Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
25.9 C
Athens

Συνταξιοδότηση: Πέντε παγίδες για τους οφειλέτες

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την συνταξιοδότηση επαγγελματιών και αγροτών με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέξουν 5  παγίδες, οι οποίες μπορούν να τους θέσουν εκτός διαδικάσίας:

1. Οι οφειλές, είναι δυνατό να υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ για οφειλές προς τον ΟΓΑ και έως 30.000 ευρώ για επαγγελματίες και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Εάν το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τις 30.000 € ή τις 10.000 € κατά περίπτωση, κοινοποιείται έγγραφο οφειλής προκειμένου ο ασφαλισμένος να καταβάλλει το υπερβάλλον ποσό, εντός δίμηνης προθεσμίας από την κοινοποίησή της και να υπαχθεί στις διατάξεις της παρούσας.

Αν παρέλθει άπρακτη η τιθέμενη δίμηνη προθεσμία, ο φορέας θα πρέπει να προβαίνει σε απόρριψη της αίτησης συνταξιοδότησης, λόγω οφειλών.

2.Για την υποβολή της αίτησης, σε συνδυασμό με το προκαθορισμένο ποσό της οφειλής θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να πληροί σωρρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

* Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή εφόσον έχει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 40 ετών, το 62ο έτος της ηλικίας του.

* Να έχει καταβάλει-εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών ασφάλισης, ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα που συμμετέχει στην απονομή της σύνταξης.

* Οι τραπεζικές του καταθέσεις να μην ξεπερνούν το ποσό των:

i) 12.000 ευρώ γενικά ή

ii) 6.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για οφειλέτη αποκλειστικά προς τον π. ΟΓΑ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τον υπολογισμό του  ύψους των τραπεζικών καταθέσεων λαμβάνεται υπόψη:

-Το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων σε ΟΛΟΥΣ τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση καθώς και

-Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ του τελευταίου 12μήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

3. Τα αναγκαία προσωπικά στοιχεία του αιτούντος διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα οποία θα ανακτώνται εντός δέκα  εργάσιμων ημερών στοιχεία αναφορικά με τα καταθέσεις που τηρούνται σε αυτά, καθώς και την αξία αποτίμησής τους.

Μαζί με την αίτηση υπαγωγής ο ασφαλισμένος θα παρέχει τη συγκατάθεσή του στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κοινοποίηση στον e-ΕΦΚΑ των εγγράφων και των στοιχείων που απαιτούνται.

Άρα, πρόκειται για συγκατάθεση ως προς την άρση του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου.

4. Το υπερβάλλον ποσό των 20.000 € για επαγγελματίες ή των 6.000 € για αγρότες, συμψηφίζεται με το 60% του μηνιαίου ποσού των καταβαλλόμενων συντάξεων, μέχρι το μηδενισμό του.

Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 333,33 € και των εκατό ευρώ 100 € για τον π. ΟΓΑ.

Η εναπομείνασα οφειλή, μετά το μηδενισμό του υπερβάλλοντος των 20.000 € ή των 6.000 € για τον π. ΟΓΑ ποσού, παρακρατείται από τα ποσά των επόμενων συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 60.

5. Αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της ρύθμισης  (ν.5078/2023, ήτοι έως 20.12.2023) και εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας  δύνανται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου, υπό την προϋπόθεση υποβολής νέας αίτησης εκ μέρους του ασφαλισμένου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νίκος Παπαθανάσης: Εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ποσού 2,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης...

Δημοσιοποιούνται την παρασκευή οι δύο λίστες με τα ονόματα 25.000 μεγαλοοφειλετών του δημοσίου

Τέλος χρόνου σήμερα για περίπου 25.0000 μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου(φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις)  που πριν από λίγες ημέρες έλαβαν ηλεκτρονικό μήνυμα στην προσωπική τους σελίδα...

Συντάξεις Αυγούστου: Από την Πέμπτη η καταβολή τους – Όλες οι πληρωμές της εβδομάδας

Πληρωμές για «όλα τα γούστα» ξεκινούν από αυτή την εβδομάδα και ολοκληρώνονται την επόμενη. Πέρα από τις κύριες και επικουρικέςσυντάξεις  που θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την...

Συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας

Oλοκληρώθηκε η συμφωνία για τη συγχώνευση της Αttica Bank – Παγκρήτριας Τράπεζας, δημιουργώντας τον 5 πυλώνα. Η συμφωνία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και τη...
ΑΑΔΕ: Οι ημερομηνίες που θα είναι διαθέσιμες εφαρμογές των TAXIS- TAXISnet

ΑΑΔΕ: Έτσι εξάρθρωσε ο “χάρτινος δράκος” – Το γιγάντιο δίκτυο φοροδιαφυγής από 287 κινέζικες...

Μεγάλο χτύπημα στην φοροδιαφυγή κατάφερε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξαρθρώνοντας ένα δίκτυο από 287 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου κινεζικών συμφερόντων. Η έρευνα της ΑΑΔΕ...

Σούπερ μάρκετ: 10% πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης οι τιμές των τυποποιημένων...

Υψηλότερες κατά μέσο όρο 10% είναι σε σύγκριση με την ευρωζώνη οι τιμές στην Ελλάδα στα τυποποιημένα προϊόντα σούπερ μάρκετ, όπως προκύπτει από μελέτη...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εξειδίκευση των μέτρων για την επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από τον υπουργό Θοδωρή Σκυλακάκη. Αποφασίσαμε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δημοσιοποιούνται την παρασκευή οι δύο λίστες με τα ονόματα 25.000 μεγαλοοφειλετών του δημοσίου

Τέλος χρόνου σήμερα για περίπου 25.0000 μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου(φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις)  που πριν...

EΦΚΑ: Επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα η ενημέρωση πριν την συνταξιοότηση

Στην επέκταση  σε μισθωτούς και μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, του πιλοτικού προγράμματος  έγκαιρης...

Συνταξιοδότηση: “Παράθυρο” για σύνταξη ακόμα και με λιγότερα από 4.500 ένσημα

Εφικτή είναι πλέον η συνταξιοδότηση με εξαγορά των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για χιλιάδες ασφαλισμένους...

ΟΟΣΑ: Προτείνει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης

Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τέσσερα έτη προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ...