Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
19.3 C
Athens

Στο χέρι του Παναθηναϊκού η 2η θέση, στην «μάχη» για πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός: Όσα πρέπει να ξέρεις μέχρι το φινάλε

βγάζει τα… κομπιουτεράκια και εξηγεί γιατί ο Παναθηναϊκός Aktor έχει στο χέρι του τη 2η θέση της βαθμολογίας

και πώς ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να πάρει το πλεονέκτημα έδρας. Ισοβαθμίες, προγράμματα και όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι το τέλος της regular season.

Πριν από μία εβδομάδα, με την νίκη του Ολυμπιακού στο ντέρμπι «αιωνίων», οι «ερυθρόλευκοι» έμοιαζαν φαβορί για μία θέση εντός της τετράδας.Η Μπαρτσελόνα έπρεπε να πάρει μίνιμουμ ένα διπλό ή στην Κωνσταντινούπολη ή στην Αθήνα για να μην… μπλέξει, ενώ η Μονακό όφειλε να «κάνει τη δουλειά» στην έδρα της για να αρχίσει να κοιτάει προς τη 2η θέση.

Ωστόσο, στην τελευταία «διαβολοβδομάδα» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης πολλές ισορροπίες ανατράπηκαν και πλέον τα δεδομένα για τις πρώτες θέσεις έρχονται από νέα αφετηρία, τρεις «στροφές» πριν από το φινάλε της regular season. 

Τι συνέβη αυτές τις μέρες, λοιπόν; Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Αναντολού Εφές στην Πόλη και νίκησε τη Βιλερμπάν, όμως… έχασε έδαφος. Από την μεριά της, η ομάδα του Ρότζερ Γκριμάου έκανε το 0/2 κόντρα στη «Φενέρ» και το «τριφύλλι», με την «παρέα» του Μάικ Τζέιμς να γνωρίζει μια απρόσμενη εντός έδρας ήττα από την Αρμάνι Μιλάνο. Απέναντι στους Ιταλούς «στραβοπάτησε» και η Φενέρμπαχτσε. Έτσι, ο Παναθηναϊκός Aktor ήταν η μόνη ομάδα, από όσες «παλεύουν» για το πλεονέκτημα έδρας, που έκανε το 2Χ2 και πλέον είναι σε θέση να ορίσει την μοίρα της και το τελικό της πλασάρισμα. Τέλος, η Ρεάλ Μαδρίτης εξασφάλισε και μαθηματικά την 1η θέση του ταμπλό.

Με 3Χ3 η ομάδα του Αταμάν θα τερματίσει στη 2η θέση, αδιαφορώντας για το τι θα κάνουν οι αντίπαλοί της

Το «τριφύλλι» μετράει τέσσερις νίκες στα τελευταία πέντε παιχνίδια του στην Euroleague και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τριπλή ισοβαθμία με την Μονακό και την Μπαρτσελόνα (20-11 ρεκόρ). Οι «πράσινοι» έχουν «διπλώσει» τις νίκες τους κόντρα στους Μονεγάσκους, ενώ μετρούν 1-1 με τους «μπλαουγκράνα». Από την μεριά του, το σύνολο του Σάσα Ομπράντοβιτς έχει 0-2 με το «τριφύλλι» και 2-0 με τους Καταλανούς. Άρα, σε αυτή την τριπλή ισοβαθμία η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έχει το «πάνω χέρι» (3-1 ο Παναθηναϊκός Aktor, 2-2 η Μονακό, 1-3 η Μπαρτσελόνα).

Φυσικά, έχοντας το 2Χ2 κόντρα στην Μονακό, οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης διατηρούν το προβάδισμα σε περίπτωση ισοβαθμίας και μόνο με την ομάδα από το Πριγκιπάτο. Το ίδιο ισχύει και αν ισοβαθμήσουν μόνο με τους «μπλαουγκράνα», καθώς ισοφάρισαν τη διαφορά της ήττας τους στον Α’ Γύρο (8π.) και το επόμενο κριτήριο είναι το συνολικό goal average. Οι «πράσινοι» έχουν +41 σε σύγκριση με τους παίκτες του Γκριμάου και τους βάζουν από κάτω τους, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Με άλλα λόγια και για να γίνουν τα πάντα πιο ξεκάθαρα, ο Παναθηναϊκός Aktor γνωρίζει από σήμερα πως αν κάνει το 3Χ3 στις αγωνιστικές που μένουν θα είναι σχεδόν σίγουρα δεύτερος στο φινάλε της regular season. Εφόσον τα καταφέρουν οι «πράσινοι» και τερματίσουν στη 2η θέση, τότε θα αντιμετωπίσουν με πλεονέκτημα έδρας τον νικητή του αγώνα μεταξύ του Νο. 7 και του Νο. 8 από τα Play-in. Σε αυτές τις θέσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή η Μακάμπι Τελ Αβίβ (18-13, 7η θέση) και η Βίρτους Μπολόνια (17-14, 8η θέση). 

Τι μένει για το «τριφύλλι»; Το εκτός έδρας ματς με τη Βίρτους Μπολόνια, που μετράει τέσσερις σερί ήττες και… καίγεται για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμά της, το παιχνίδι στο Μόναχο με την Μπάγερν που «κυνηγάει» τη 10άδα και ο εντός έδρας αγώνας με την Άλμπα Βερολίνου. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, με 3-0 ο Παναθηναϊκός Aktor «σφραγίζει» τη 2η θέση, αδιαφορώντας για το τι θα κάνουν οι υπόλοιπες ομάδες.

Φυσικά, αν οι «πράσινοι» γνωρίσουν κάποια ήττα, τα δεδομένα θα αλλάξουν και θα τεθεί υπό αμφισβήτηση ακόμα και η παρουσία τους στην τετράδα. Βλέπετε, οι Φενέρμπαχτσε και Ολυμπιακός, που ακολουθούν (19-12 ρεκόρ), έχουν τις πιθανές ισοβαθμίες με το «τριφύλλι» (2-0 οι Πειραιώτες, υπέρ τους διαφορά οι Τούρκοι). Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα υποδέχεται τη «Φενέρ» την 34η αγωνιστική και μόνο ένας από τους δυο τους μπορεί να φτάσει στο 3Χ3 και να βάλει πιθανούς… μπελάδες στο σύνολο του Αταμάν. 

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, ο Παναθηναϊκός Aktor θα ήθελε να έχει μαζί του μια τριπλή ισοβαθμία με την Μονακό για παράδειγμα, η οποία θα τον κρατούσε εντός τετράδας. Ωστόσο, το πρόγραμμα των Μονεγάσκων και των Καταλανών είναι ό,τι πρέπει για 3Χ3 και από τις δύο ομάδες. Για να μην πλατειάζουμε, το «τριφύλλι» έχει στα χέρια του το τελικό του πλασάρισμα. Αν κερδίσει τα ματς που του απομένουν θα τερματίσει 2ο, χωρίς να το ενδιαφέρει τι θα κάνουν οι υπόλοιποι. 

Ο μόνος τρόπος να «χαλάσει» αυτό, σε ένα μακρινό, αλλά μαθηματικά υπαρκτό σενάριο, θα είναι να μην κάνει το 3Χ3 η Μονακό, να το κάνει η Μπαρτσελόνα και σε μονή ισοβαθμία της με τον Παναθηναϊκό Aktor να έχει… προλάβει να καλύψει το -41 σε σύγκριση με το «τριφύλλι» στο συνολικό goal average. Προφανώς, αυτό το σενάριο συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες με τρεις αγωνιστικές για το φινάλε. 

Η ομάδα του Μπαρτζώκα θέλει 3Χ3 και… στραβοπάτημα των από πάνω για να μπει στη ζώνη του πλεονεκτήματος

Για τον Ολυμπιακό τα δεδομένα είναι διαφορετικά, μετά την ήττα του από την Αναντολού Εφές. Κι αυτό γιατί, ακόμα και αν οι Πειραιώτες κάνουν το 3-0 στα ματς που τους μένουν, κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί πως θα βρίσκονται στην τετράδα, που οδηγεί στο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, στον δρόμο για το Final Four του Βερολίνου.

Αρχικά, να θυμίσουμε πως οι νταμπλούχοι Ελλάδας θα ταξιδέψουν δύο φορές στο Βελιγράδι. Πρώτα θα αντιμετωπίσουν την Παρτιζάν, που παίζει για τη… ζωή της και την παρουσία της στην postseason και μετά θα αγωνιστούν κόντρα στον αδιάφορο βαθμολογικά Ερυθρό Αστέρα. Στην τελευταία «στροφή» της regular season θα υποδεχθούν τη Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ, θέλοντας να καλύψουν το -2 του Α’ Γύρου (79-77).

Ύστερα από 31 αγωνιστικές ο Ολυμπιακός, όπως και η Φενέρμπαχτσε, γνωρίζει πως το 3Χ3 δεν του αρκεί από μόνο του για να τον βάλει εντός της τετράδας. Οι Πειραιώτες έχουν ρεκόρ 19-12 και από πάνω του βρίσκονται τρεις ομάδες με 20-11 και -θεωρητικά- «στρωτό» πρόγραμμα τις επόμενες αγωνιστικές. 

Όπως είναι λογικό, η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα θα ήθελε μία ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό Aktor, τον οποίον έχει «διπλώσει» ή κάποια τριπλή ισοβαθμία, που να περιλαμβάνει και το «τριφύλλι». Άλλωστε, ο Ολυμπιακός δεν έχει το «πάνω χέρι» ούτε κόντρα στην Μονακό (1-1, η διαφορά υπέρ των Μονεγάσκων), αλλά ούτε απέναντι στην Μπαρτσελόνα (2-0 οι Καταλανοί).

Από εκεί και πέρα, για να πάρει την 5η θέση μπορεί να του αρκούν και δύο νίκες, εφόσον καλύψει το -2 από το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε, ακόμα κι αν οι Τούρκοι νικήσουν στα παιχνίδια που τους μένουν πριν από το ΣΕΦ (εντός με Άλμπα Βερολίνου και Αναντολού Εφές). Σε ένα τέτοιο σενάριο οι νταμπλούχοι Ελλάδας θα έμπαιναν στα πλέι οφ ως 5οι και θα έπαιζαν με τον 4ο με μειονέκτημα έδρας.

Τίθεται θέμα για την απευθείας είσοδο του Ολυμπιακού στα πλέι οφ; Σε θεωρητικό πάντα επίπεδο, δύσκολα θα υπάρξει τέτοιο ζήτημα. Πίσω από τους Πειραιώτες βρίσκεται η Μακάμπι Τελ Αβίβ (18-13 ρεκόρ), την οποία οι «ερυθρόλευκοι» έχουν «διπλώσει» με δύο νίκες κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Άρα, για να μείνει εκτός εξάδας η ομάδα του Μπαρτζώκα και να μπει στην «περιπέτεια» των Play-in θα πρέπει να κάνει δυο νίκες λιγότερες από το σύνολο του Όντεντ Κάτας, που υποδέχεται τις Βαλένθια και Αρμάνι Μιλάνο και παίζει εκτός έδρας με την Μπαρτσελόνα. Η δε Βίρτους (17-14 ρεκόρ, ισοβαθμία υπέρ του Ολυμπιακού) για να απειλήσει τους φιναλίστ της περσινής Euroleague θα πρέπει να κάνει 3Χ3 κόντρα σε Παναθηναϊκό Aktor (εντός), Αρμάνι Μιλάνο (εκτός) και Μπασκόνια (εντός) και να περιμένει παράλληλα διαδοχικές ήττες της ελληνικής ομάδας.

Επομένως, ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του τρεις… τελικούς για να μείνει «ζωντανός» στην «κούρσα» για το πλεονέκτημα έδρας, αλλά γνωρίζει πως ακόμα και ένα 3-0 στο φινάλε της regular season δεν του αρκεί αυτόματα. Οι Πειραιώτες περιμένουν ήττα ή ήττες των από πάνω τους (Παναθηναϊκός Aktor, Μονακό, Μπαρτσελόνα), για να μπορέσουν να μπουν στο… mix της τετράδας.

Αναλυτικά το τι ισχύει στις ισοβαθμίες και το πρόγραμμα μέχρι το φινάλε της regular season:

Παναθηναϊκός (20-11)

Πρόγραμμα

@ Βίρτους Μπολόνια
@ Μπάγερν Μονάχου
vs Άλμπα Βερολίνου

Ισοβαθμίες

– Μονακό: 2-0
– Μπαρτσελόνα: 1-1 (ίδια διαφορά, καλύτερο goal average οι «πράσινοι»)
– Φενέρμπαχτσε: 1-1 (διαφορά Φενέρμπαχτσε)
– Ολυμπιακός: 0-2

Μονακό (20-11)

Πρόγραμμα

@ Βιλερμπάν
vs Ζαλγκίρις Κάουνας
vs Μπάγερν Μονάχου

Ισοβαθμίες

– Παναθηναϊκός: 0-2
– Μπαρτσελόνα: 2-0
– Φενέρμπαχτσε: 1-1 (διαφορά Φενέρμπαχτσε)
– Ολυμπιακός: 1-1 (διαφορά Μονακό)

Μπαρτσελόνα (20-11)

Πρόγραμμα

@ Μπάγερν Μονάχου
vs Μακάμπι Τελ Αβίβ
@ Βιλερμπάν

Ισοβαθμίες

– Μπαρτσελόνα: 1-1 (ίδια διαφορά, καλύτερο goal average οι «πράσινοι»)
– Φενέρμπαχτσε: 1-1 (διαφορά Φενέρμπαχτσε)
– Μονακό: 0-2
– Ολυμπιακός: 2-0

Φενέρμπαχτσε (19-12)

Πρόγραμμα

vs Άλμπα Βερολίνου
vs Αναντολού Εφές
@ Ολυμπιακός

Ισοβαθμίες

– Παναθηναϊκός: 1-1 (διαφορά Φενέρμπαχτσε)
– Μονακό: 1-1 (διαφορά Φενέρμπαχτσε)
– Μπαρτσελόνα: 1-1 (διαφορά Φενέρμπαχτσε)
– Ολυμπιακός: 1-0 (+2 στον Α’ Γύρο, 12/4 το ματς στο ΣΕΦ)

Ολυμπιακός (19-12)

Πρόγραμμα

@ Παρτιζάν
@ Ερυθρός Αστέρας
vs Φενέρμπαχτσε

Ισοβαθμίες

– Παναθηναϊκός: 2-0
– Μονακό: 1-1 (διαφορά Μονακό)
– Μπαρτσελόνα: 0-2
– Φενέρμπαχτσε: 0-1 (-2 στον Α’ Γύρο, 12/4 το ματς στο ΣΕΦ)

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

παναθηναϊκός, Ερυθρός Αστέρας, 1971,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Απριλίου ο Παναθηναϊκός παίρνει το εισιτήριο για το Γουέμπλεϊ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1971...Ο Παναθηναϊκός νικά τον Ερυθρό Αστέρα με 3-0 και παίρνει το εισιτήριο για το Γουέμπλεϊ. Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, οι πράσινοι θα...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 27/4/24

Οι αγώνες για τα πλέι άουτ της Super League, τα ματς της Basket League, οι αναμετρήσεις των Τσιτσιπά και Σάκκαρη στη Μαδρίτη, oι κατατακτήριες...

“Άρχοντας των κρίκων” ο Πετρούνιας – Έγραψε ιστορία με το 7ο χρυσό μετάλλιο

Ο «άρχοντας των κρίκων» είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος κατέκτησε το 7ο χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ρίμινι και έγινε ο αθλητής...

O “X-Factor” του Παναθηναϊκού στα play off Ιωάννης Παπαπέτρου

Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε μία εξαιρετική εμφάνιση στο ΟΑΚΑ στο Game 2 της σειράς με τη Μακάμπι, επικράτησε με 95-79 και έκανε το 1-1 στη σειρά, η οποία...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 26/4/24

Το δεύτερο παιχνίδι του Ολυμπιακού κόντρα στην Μπαρτσελόνα για τα πλέι οφ της Euroleague και ο ημιτελικός του Περιστερίου με την Τενερίφη στο Final-4...

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και ισοφάρισε σε 1-1 τις νίκες

Ο Παναθηναϊκός έμεινε «ζωντανός» στην προσπάθειά του να πάρει την πρόκριση στο Final Four της Ευρωλίγκας επικρατώντας με 95-79 της Μπακάμπι Τελ Αβίβ στο...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 25/4/24

Το δεύτερο παιχνίδι του Παναθηναϊκού κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και η πρεμιέρα της Σάκκαρη στο Madrid Open κόντρα στην Βέκιτς ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η «διαταγή απόδοσης μισθίου» το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και ο… τροχονόμος Τσίπρας

«Βράζει» η Κουμουνδούρου με τον Παπαδημούλη, οι σκέψεις για διακοπή κάθε σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ...

Τα πλεονεκτήματα να είσαι … χονδρός !!

Γιατί πρέπει να είσαι χοντρός 1.Γιατί δεν χρειάζεται να πετάς το φαγητό σου, ούτε να...

Euroleague: «Μάχες» μέχρι τέλους για πλεονέκτημα και πλέι οφ!

Η Euroleague μπαίνει στην τελική ευθεία της regular season και τα... ανοιχτά μέτωπα για...

Το μεγάλο πλεονέκτημα ενός ανίκανου Πρωθυπουργού

Οφείλω να πω πως η σκληρή αυτοκριτική του Έλληνα πρωθυπουργού με συγκίνησε πολύ. Όπως...