Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
20.5 C
Athens

Στο Εurogroup της Δευτέρας η Ελλάδα – Τι θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης

Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, δημοσιονομική στάση στην ευρωζώνη και εμβάθυνση της ΟΝΕ βρίσκονται στην ατζέντα του Εurogroup που ξεκινά στις 15:00 τοπική ώρα στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, και η οποία δόθηκε επίσημα σήμερα στη δημοσιότητα.

Αναλυτικά, το Eurogroup θα συζητήσει την τρίτη έκθεση της ενισχυμένης επιτήρησης για την Ελλάδα. Η έκθεση δεν συνδέεται με απόφαση για μηδενισμό επιτοκίων και εκταμιεύσεις κερδών επί ελληνικών ομολόγων το επόμενο διάστημα (αυτό θα συμβεί τον Οκτώβριο βάσει της 4ης έκθεσης).

Σημειώνεται ότι στόχος της ενισχυμένης εποπτείας είναι η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης, καθώς και η εφαρμογή δεσμεύσεων πολιτικής μετά το πρόγραμμα σε μια χώρα που έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Το ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας για την Ελλάδα ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2018 και τέθηκε σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από το ESM, τον Αύγουστο του 2018. Οι εκθέσεις παρακολούθησης εκδίδονται ανά τρίμηνο.

Aκολούθως οι υπουργοί θα συζητήσουν για την κατάσταση του προϋπολογισμού στην ευρωζώνη στο σύνολό της, εστιάζοντας στις προοπτικές για το 2020. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (EFB), Niels Thygesen, θα παρουσιάσει την πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση του EFB. Το EFB συμβουλεύει την Κομισιόν σχετικά με τη μελλοντική δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης.

Η δε Κομισόν θα παρουσιάσει επίσης την αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης βάσει της ανάλυσής της για τα προγράμματα σταθερότητας του 2019 και τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της. Η συζήτηση θα συμβάλει στην προετοιμασία των σχεδίων προϋπολογισμού και στις συστάσεις για την ευρωζώνη για το 2020.

Σημειώνεται ότι η Ευρωομάδα υποχρεούται από τη νομοθεσία της ΕΕ να συζητήσει τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές στην ευρωζώνη στο σύνολό της, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των σχεδίων δημοσιονομικών σχεδίων των κρατών μελών της ευρωζώνης. Επομένως, διεξάγει τακτικές συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική θέση της ευρωζώνης.

Αμέσως μετά τα θεσμικά όργανα θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα για τα κύρια πορίσματα της 11ης αποστολής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα στην Ισπανία, η οποία έλαβε χώρα από τις 7 έως τις 8 Μαΐου.

Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα (PPS) ξεκινά αυτόματα μετά τη λήξη των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας και συνεχίζεται έως ότου η χώρα αποπληρώσει τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έλαβε. Οι αποστολές PPS πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο.

Ακολούθως οι υπουργοί θα εξετάσουν το αποτέλεσμα των τομεακών διαβουλεύσεων της Κομισιόν και την τελευταία οικονομική ανάλυση της ΕΚΤ όσον αφορά τον διεθνή ρόλο του ευρώ.

Το Eurogroup έχει συζητήσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και παρακολουθεί στενά το ζήτημα μετά την Διάσκεψη Κορυφής του ευρώ το Δεκέμβριο του 2018, ζητώντας να προωθηθούν οι εργασίες.

Τέλος οι Υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με τις αποφάσεις της Κομισιόν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εποπτείας της Ιταλίας για το 2019 και θα ενημερωθούν επίσης για τη διαδικασία για τον διορισμό του επόμενου Προέδρου της ΕΚΤ.

Τέλος το Eurogroup θα συνέλθει σε περιεκτική μορφή στις 17.30 τοπική ώρα με θέμα την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, όπου οι Υπουργοί θα συζητήσουν τη συνέχεια που θα δοθεί στη Διάσκεψη Κορυφής του ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Οι ηγέτες κάλεσαν την Ευρωομάδα να συνεχιστεί η επεξεργασία όλων των στοιχείων της συνολικής δέσμης μέτρων για την ενίσχυση της ΟΝΕ, όπως αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου την Ευρωομάδα στις 15 Ιουνίου 2019. Οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για την οργάνωση των εργασιών κατά το επόμενο εξάμηνο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Η μόνιμη αύξηση στα εισοδήματα των πολιτών είναι και ισχυρή ασπίδα στο μείζον...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου αναφέρει τα εξής: «Καλημέρα σας! Είμαστε δύο εβδομάδες πριν τις...

Ανδρουλάκης: Αυτό που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση ως οικονομικό θαύμα δεν είναι τίποτα...

Αυτό που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση ως οικονομικό θαύμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια κατασκευή επικοινωνιακή που βασίζεται σε σαθρά θεμέλια επεσήμανε...

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Νομοσχέδιο – φραγμός στις “ελληνοποιήσεις” ΠΟΠ προϊόντων

Στην αντιμετώπιση ζητημάτων που δυσκολεύουν την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου, στα προϊόντα ΠΟΠ / ΠΓΕ / ΕΠΙΠ στοχεύει το...

Μητσοτάκης σε Βόρεια Μακεδονία: Όταν τραβά κανείς το σκοινί, θα πρέπει να είναι έτοιμος...

Σκληρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία, στην πρόεδρο της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και στον εντολόδοχο πρωθυπουργό Κρίστιαν Μίτσκοσκι απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από...
Βουλή: Αποδοκιμάστηκε ο Βελόπουλος για τις αντιεμβολιαστικές θεωρίες

Βουλή – Μητσοτάκης σε Βελόπουλο: “Σε δύο λεπτά προλάβατε να πείτε απίστευτα ψέματα”

Την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε η εισαγωγική τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να αποχωρήσει από την αίθουσα της...

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα με την πολιτική σας σταθερά αποκλίνει από τον σκληρό πυρήνα της...

Η Ελλάδα με την πολιτική σας και τις δημόσιες συμπεριφορές σας σταθερά αποκλίνει από τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε...

Φάμελλος: Πυροτέχνημα για επικοινωνιακούς λόγους, η επιστολή στην Ουρ. φον ντερ Λάιεν

Στο κοινοβουλευτικό «debate» που διεξάγεται στη Βουλή με θέμα την ακρίβεια μίλησε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Με επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κομισιόν: Πράσινο φως σε Eurogroup για εκταμίευση

Για περαιτέρω πρόοδο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της κάνει λόγο η Κομισιόν αναφορικά με...

Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. για Ελλάδα

Το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της...

Eurogroup: Η εικόνα της Ελλάδας είναι συνολικά θετική

"Η εικόνα της 7ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ελλάδας είναι συνολικά θετική" ανέφερε σήμερα...

Ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Πασκάλ Ντόναχιου είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup μετά από τη...