Στο Μουσείο Μπουζιάνη τα έργα του Ευγένιου Σπαθάρη

244

Ο Δήμος Δάφνης Υμηττού και το Μουσείο Μπουζιάνη, με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, τιμούν τον εμβληματικό καλλιτέχνη Ευγένιο Σπαθάρη παρουσιάζοντας τη ζωγραφική του, σε μια έκθεση-αφιέρωμα στους ήρωες του 1821. Παράλληλα παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα με θέμα τα λαϊκά επαγγέλματα που χάνονται, με αποτυπωμένο τον αυθορμητισμό, την ειλικρίνεια, την αμεσότητα και την πηγαία εκφραστικότητα.

Ο Σπαθάρης αποδίδει ό,τι συγκινεί τον ίδιο, χωρίς να αναζητά την τέλεια απεικόνιση. Οι σκέψεις του και η ζωγραφική του εκφράζουν τον εαυτό του και καθρεφτίζουν τον ελληνικό λαό. Μέσα από τα 21 έργα της έκθεσης,- διατηρώντας τα στοιχεία της λαϊκής ζωγραφικής, με την κατεξοχήν χρήση της καθαρότητας της γραμμής, του προφίλ των προσώπων και της σύνθεσης σε ένα επίπεδο δίχως την χρήση προοπτικού βάθους,-ζωντανεύει τις φιγούρες των ηρώων του με παράδοξες χρωματικές τονικότητες, οι οποίες αποδίδουν με ακρίβεια την φυσική τους μορφή, χαρακτηριστικό της μοναδικής αισθητικής του.

Αντλώντας την θεματική του από καθημερινές σκηνές της παλαιάς αθηναϊκής ζωής, από ιστορικά γεγονότα με επίκεντρο τους ήρωες της επανάστασης καθώς και από την λαϊκή παράδοση των δημοτικών τραγουδιών και των πορτραίτων, πλάθει ένα κόσμο όπου τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ ιστορίας, μυθολογίας και παράδοσης τον συγκαταλέγουν στον μεγαλύτερο Έλληνα «παραμυθά». Οργανώνοντας πάνω από 50 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και συμμετέχοντας σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό, ο ζωγράφος Σπαθάρης εκπροσωπεί την Ελληνική Λαϊκή μας παράδοση, η οποία αγγίζει μικρούς και μεγάλους.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Δάφνης- Υμηττού. Στο πλαίσιο της θα γίνονται ξεναγήσεις για τα σχολεία και θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ για τον Ευγένιο Σπαθάρη στο Αμφιθέατρο του Μουσείου σε συνεργασία με την ΕΡΤ και το Ίδρυμα Σπαθάρη.

Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαρτίου- 6 Μαίου
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη- Σάββατο, 10:00- 15:00
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, 8μ.μ.
Μουσείο Μπουζιάνη: Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη
Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ.: 210 9028455 https://www.facebook.com/MouseioBouziani/