Στην Αθήνα ο Σι Τζινπίνγκ – Η Cosco όχημα νέων επενδύσεων

17
Στην Αθήνα ο Σι Τζινπίνγκ - Η Cosco όχημα νέων επενδύσεων

Πολλές και σημαντικές συμφωνίες -περί τις 15- σε αρκετούς τομείς, από τον χρηματοπιστωτικό έως αυτόν της ενέργειας, της ναυτιλίας και του τουρισμού, αναμένεται, κατά πληροφορίες, να υπογραφούν κατά την αυριανή δεύτερη -την τελευταία εβδομάδα- συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην Αθήνα αυτήν τη φορά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί περίσσεια ικανοποίηση τόσο για το περιεχόμενο των επαφών των δύο ηγετών στη Σανγκάη όσο και για την υποδοχή που επιφύλαξε η κινεζική κυβέρνηση στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Οπως επισημαίνει υπουργός που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην κινεζική μεγαλούπολη, η θερμή ανταπόκριση του Πεκίνου εξηγείται από το γεγονός πως η νέα ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι προωθεί άμεσα όσα συμφωνεί με τους εταίρους της. Πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για ιδιαιτέρως θετικό momentum στις ελληνοκινεζικές σχέσεις, που δεν πρέπει να χαθεί, ενώ υπογραμμίζουν ότι η τοποθέτηση της Κίνας στη χώρα μας, με κύριο εκφραστή την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την προσέλκυση και άλλων παραπλήσιου μεγέθους επενδύσεων στη χώρα μας.

Ενδεικτικό, εξάλλου, της σημασίας που αποδίδει η κινεζική εταιρεία στην επένδυσή της στην Ελλάδα είναι και ο ορισμός του πρώην αντιπροέδρου του ομίλου ως επικεφαλής της εν Ελλάδι. Εντυπωσιακή, εξάλλου, χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την απόφαση της Bank of China να ανοίξει άμεσα υποκατάστημα στην χώρα μας, ενώ την ίδια διαδρομή φαίνεται πως ακολουθεί στο εγγύς μέλλον και η ICBC, η οποία προς το παρόν ανοίγει γραφείο.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα θα εξασφαλίζει ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους πολίτες»

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο κ. Σι Τζινπίνγκ την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και ώρα 09:50 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Εν συνεχεία στις 10:00 το πρωί θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στις 11:10 ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Στις 16:30 ο κ. Σικ Τζινπίνγκ , συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO στο Νέο Ικόνιο Περάματος (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά / Piraeus Container Terminal).

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, ολοκληρώνεται στις 19:00 με το επίσημο δείπνο, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 10:30 ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα αναμένεται να υπογραφούν 16 συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα, την οικονομία, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη Δικαιοσύνη (συμφωνία έκδοσης).