Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Στη Βουλή ο νέος Ποινικός Κώδικας – Τσιάρας: Τα τραπεζικά στελέχη δεν πρέπει να διώκονται αυτεπάγγελτα

Tα στελέχη των τραπεζών δεν πρέπει να οδηγούνται στη δικαιοσύνη με αυτεπάγγελτο τρόπο αλλά μόνον μετά από μήνυση, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τσιάρας, κατά τη συζήτηση για την τροποποίηση στους Ποινικούς Κώδικες.

Αναφερόμενος στη διάταξη που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τους νέους ποινικούς κώδικες και θεσμοθετεί το ακαταδίωκτο για το αδίκημα της απιστίας, το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα των τραπεζιτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «θα πρέπει τα τραπεζικά στελέχη να εγκαλούνται.

Όχι σε μια λογική αυτεπάγγελτου να οδηγούνται στις δικαστικές αρχές» για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας.
Επισήμανε πως με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο «λαμβάνονται όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες με τους ελέγχους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και με τον έλεγχο της Τράπεζας Ελλάδας».

«Πρέπει να σταθούμε μπροστά στον καθρέφτη της ατομικής μας ευθύνης» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, επισημαίνοντας ότι «όλοι οι οίκοι αξιολόγησης λένε πως η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις: τις μεταρρυθμίσεις και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων».

Το άρθρο 5 του νομοσχεδίου προβλέπει πως η διάταξη του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα για την απιστία αλλάζει ώστε να αποσαφηνίζεται πως «αν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά τραπεζικού ιδρύματος η δίωξη ασκείται μόνο κατ’ έγκληση».

Το άρθρο 6 προβλέπει πως «εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως με αντικείμενο πράξεις απιστίας για την δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση στον παρόντα νόμο ενώ διώκονταν αυτεπαγγέλτως υπό το προϊσχύσαν δίκαιο, συνεχίζονται, εφόσον ο δικαιούμενος να υποβάλει έγκληση, δηλώσει εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου ότι επιθυμεί την πρόοδό τους».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την απόσυρση της επίμαχης διάταξης, την οποία έχει χαρακτηρίσει εκτρωματική. Ειδική αναφορά έκανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στην τοποθέτησή της, τονίζοντας ότι η προτεινόμενη διάταξη για την απιστία τραπεζικών στελεχών, ενέχει σοβαρά ζητήματα νομικά ίσως και συνταγματικά και πως εισάγει εξαιρέσεις χωρίς επαρκή αιτιολογία ζητώντας να γίνει δεκτή η πρόταση που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής με την οποία επιχειρείται να συγκεράσει και την ρύθμιση και την ασφάλεια δικαίου.

Τροπολογία από το Κίνημα Αλλαγής

Τροπολογία, με την οποία επιδιώκουν την αποτροπή ακαταδίωκτου για τα τραπεζικά στελέχη σε υποθέσεις κακουργηματικής απιστίας, κατέθεσαν πέντε βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Οι βουλευτές προτείνουν τη διατήρηση των γενικών καθοδηγητικών κανόνων του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 390 ΠΚ), χωρίς την «αδόκιμη» αναφορά σε περιπτώσεις εξαιρέσεων, για την ποινική δίωξη του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας όταν αυτή στρέφεται κατά τραπεζικού ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατατέθηκε από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, προτείνεται να ενταχθεί σε ειδικό νόμο (ν.4472/2017), ρύθμιση με την οποία για την άσκηση ποινικής δίωξης για το συγκεκριμένο αδίκημα να υπάρχει προηγούμενη βεβαίωση από την ΤτΕ σχετικά με την πρόκληση ζημίας, κατά παράβαση των κανόνων της χρηστής διοίκησης και επιμελούς διαχείρισης.

«Έτσι, διατηρείται ο κανόνας της αυτεπάγγελτης δίωξης όλων των περιπτώσεων κακουργηματικής απιστίας και, συνεπώς, δεν υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη της τρίμηνης προθεσμίας για την υποβολή εγκλήσεως, η οποία αν παρέλθει άπρακτη επιφέρει το ακαταδίωκτο των στελεχών που επέφεραν εν γνώσει τους βλάβη στην περιουσία του τραπεζικού ιδρύματος», αναφέρουν οι υπογράφοντες την τροπολογία Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαράλαμπος Καστανίδης, Ευαγγελία Λιακούλη, Γεώργιος Καμίνης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Βουλευτές ΝΔ: Με τον νέο Ποινικό Κώδικα η τάξη και η νομιμότητα θα επικρατήσουν

Στην «αντεπίθεση» πέρασαν σήμερα βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που πήραν τον λόγο στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα χαιρετίζοντας την αυστηροποίηση των διατάξεων, γιατί, όπως είπαν, «μπαίνει τέλος στην ιδιότυπη ασυλία για όσους μέχρι σήμερα κατασκεύαζαν μολότοφ και έκαιγαν αθώους πολίτες, σπίτια και αστυνομικούς».

«Ενισχύεται το οπλοστάσιο της πολιτείας κατά της τρομοκρατίας», είπε η βουλευτής της ΝΔ Ζωή Ράπτη και πρόσθεσε ότι «μετατρέπεται, εκ νέου, από κακούργημα σε πλημμέλημα που είχε σκανδαλωδώς θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, η χρήση εκρηκτικών υλών, οι γνωστές μολότοφ, η οποία πλέον τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη».

Η βουλευτής υπογράμμισε ότι μπαίνει τέρμα στην ιδιότυπη ασυλία που υπήρχε μέχρι σήμερα σε όσους κατασκεύαζαν μολότοφ για να κάψουν αστυνομικούς. Το ίδιο ισχύει και για όσους επιχειρούν να κάψουν κτήρια, όπως τα Αστυνομικά Τμήματα Ζωγράφου και Πεντέλης, το κτήριο του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, είπε και κατήγγειλε «την προκλητική διάταξη που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ο δράστης που κατείχε εκρηκτικές βόμβες δεν ετιμωρείτο εάν πριν συλληφθεί παρέδιδε με τη θέλησή του τα υλικά αυτά».

Μπαίνει «τέλος στην άτυπη ατιμωρησία» κάθε οργάνωσης τύπου Ρουβίκωνα, καθώς προβλέπεται φυλάκιση έως τρία έτη για όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτήρια, είπαν πολλοί βουλευτές της ΝΔ κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης.

Από το βήμα της Ολομέλειας, η νεοεκλεγείσα βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, συγκέντρωνε ίσως τα περισσότερα χειροκροτήματα των συναδέλφων της από τα έδρανα της ΝΔ, όταν θύμιζε στην αίθουσα ένα προς ένα τα ονόματα των θυμάτων της Marfin.

«Ξαφνιάζομαι με τις απόψεις ορισμένων συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ, περί κατοχής και μεταφοράς βομβών, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, εν καιρώ ειρήνης», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να σας θυμίσω τον Επαμεινώνδα Τσάκαλη 36 ετών, την Παρασκευή Ζούλια 35 ετών, και την τεσσάρων μηνών έγκυο Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 ετών. Θυμάστε κύριοι συνάδελφοι; Τα θύματα της τραγωδίας στη Marfin είναι. Θύματα που κάηκαν ζωντανά εξαιτίας κάποιας μολότοφ, μιας μολότοφ που κάποιος τη μετέφερε στο σημείο της τραγωδίας. Ενδεχομένως μέσα σε κάποιο σακίδιο. Γι΄αυτά τα θύματα που χάθηκαν τόσο άδικα αλλά και στις οικογένειες τους οφείλουμε να πράξουμε το αυτονόητο».

Ακολούθησε στο βήμα ο Μακάριος Λαζαρίδης ο οποίος απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με το μπάχαλο από το 2008».
«Στο δικό σας DNA είναι το μπάχαλο και το χάος, ενώ στο δικό μας είναι η τάξη και η νοικοκυροσύνη, με πιο πρόσφατο κρούσμα όσα υποστηρίζει και κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τρεις τελευταίες ημέρες μετά την επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έφτασε στο σημείο, χθες, ο κ. Τζανακόπουλος να μας πει ότι δεν βρήκαν και καλάζνικοφ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο! Αν αυτό δεν είναι στήριξη στην τρομοκρατία, τι είναι κύριε Τζανακόπουλε;», ανέφερε ο Μακάριος Λαζαρίδης και πρόσθεσε: «ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με το μπάχαλο και το χάος από το 2008. Ποτέ δεν αποδοκίμασε όσα έγιναν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, με τον κ. Τσίπρα μάλιστα να δικαιολογεί όσα έγιναν εκείνη την περίοδο».

Ο κ. Λαζαρίδης μίλησε και για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη”, επισημαίνοντας τη δήλωση του Γεράσιμου Μπαλαούρα τον Ιανουάριο του 2016 πως η οργάνωση «είχε ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου», καθώς και την κατάθεση στελεχών της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως ο Νίκος Μανιός και ο Παναγιώτης Λάμπρου, ως μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη κατηγορούμενων για συμμετοχή στην «17 Νοέμβρη».

Νωρίτερα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είχε υπογραμμίσει ότι «δεν υπάρχουν όπλα με ιδεολογική ασυλία».

«Όσοι αυτόκλητοι φίλοι του λαού επιμένουν να υποστηρίζουν την επιλεκτική ανομία, καλό θα είναι να δουν ποιες ήταν οι συνέπειες αυτής της επιλογής στη χώρα και στην κοινωνία μας», είπε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος.

«Η προστασία της ελευθερίας και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας δεν είναι δεξιά ή αριστερή επιλογή. Αποτελεί θεμελιώδη αρχή για μια ευνοούμενη και δημοκρατική πολιτεία», τόνισε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Τάσος Χατζιβασιλείου, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικώς στο άρθρο 187 Α, για να πει ότι ορθώς η κυβέρνηση προχωρεί στην αυστηροποίηση του πλαισίου για κάθε είδους τρομοκρατική δραστηριότητα.

«Είδαμε προσφάτως φωτογραφίες με γιάφκες εντός πανεπιστημίων, όπου συγκεντρωνόταν εξοπλισμός και υλικό για παρασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Κι όλα αυτά δίπλα σε αίθουσες όπου καθημερινά μπαίνουν εκατοντάδες φοιτητές», είπε ο κ. Χατζηβασιλείου και αναρωτήθηκε: “Άραγε, πόσο απέχουν όλα αυτά από την τέλεση σοβαρότερων εγκλημάτων; Τι εμποδίζει εκείνον που σήμερα κρατάει μια μολότοφ, από το να κρατήσει αύριο ένα περίστροφο;”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ,...

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να...

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η...