Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
21.7 C
Athens

Στα άκρα η σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς

Δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να προετοιμάζει χερσαία επίθεση στη Γάζα, η οποία έχει μείνει χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο ισραηλινός στρατός με μπαράζ βομβαρδισμών καταστρέφει στόχους της Χαμάς. Ο Νετανιάχου ανήρτησε νωρίτερα στο Twitter νέο βίντεο των ισραηλινών δυνάμεων που καταστρέφουν ολοσχερώς έναν οικισμό στη Γάζα γράφοντας: «Ξεκινήσαμε. Το Ισραήλ θα κερδίσει».

Όπως έγινε γνωστό σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ξεκινά χερσαία επιχείρηση.

Την ίδια ώρα, φρίκη προκαλεί η απειλή της Χαμάς. «Για κάθε νέο βομβαρδισμό κατοικιών πολιτών, θα εκτελούμε χωρίς προειδοποίηση έναν ισραηλινό όμηρο» διαμήνυσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ομπέιντα, σύμφωνα με το Reuters.

Περισσότεροι από 900 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και 2.150 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον στρατό. Από παλαιστινιακής πλευράς, 560 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν με πυραύλους συριακές δυνάμεις νότια της Δαμασκού

Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν και τον νότιο Λίβανο, αφού προηγουμένως ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν «πολλούς ενόπλους» που διείσδυσαν στο έδαφος του Ισραήλ, μια επιχείρηση την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες Αλ Κοντς, η ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ, που μάχεται στο πλευρό της Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών σκοτώθηκε ένα μέλος της Χεζμπολάχ, ανέφεραν πηγές που πρόσκεινται στη φιλοϊρανική οργάνωση, με μία από αυτές να προειδοποιεί ότι θα υπάρξει «απάντηση» για τον θάνατό του. Νωρίτερα η Χεζμπολάχ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξή της στο μεθοριακό επεισόδιο.

Κάτοικοι του νότιου Λιβάνου είπαν ότι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, κατά μήκος των συνόρων, καθώς φοβούνται τους βομβαρδισμούς.

Αν και καταδικάζω έντονα την τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύονται οι πολίτες και να σεβόμαστε το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, αναφέρει σε ανάρτησή του ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνες Λέναρσιτς. Ο ίδιος τόνισε ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί». Αύριο το απόγευμα συνεδριάζουν εκτάκτως οι ΥΠΕΞ της ΕΕ. Την Τετάρτη στο Κάιρο η έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου.

Tηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ, λίγη ώρα μετά το τηλεφώνημα στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν τόνισε στον Χέρτσογκ ότι οποιεσδήποτε ενέργειες «πλήττουν αδιακρίτως τον λαό της Γάζας» θα εντείνουν τα δεινά και θα κλιμακώσουν περαιτέρω τη βία στην περιοχή, ενώ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Όπως είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα τον Αμπάς, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον ισραηλινό ομόλογό του πως η Άγκυρα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατόν.

Δεκάδες είναι οι ξένοι πολίτες που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή κρατούνται όμηροι μετά την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Νεκρούς και αγνοούμενους μετρούν τουλάχιστον 16 χώρες, μεταξύ αυτών, η Ταϊλάνδη, το Νεπάλ, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Καμπότζη, η Γερμανία, ο Καναδάς και το Μεξικό.

«Η κατάσταση στη Γάζα ήταν «φρικτή» ακόμη και πριν από την αιφνιδιαστική επιχείρηση της Χαμάς», δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι πλέον «θα επιδεινωθεί εκθετικά».

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται ο επαναπατρισμός ξένων πολιτών – στο Ισραήλ παραμένουν 68 Έλληνες πολίτες και καταβάλλονται προσπάθειες για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη επιστροφή τους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Μαΐου

Σήμερα Πέμπτη, 9 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Αγίου Χριστοφόρου μάρτυρος, Προφήτου Ησαΐα, Άγιος Νικόλαος ο νέος ο εν Βουνένοις. Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής: Χριστόφορος, Χριστοφόρης, Φόρης, Χριστόφης, Χριστοφία, Χριστοφίνα, Ησαΐας.

Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Οι ΗΠΑ απειλούν να φρενάρουν τη στρατιωτική βοήθεια στο...

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Ουάσιγκτον απείλησε, για πρώτη φορά, να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων...

Φορολογικές δηλώσεις: Μαζικές επιστροφές φόρου σε συνταξιούχους

Δικαιούχοι επιστροφών φόρου εισοδήματος είναι φέτος εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα από άλλες πηγές, καθώς οι φόροι που παρακρατήθηκαν από τα...
Ένοπλη ληστεία με τραυματία σε πρατήριο υγρών καυσίμων

Ποια πρατήρια καυσίμων πρέπει να αποφεύγεις – Το κόλπο που δελεάζει

Η χαμηλότερη τιμή των καυσίμων εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο δέλεαρ για τους οδηγούς αλλά και έναν σημαντικό κίνδυνο που θα πρέπει κανείς λάβει...
Θεσσαλονίκη, καπνεργάτες, 1936,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 Μαΐου η χωροφυλακή διαλύει βίαια συγκέντρωση απεργών καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1936...Η χωροφυλακή διαλύει βίαια συγκέντρωση απεργών καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. 12 νεκροί και 32 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών συγκρούσεων. Εμπνευσμένος από τους...
ΑΠΟΨΗ: Η ψήφος των ευρωεκλογών αποτελεί τομή

Ευρωεκλογές 2024: Από την Πέμπτη η αποστολή του υλικού στους ψηφοφόρους με την επιστολική...

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης του Πάσχα η εκτύπωση του εκλογικού υλικού που θα λάβουν στον προσωπικό τους χώρο οι 202.515 ψηφοφόροι που ενεγράφησαν...

Νέο βίντεο της ΕΛ.ΑΣ.: “Ωραίο το make up αλλά πιο ωραίο το κεφάλι σου...

Στο νέο βίντεο της Ελληνικής Αστυνομίας που ανέβηκε την Τετάρτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αρχές υπενθυμίζουν στους πολίτες που οδηγούν ή επιβαίνουν σε μηχανές να φορούν πάντα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Οι ΗΠΑ απειλούν να φρενάρουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η...

Χαμάς: Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υφίστανται έναν πόλεμο εξόντωσης και συστηματικής πείνας

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει την έφοδο του Ισραήλ στο πέρασμα...

Γάζα: Μέχρι την Τετάρτη η απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς

Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ αναμένεται να απαντήσει το Ισραήλ σε πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς, που συζητείται...