Συγκλονιστική αποκάλυψη Politico! Ο Τσίπρας με τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεπληρώνει τους Ευρωπαίους για το 2015

22
O Guardian «αδειάζει» τον απελπισμένο Τσίπρα

Ούτε λίγο ούτε πολύ ως “γραμμάτιο” που ξεπλήρωσε ο Τσίπρας προς τους Ευρωπαίους για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το 2015, χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Politico.

«Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το 2015 ξεπληρώνει» ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών», σύμφωνα με το Politico, το οποίο υποστηρίζει ότι εκείνη την περίοδο οι Ευρωπαίοι προσέφεραν οικονομική χείρα βοηθείας στον πρωθυπουργό.

Στη άρθρο περιγράφονται οι διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το Σκοπιανό, τονίζοντας πως δεν ήταν λίγες οι επισκέψεις ξένων πρωθυπουργών αλλά και της Γερμανίδας καγκελαρίου για να πείσουν και τις δύο πλευρές για την αναγκαιότητα της συμφωνίας.

Πιο αναλυτικά, αναφέρεται πως η ώρα του «ξεπληρώματος» ήρθε: «Σύμφωνα με αξιωματούχους, αρκετοί πρωθυπουργοί (και καγκελάριοι) της ΕΕ επισκέφθηκαν την Αθήνα και τα Σκόπια τους προηγούμενους μήνες για να πείσουν και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο Γιούνκερ παρενέβη επίσης για να «κάνει τα μαγικά του» σε αρκετές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της φοράς που είπε το 2015 στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ η χώρα του βρισκόταν στο έλεος της οικονομικής κρίσης, ότι ο Τσίπρας θα είχε κάποια μέρα την ευκαιρία να «ξεπληρώσει» το πρόγραμμα διάσωσης που ετοιμαζόταν.

Διαβάστε επίσης:  Ο Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα

Και παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αισιόδοξες για την επανεκλογή του Τσίπρα στις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αργότερα μέσα στο έτος, ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει να έχει εξασφαλίσει μια καλή θέση στα βιβλία της ιστορίας. Καθόλου μικρό κατόρθωμα, ειδικά για έναν πολιτικό που δυσκολεύτηκε να γίνει πρωθυπουργός».

Τέλος, το Politico, σχολιάζοντας την επόμενη μέρα για τα Σκόπια αναφέρει πως πλέον η γειτονική χώρα μπορεί να περιμένει πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, καθώς όπως ανέφερε ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, «θα υπογράψουμε ένα πρωτόκολλο στο ΝΑΤΟ και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει το προσεχές διάστημα».