Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
26.7 C
Athens

Σύνταξη: Τα ποσά που θα λάβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανάλογα με τις εισφορές που πληρώνουν

Τις «φθηνές» ασφαλιστικές εισφορές επέλεξε να καταβάλει τη φετινή χρονιά η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Από το ποσό αυτό διαμορφώνεται και η σύνταξη που θα λάβουν.

Υπό άλλες συνθήκες αυτό ίσως κόστιζε στα Ταμεία του ΕΦΚΑ, όμως αντισταθμίζεται από τις νέες αυξημένες εισφορές. Σε μια περίοδο που σαρώνει η ακρίβεια, η αύξηση των ποσών κάθε κλίμακας εισφορών κατά 9,64% δεν διευκόλυνε τους επαγγελματίες να ενταχθούν σε υψηλότερες κατηγορίες που θα τους οδηγούσαν και σε μεγαλύτερες συντάξεις.

Αν και εφόσον λοιπόν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι «κολλήσουν» για τα περισσότερα χρόνια του εργασιακού τους βίου στις χαμηλές κλίμακες των ασφαλιστικών εισφορών, τότε θα πρέπει να συμβιβαστούν, και με την ιδέα της χαμηλής σύνταξης, σύνταξη που θα κυμαίνεται στα 600 με 700 ευρώ.

Στη φθηνή ασφαλιστική κλίμακα 9 στους 10 επαγγελματίες

Έτσι, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία από τους 1.300.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, οι 1.035.519 ή το 80%, επέλεξαν την 1η ασφαλιστική κατηγορίαώστε να πληρώνουν τις χαμηλότερες εισφορές για το 2023.

Η εξέλιξη αυτή συμπιέζει και τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, ο οποίος σαφώς θα ήθελε να δει τους περισσότερους ασφαλισμένους του στις ακριβές κλίμακες, η εικόνα όμως αυτή αντισταθμίζεται από το πιο «τσουχτερό» σε κόστος ασφάλιστρο.

Ακόμη, 131.811 νέοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που αντιστοιχούν στο 10,1% του συνόλου επέλεξαν την ειδική κατηγορία, η οποία ισχύει μόνο για όσους έχουν κάτω από 5 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας και ανέρχεται πλέον σε 148,15 ευρώ για κύρια ασφάλιση, υγεία και ανεργία.

Επίσης:

 • Τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία (286,31 ευρώ μηνιαίως) επέλεξαν 56.171 άτομα (ή το 4,3%).
 • Την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 35.235 μη μισθωτοί (2,7% του συνόλου).
 • Την 4η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 21.021 (1,61% του συνόλου).
 • Την 5η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 10.071 (0,77% του συνόλου).
 • Την 6η και υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 12.857 μη μισθωτοί ή το 0,99% του συνόλου των ασφαλισμένων.

Το ποσό της σύνταξης ανάλογα την ασφαλιστική κατηγορία

Η καταβολή χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών, ισοδυναμεί με τη λήψη πολύ χαμηλών συντάξεων, με τη λήξη του εργασιακού βίου.

Είναι ενδεικτικό ότι, προκειμένου ο ελεύθερος επαγγελματίας να λάβει σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ (μικτές αποδοχές) θα πρέπει να ενταχθεί από την 4η ασφαλιστική κατηγορία και πάνω και να καταβάλει μηνιαία εισφορά 408,02 ευρώ τον μήνα.

Συγκεκριμένα:

 • Ο ελεύθερος επαγγελματίας που θα ενταχθεί στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, θα λάβει σύνταξη (μικτές αποδοχές) ύψους 672 ευρώ μετά από 35 χρόνια και 771,5 ευρώ μετά από 40 ασφάλισης.
 • Η 2η ασφαλιστική κατηγορία, με 35 χρόνια ασφάλισης αποδίδει σύνταξη 728 ευρώ τον μήνα ή 846,5 ευρώ με 40 χρόνια ασφάλισης.
 • Η 3η ασφαλιστική κατηγορία αποδίδει σύνταξη 822,96 ευρώ το μήνα με 35 χρόνια ασφάλισης ή 974 ευρώ με 40 χρόνια ασφάλισης.
 • Η 4η ασφαλιστική κατηγορία αποδίδει σύνταξη 936,42 ευρώ με 35 έτη ασφάλισης και με 40 έτη ασφάλισης, σύνταξη 1.126,5 ευρώ.
 • Η 5η ασφαλιστική κατηγορία, με 35 έτη ασφάλισης, αποδίδει σύνταξη 1.051,74 ευρώ και με 40 έτη ασφάλισης η σύνταξη θα ανέρχεται σε 1.281,5 ευρώ.
 • Η 6η ασφαλιστική κατηγορία, με 35 έτη ασφάλισης το ύψος της σύνταξης ανέρχεται σε 1.314  ευρώ και με 40 έτη ασφάλισης η σύνταξη φτάνει σε 1.634  ευρώ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών: Οι δύο αλλαγές που έρχονται το φθινόπωρο

Αλλαγές σε επιμέρους σημεία των διατάξεων για τα τεκμήρια φορολόγησης των 735.000 αυτοαπασχολουμένων, που όμως δεν θα αλλοιώνουν τον κορμό του ισχύοντος νόμου αλλά...
Καφές: Από ποιες σοβαρές ασθένειες μας προστατεύει!

ΦΠΑ: Μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής 13% σε ταξί και καφέ

Στη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ταξί και στην παράδοση καφέ (takeaway και delivery), προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Επίσης, ανακοινώνει...

Θεοδωρόπουλος: Οι στόχοι του νέου προέδρου του ΣΕΒ

Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι από χθες το βράδυ, ο νέος πρόεδρος  του ΣΕΒ Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, καθώς κέρδισε με διαφορά την χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, συγκεντρώνοντας το 76%...

Εκκαθαριστικά εφορίας: Αυξημένο φόρο κατά 30% λαμβάνει η πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών και ατομικών...

Βαθιά το χέρι στην τσέπη,όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω του νέου τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης εισοδήματος, καλούνται να βάλουν σχεδόν 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και ατομικές...

Συντάξεις Ιουλίου: Η ημερομηνία πληρωμής λόγω του Αγίου Πνεύματος

Καθορίστηκαν οι ημερομηνίες καταβολής κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Ιουλίου και αποφασίστηκε μερίδα των απόμαχων της εργασίας να δει τα χρήματά της στους τραπεζικούς...

Tιμολόγια ρεύματος: Τα νέα μέτρα που εξετάζονται για να μειωθούν οι τιμές

Νέα μέτρα με στόχο να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος που πληρώνουν τα νοικοκυριά για ρεύμα, σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά τα μπλε,...

Οριστικό τέλος στις χωριστές ενημερότητες από εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Με εξπρές διαδικασίες και χωρίς να «τρέχουν» στην ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ θα μπορούν από το τέλος Σεπτεμβρίου τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σύνταξη: Έξοδος έως και 7 χρόνια νωρίτερα με εξαγορά πλασματικών ετών

Εξοδο στη σύνταξη ως και 7 χρόνια νωρίτερα με εξαγορές πλασματικών ετών έχουν τη...

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα δουν αυξημένη σύνταξη έως και 292 ευρώ τον μήνα

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν εφεξής «φουσκωμένα» ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα έχουν όσοι...

Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα

Πέντε είναι οι κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν δικαίωμα στην πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένες απολαβές,...

Ο Τσίπρας δεσμεύτηκε σε συνταξιούχους για 13η σύνταξη και αναδρομικά

Συνάντηση με συνταξιούχους σε καφενείο στο Αιγάλεω είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...