Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022
4.2 C
Athens

STEADFAST LEDA: Στη Θεσσαλονίκη η κυριότερη εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ

Η «STEADFAST LEDA 21» συνιστά την κυριότερη εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ για το 2021, σχεδιάστηκε από το Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE)

Η άσκηση «STEADFAST LEDA 21» βασίζεται σε ένα σενάριο του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ (Συλλογική Άμυνα) που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων σύγχρονου πολέμου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προέρχονται από τους τομείς του κυβερνοχώρου, καθώς και από τον υβριδικό πόλεμο.

Όπως επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ στην σχετική του ανακοίνωση, αφορά με ανάληψη μεγάλης Διακλαδικής Επιχείρησης επιπέδου Major Joint Operation plus – MJO+, και με το NRDC-GR σε ρόλο Χερσαίας Διοίκησης Μειζόνων Διοικήσεων επιπέδου Σώματος Στρατού (Multi-Corps Land Component Command – MC LCC) κατόπιν της πιστοποίησής του τον Ιανουάριο 2021 (πατήστε εδώ) ότι εκπληρώνει τα κριτήρια Αρχικής Επιχειρησιακής Ετοιμότητας (Initial Operational Capability – IOC) στον συγκεκριμένο ρόλο.

STEADFAST LEDA

Κατά την διάρκεια της Άσκησης και για την επίτευξη της αποστολής που του ανατέθηκε, το NRDC – GR είχε υπό την Διοίκηση το NATO Rapid Deployable Corps – Spain (NRDC-ESP) το οποίο αναπτύχθηκε στην Ισπανία, το Allied Rapid Reaction Corps (ARRC) που αναπτύχθηκε στην Γερμανία και στην Πολωνία, το MultiNational Corps – Northeast (MNC NE) και το US V Corps τα οποία ανέπτυξαν κλιμάκια Διοικήσεως επίσης στην Πολωνία, ενώ ενισχύθηκε και με ένα Αναπτυσσόμενο Χερσαίο Στοιχείο [Deployable Land Element (DLE)] από την Συμμαχική Χερσαία Διοίκηση που εδρεύει στη Σμύρνη (LANDCOM).

STEADFAST LEDA

Στο ασκούμενο Επιτελείο συμμετείχαν 872 άτομα από 13 χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία) με την απόλυτα επιτυχή διεξαγωγή της τελικής φάσης της «STEADFAST LEDA 21» να αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού του προσωπικού του, επιβεβαιώνοντας την υψηλή αξία του NRDC – GR για την Συμμαχία και την ικανότητά της να αναπτύσσει Στρατηγεία και δυνάμεις, όταν και όπου απαιτηθεί.

Η σημαντικότητα του Στρατηγείου του NRDC που υπάγεται στο Γ’ Σώμα Στρατού, υπό τον Αντιστράτηγο Αναστάσιο Σπανό, αποτυπώνεται από το γεγονός ότι από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του αποτέλεσε το παράθυρο των Ενόπλων Δυνάμεων προς το μέλλον.

Για να γίνει αντιληπτή η σημαντικότητα του στρατηγείου, αρκεί να αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ ανέθεσε στους Έλληνες Αξιωματικού να ηγηθούν της άσκησης ελέγχοντας ίσως εμπειρότερα στελέχη από την Ισπανία και την Μεγάλη Βρετανία, περνώντας τελικά τις εξετάσεις με «άριστα».

STEADFAST LEDA

Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει όχι μόνο το επίπεδο της δουλειάς που συντελείται εκεί αλλά και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που έχουν πλέον τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτυπώνεται στο πεδίο κάθε άσκησης με διεθνείς συνεργασίες.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά την ολοκλήρωση της Άσκησης στο Στρατόπεδο «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ» στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών, όπου μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν:

  • Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας και ο Υπαρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Υποπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
  • Ο Υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουμανίας Υποστράτηγος Dumitru SCARLAT και ο Διοικητής της 61 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των ΕΔ της Βουλγαρίας Ταξίαρχος Deyan DESHKOV.
  • Οι Γενικοί Πρόξενοι στην Θεσσαλονίκη της Βουλγαρίας κ. Valentin PAVLOV, της Γαλλίας κ. Sandrine MOUCHET, των ΗΠΑ κ. Elizabeth K. LEE και της Τουρκίας κ Efe CEYLAN.
  • Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστρατηγός Ηλίας Λεοντάρης και ο Επίτιμος Διοικητής Γ’ Σώματος Στρατού/NRDC-GR Αντιστράτηγος Δημήτριος Κούκος.
  • Ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ρουμανίας στην Ελλάδα Συνταγματάρχης Nicolae MARINESCU καθώς και αντιπροσωπεία Απόστρατων Αξιωματικών.
STEADFAST LEDA
STEADFAST LEDA
STEADFAST LEDA
STEADFAST LEDA
STEADFAST LEDA
STEADFAST LEDA
STEADFAST LEDA
STEADFAST LEDA
STEADFAST LEDA
STEADFAST LEDA
STEADFAST LEDA
STEADFAST LEDA
STEADFAST LEDA

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ένοπλες Δυνάμεις: Μια ποιοτική και ποσοτική αποτίμηση του 2021 – Μέρος Α

Το παρουσιάζει αρχής γενομένης από σήμερα, σε τέσσερα μέρη αναλυτικό απολογισμό για το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων όλο το 2021, την στρατιωτική διπλωματία, τις ασκήσεις...

Κακοκαιρία “Ελπίδα”: Οι μετεωρολόγοι απαντούν στις αιχμές της κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε αιχμές πριν από λίγο μιλώντας στο MEGA για τις προβλέψεις που είχε ο κρατικός μηχανισμός από την ΕΜΥ...

Στυλιανίδης: Γενική αργία και αύριο σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη

Την παράταση της αργίας για αύριο σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη...

Υπ. Μεταφορών: Συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης για την κατάσταση στην Αττική Οδό

Επιτροπή Διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό συγκροτήθηκε με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Το νομικό πλαίσιο για την απόδοση...

Έκτακτη απόφαση Μητσοτάκη: Αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο από την Αττική Οδό

Θα αποζημιωθούν από την Αττική Οδό! Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός...

Στυλιανίδης: θα αναζητηθούν ευθύνες για την Αττική Οδό

Για μια πολύ δύσκολη ημέρα έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας,...

ΕΛΠΙΣ: Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Σε πλήρη ετοιμότητα λόγω της κακοκαιρίας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων καταστροφών αλλά και την πραγματοποίηση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης ή την παροχή βοήθειας, όπου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Διάρρηξη-μυστήριο σε διαμέρισμα στα Βριλήσσια – Έκλεψαν απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ

Διάρρηξη – μυστήριο σημειώθηκε στις 7 το απόγευμα της Κυριακής σε διαμέρισμα στο οποίο...

Απειλή από ψηλά: Τα «αθόρυβα φαντάσματα» στην κορυφή του ΝΑΤΟ

Η αξιολόγηση από το ΝΑΤΟ των «αθόρυβων φαντασμάτων» του ΕΤΑ, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία....

Οι Έλληνες “Top Gun” του ΝΑΤΟ(φωτό-βίντεο)

Οι Έλληνες πιλότοι της 330 Μοίρας στο “Top Gun” του ΝΑΤΟ. Πιλότοι από τη Γαλλία,...

Το “μπρα ντε φερ” Μόσχας – ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

«Ο Πούτιν προειδοποιεί το ΝΑΤΟ να μην ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές στην Ουκρανία» αναφέρουν...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή