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων. Εξασφαλίσθηκε, επίσης, εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και, ταυτόχρονα, δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Τι τονίζεται σχετικά με το ΕΚΑΣ;

«Εξίσου ανακριβείς είναι και οι πληροφορίες ότι θα κοπεί τo ΕΚΑΣ, για να κλείσει η συμφωνία. Επισημαίνεται ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέχρι το 2019, αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (μνημονίου) ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ακριβώς, για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων, η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης».

Για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους Θεσμούς:

Στο κλείσιμο της ανακοίνωσης το Υπουργείο επισημαίνει ότι «είναι απολύτως εφικτός στόχος το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, μέχρι το Eurogroup και η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που αποτελεί σημαντική θεσμική τομή ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στις 18:00 αναμένεται κοινή συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.