Στουρνάρας για Πολάκη: Εγώ δεν γράφω τους συνομιλητές μου

Ζήτησε την παρέμβαση της δικαιοσύνης

31
Αποκαλύψεις- φωτιά από Στουρνάρα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Με μια φράση “απάντησε” ο Γιάννης Στουρνάρας στην πρωτοφανή κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να δημοσιοποιήσει τηλεφωνική επικοινωνία τους και να ισχυριστεί ως αυτή έχει καταγραφεί. Τα ξημερώματα, ο Παύλος Πολάκης “ξαναχτύπησε” μέσω Facebook.

«Εγώ δεν συνηθίζω να γράφω τους συνομιλητές μου» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, λίγη ώρα αφού ο Παύλος Πολάκης επιβεβαίωσε τη συνομιλία που είχαν οι δυο τους το βράδυ της Δευτέρας (18.02.2019) και η οποία δημοσιοποιήθηκε.

Τι δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας

Βάναυση θεσμική εκτροπή και ιστορικά πρωτοφανές σε ευρωπαϊκή χώρα χαρακτηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, την ηχογράφηση της συνομιλίας από τον Παύλο Πολάκη. 

«Η πρωτοφανής χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες», τονίζει ο κ. Στουρνάρας. 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο κ. Πολάκης δημοσιοποίησε επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα, χωρίς τη συναίνεσή του και κατά παράβαση του Ποινικού Κώδικα, ζητώντας από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να επέμβουν αυτεπαγγέλτως.

«Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος», καταλήγει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Αναλυτικά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.

Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως.

Διαβάστε επίσης:  Στην Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης

Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος». 

Τι είχε προηγηθεί

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντάς του μάλιστα ότι μαγνητοφωνεί την συνομιλία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Παύλος Πολάκης ζήτησε να ελεγχθούν κι άλλα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από άλλες τράπεζες.

Ο Παύλος Πολάκης, στο μεταξύ, «χτύπησε» ξανά τα ξημερώματα με νέα ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, δίνοντας στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας διορία τριών ημερών, να ελέγξει τα δάνεια που του είπε, αλλιώς «αν δεν, θα ‘ρθω από κει να κουβεντιάσουμε από κοντά».

Η κίνηση του Παύλου Πολάκη να επιβεβαιώσει τη δημοσιοποιημένη συνομιλία και να ισχυριστεί πως αυτή έχει καταγραφεί, προκαλεί σάλο και θύελλα αντιδράσεων. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ μίλησε για ποινικό αδίκημα και ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα.

Ανακοίνωση για το θέμα έβγαλε και ο Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας πως «η κατάσταση έχει ξεφύγει» και πως «νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ χρησιμοποιούν αδίστακτα μεθόδους μαφίας».

«Ο νυν Υπουργός μαγνητοφωνεί παρανόμως τον κεντρικό τραπεζίτη, τον απειλεί ευθέως και δημοσιοποιεί την συνομιλία. Οι τέως Υπουργοί αλληλοκατηγορούνται με απειλές τύπου υποκόσμου για παράνομες χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης από ξένα κέντρα 50εκ, για την συμφωνία των Πρεσπών και αδιαφανείς αναθέσεις.

Ζούμε καταστάσεις Μαδούρο. Καθεστωτισμός, αμοραλισμός. Κύριος υπεύθυνος ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Παρακμή και εκφυλισμός. Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο. Τον τελευταίο λόγο όμως τον έχει ο ελληνικός λαός», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.