Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Σταυρόλεξο για την Αθήνα η Γάζα

Έπειτα από δύο εβδομάδες πολεμικού παροξυσμού στη Μέση Ανατολή στη λίστα των θυμάτων δεν περιλαμβάνονται μόνο οι περισσότεροι από 4.500 νεκροί, οι άνω των 10.000 τραυματίες και το ένα και πλέον εκατομμύριο των εκτοπισμένων από τη Γάζα. Είναι και οι προσπάθειες ειρήνευσης μέσω της διεθνούς διπλωματίας που έχουν μπει στην εντατική και δεν λένε να δώσουν σημάδια… ζωής.

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που ανακατεύει την τράπουλα των εξελίξεων, αυτό είναι αναμφίβολα ο πολύνεκρος βομβαρδισμός του νοσοκομείου al-Ahli στην πόλη της Γάζας που βλήθηκε στις αρχές της εβδομάδας άγνωστο από ποιας πλευράς τα πυρά.

Όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η αλήθεια γίνεται μπαλάκι στο blame game των αντίπαλων στρατών, με το Τελ Αβίβ να επιμένει ότι το νοσοκομείο στη Γάζα χτυπήθηκε από πύραυλο της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ενώ οι τζιχαντιστές αντιτείνουν ότι ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ένα κατασκευασμένο ψέμα των Ισραηλινών προκειμένου να μην χρεωθούν την ευθύνη «για τη βάρβαρη σφαγή».

Η πλειοψηφία των κρατών του αραβικού κόσμου έχει «αγοράσει» την εκδοχή που θέλει το Τελ Αβίβ να ευθύνεται για το μακελειό, με αποτέλεσμα να έχουν ναρκοθετηθεί οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά από το φονικό χτύπημα στο παλαιστινιακό νοσοκομείο η τετραμερής σύνοδος μεταξύ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄ που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί την Τετάρτη στο Αμμάν της Ιορδανίας δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Αντ’ αυτής είχαμε τη δια ζώσης συνάντηση στο Ισραήλ του Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπένιαμιν Νετανιάχου. Τις προηγούμενες ημέρες στο Ισραήλ είχε βρεθεί και αντιπροσωπία της γερμανικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, σε μία επίσκεψη που είχε αρκετά στοιχεία θρίλερ καθώς λόγω των πολλαπλών συναγερμών για πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς ήταν αρκετές οι φορές που η αποστολή «φυγαδεύτηκε» σε ασφαλείς χώρους.

Η επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη»

Ευρισκόμενη, λοιπόν, στο σημείο μηδέν, η διεθνής κοινότητα έχει μείνει να παρακολουθεί την εξέλιξη σε δύο μέτωπα. Το ένα αφορά την παροχή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα για την οποία η Ουάσινγκτον έπεισε τον Νετανιάχου να ανάψει το πράσινο φώς. Όπερ και εγένετο με το άνοιγμα χθες Παρασκευή της μεθοριακής διάβασης της Ράφα απ΄ όπου σήμερα Σάββατο αναμένετο να περάσουν τα πρώτα φορτία τροφίμων, νερού και φαρμάκων στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους.

Το άλλο μέτωπο αφορά τις τελικές προετοιμασίες για την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι στρατιωτικές δυνάμεις των Ισραηλινών βρίσκονταν πλήρως ανεπτυγμένες σε θέσεις μάχης έτοιμες να ξεκινήσουν την επονομαζόμενη επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη».

Είναι απολύτως βέβαιο ότι το Τελ Αβίβ έχει το αμερικανικό «ΟΚ» (σ.σ. στο διάγγελμά του ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε λόγο για «τρομοκρατία και τυραννία της Χαμάς και του Πούτιν» που «και οι δύο θέλουν να εκμηδενίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία») προκειμένου να μπει στη Γάζα, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει αφενός να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους, αφετέρου να εντοπίσει τα ηγετικά κεφάλια της Χαμάς που ευθύνονται για το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου, καταστρέφοντας παράλληλα τις επιχειρησιακές δομές των αρχηγείων της οργάνωσης που «στεγάζονται» στα… λαγούμια κάτω από το έδαφος της Γάζας.

Οι ελληνικές ανησυχίες

Το αν αυτό θα καταλήξει σε «Βιετνάμ» για το Ισραήλ είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Άλλο τόσο δύσκολο είναι, όμως, να προβλεφθεί η ακριβής έκταση των συνεπειών που θα έχει για τη Δύση –συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας– η άσβεστη πυρκαγιά του Μεσανατολικού.

Σε ό,τι αφορά τα του οίκου μας, η κύρια ανησυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετίζεται με το μεταναστευτικό ζήτημα και το ενδεχόμενο η ανάφλεξη στην ανατολική Μεσόγειο να πυροδοτήσει μια νέα κρίση προσφυγικών ροών.

Η ελληνικές ανησυχίες μεγεθύνονται και από το γεγονός ότι οι όμορες στο Ισραήλ χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία αρνούνται να φιλοξενήσουν στα εδάφη τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, οι οποίοι μη έχοντας χείρα βοηθείας από τους Άραβες ομοεθνείς τους το πιθανότερο είναι ότι θα αναζητήσουν την έξοδο κινδύνου αρχικά στη Μεσόγειο και εν συνεχεία στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Για τα φλέγοντα θέματα που ανακύπτουν ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, βρέθηκε πριν από μερικά 24ωρα στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών της Ε.Ε. για τη μετανάστευση, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει εγρήγορση στις υπηρεσίες ελέγχουν και ασφάλειας των κρατών-μελών, δεδομένης και της επικινδυνότητας να υπάρξουν τρομοκρατικά χτυπήματα από τζιχαντιστές σε στόχους ισραηλινών συμφερόντων –και όχι μόνο– ανά την Ευρώπη.

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που τα αρμόδια κλιμάκια της ΕΥΠ και της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ανεβάσει τα επίπεδα επιτήρησης και ασφάλειας σε πολυσύχναστους χώρους κυρίως της πρωτεύουσας όπως είναι τα εμπορικά κέντρα και οι αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένης της Ακρόπολης.

Δυνητικό κίνδυνο η Αθήνα διαβλέπει και σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα ότι η Ελλάδα είναι αταλάντευτα προσδεδεμένη στο άρμα της Δύσης σε αντίθεση με την Τουρκία που σε κάθε μεγάλη γεωπολιτική κρίση παλινδρομεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αντίθεση με τη χώρα μας η Τουρκία γέρνει ξεκάθαρα προς την πλευρά των Παλαιστινίων, ενώ το εν γένει πολιτικοκοινωνικό κλίμα στη γείτονα είναι πολεμικό εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Με φόντο το μεταναστευτικό, παραμένει σταθερή η ελληνική θέση για την ανάγκη αναζωογόνησης της Κοινής Δήλωσης 2016 ΕΕ-Τουρκίας για την καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, εξ ου και το ταξίδι στην Τουρκία που θα πραγματοποιήσει ο Δ. Καιρίδης τη Δευτέρα όπου κατά δήλωσή του θα έχω επαφές υψηλού επιπέδου με τον Τούρκο ομόλογό του, για να διαπιστωθεί πώς μπορεί να προωθηθεί αυτή η συνεργασία.

Δεν πρέπει να παραληφθεί, τέλος, ότι σήμερα Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσγειωθεί στο Κάιρο για τις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου και στην οποία η χώρα μας θα κινηθεί στη διπλωματική σκακιέρα ως ένας από τους πλέον αξιόπιστους παράγοντες σταθερότητας στην διακεκαυμένη περιοχή.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Στην εκδήλωση...

Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν τον Μάιο – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται για τον Μάιο με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές των προμηθευτών. Η μέση...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Ζαχαρίας Ζούπης (Opinion Poll): Η ΝΔ μπορεί να φτάσει το 35% στις ευρωεκλογές

Την εκτίμηση ότι το ποσοστό της ΝΔ μπορεί να φτάσει έως και το 35% αν στην τελική ευθεία προς τις εκλογές αυξηθεί σημαντικά η συσπείρωσή της,...

Ανδρουλάκης στα Παραπολιτικά: “Θείο δώρο” ο Κασσελάκης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς θέμα κομματικού πατριωτισμού, αλλά εθνική αναγκαιότητα ώστε να μπει φρένο στην αλαζονεία, τη διαφθορά και τις ανισότητες που...

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myCar – Ποιους ιδιοκτήτες...

Ενεργοποιείται την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους πληρώνοντας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η Χαμάς

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Απριλίου τα γερμανικά στρατεύματα  καταλαμβάνουν την Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1941... Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα. Τρεις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ...

Υφαντής: O πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη μετατραπεί σε μία σε ισραηλινο – ιρανική σύγκρουση

Το διττό μήνυμα του Ιράν και του Ισραήλ «που έφτασαν κοντά σε περιφερειακή σύγκρουση...