Στον “αέρα” και πάλι η Ελλάδα με την πρόταση της Κομισιόν για το Δουβλίνο

25
Ειδομένη, καθαρίζουν, ανοίγουν, γραμμή,

Ξεκρέμαστες μένουν για ακόμα μια φορά Ελλάδα και Ιταλία ακόμα και μετά την πρόταση της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, τονίζει η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ουλρίκε Λόυνατσεκ είπε πως η πρόταση είναι «ράπισμα» για την Ευρωβουλή, ενώ παράλληλα τόνισε πως η Κομισιόν αντί να λύνει τα προβλήματα του Δουβλίνου, τα οξύνει.

Για την ίδια, ο μηχανισμός κατανομής είναι μια αυταπάτη, ενώ προσθέτει ότι και με τη νέα πρόταση είναι και πάλι υπεύθυνη η χώρα η οποία υποδέχεται πρώτη τους αιτούντες άσυλο, ενώ περιορίζεται η υποδοχή από άλλες χώρες , με μόνη εξαίρεση όταν πρόκειται για επανένωση οικογενειών.

Η Ουλρίκε Λόυνατσεκ συμπληρώνει ότι η Ελλάδα δεν θα ωφεληθεί από τον μηχανισμό κατανομής καθώς δεν συνυπολογίζονται οι αιτούντες άσυλο από τις λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες.

Τέλος, η ίδια επισημαίνει ότι με τη νέα πρόταση της Κομισιόν, η ρύθμιση του Δουβλίνου ισχύει και σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες, κάτι το οποίο συνεπάγεται πως όποιος προχωρήσει σ’ άλλες χώρες ανεπίτρεπτα, θα επιστρέφεται πίσω και δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε κανονική διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Τίμερμανς: «Το Δουβλίνο δεν λειτουργεί- Τα κράτη μέλη έχουν αφεθεί μόνα τους»
Την πεποίθηση του πως το Δουβλίνο «δεν λειτουργεί» εξέφρασε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η εν λόγω συνέντευξη παραχωρήθηκε λόγω της αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Διαβάστε επίσης:  Σήμερα το «ραντεβού» Κοτζιά - Πομπέο στην Ουάσιγκτον

Χαρακτηριστικά ο Φρανς Τίμερμανς τόνισε μιλώντας για την Ελλάδα και την Ιταλία:

Ο λόγος για τους οποίους η Ελλάδας και η Ιταλία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που πηγάζουν από το Δουβλίνο, ήταν ότι για χρόνια ζητούσαν από τα άλλα κράτη-μέλη να δείξουν αλληλεγγύη σε ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν, αλλά η μόνη απάντηση που έπαιρναν ήταν το Δουβλίνο

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: «Το Δουβλίνο δεν λειτουργεί γιατί τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής έχουν αφεθεί μόνα τους να διαχειριστούν το πρόβλημα.Πρέπει να υπάρχει κατανομή του βάρους».

Ενώ πρόσθεσε πως « αν για οποιαδήποτε λόγο ένα κράτος – μέλος δεν επιθυμεί να δεχθεί το ποσοστό των αιτούντων άσυλο που του αναλογεί, η Επιτροπή προτείνει να προβλέπεται η δυνατότητα να υποστηρίξει οικονομικά τη χώρα που θα αναλάβει να δεχθεί τους εν λόγω πρόσφυγες».