Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
33.4 C
Athens

Συνταξιοδότηση: Πέντε παγίδες για τους οφειλέτες

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την συνταξιοδότηση επαγγελματιών και αγροτών με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέξουν 5  παγίδες, οι οποίες μπορούν να τους θέσουν εκτός διαδικάσίας:

1. Οι οφειλές, είναι δυνατό να υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ για οφειλές προς τον ΟΓΑ και έως 30.000 ευρώ για επαγγελματίες και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Εάν το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τις 30.000 € ή τις 10.000 € κατά περίπτωση, κοινοποιείται έγγραφο οφειλής προκειμένου ο ασφαλισμένος να καταβάλλει το υπερβάλλον ποσό, εντός δίμηνης προθεσμίας από την κοινοποίησή της και να υπαχθεί στις διατάξεις της παρούσας.

Αν παρέλθει άπρακτη η τιθέμενη δίμηνη προθεσμία, ο φορέας θα πρέπει να προβαίνει σε απόρριψη της αίτησης συνταξιοδότησης, λόγω οφειλών.

2.Για την υποβολή της αίτησης, σε συνδυασμό με το προκαθορισμένο ποσό της οφειλής θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να πληροί σωρρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

* Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή εφόσον έχει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 40 ετών, το 62ο έτος της ηλικίας του.

* Να έχει καταβάλει-εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών ασφάλισης, ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα που συμμετέχει στην απονομή της σύνταξης.

* Οι τραπεζικές του καταθέσεις να μην ξεπερνούν το ποσό των:

i) 12.000 ευρώ γενικά ή

ii) 6.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για οφειλέτη αποκλειστικά προς τον π. ΟΓΑ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τον υπολογισμό του  ύψους των τραπεζικών καταθέσεων λαμβάνεται υπόψη:

-Το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων σε ΟΛΟΥΣ τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση καθώς και

-Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ του τελευταίου 12μήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

3. Τα αναγκαία προσωπικά στοιχεία του αιτούντος διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα οποία θα ανακτώνται εντός δέκα  εργάσιμων ημερών στοιχεία αναφορικά με τα καταθέσεις που τηρούνται σε αυτά, καθώς και την αξία αποτίμησής τους.

Μαζί με την αίτηση υπαγωγής ο ασφαλισμένος θα παρέχει τη συγκατάθεσή του στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κοινοποίηση στον e-ΕΦΚΑ των εγγράφων και των στοιχείων που απαιτούνται.

Άρα, πρόκειται για συγκατάθεση ως προς την άρση του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου.

4. Το υπερβάλλον ποσό των 20.000 € για επαγγελματίες ή των 6.000 € για αγρότες, συμψηφίζεται με το 60% του μηνιαίου ποσού των καταβαλλόμενων συντάξεων, μέχρι το μηδενισμό του.

Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 333,33 € και των εκατό ευρώ 100 € για τον π. ΟΓΑ.

Η εναπομείνασα οφειλή, μετά το μηδενισμό του υπερβάλλοντος των 20.000 € ή των 6.000 € για τον π. ΟΓΑ ποσού, παρακρατείται από τα ποσά των επόμενων συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 60.

5. Αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της ρύθμισης  (ν.5078/2023, ήτοι έως 20.12.2023) και εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας  δύνανται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου, υπό την προϋπόθεση υποβολής νέας αίτησης εκ μέρους του ασφαλισμένου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 6,33 δισ. ευρώ

Στα 6,33 δισ. ευρώ ανέρχονται οι αρχικές οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Μαΐου. Πρόκειται για συνολικά 17.893 επιτυχείς ρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί...

Προσαύξηση 40% του ημερομίσθιου και 115% αν είναι αργία: Έτσι θα λειτουργήσει η 6ημερη...

Η εφαρμογή θα συνδυαστεί με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και τη λειτουργία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ Ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και...

Φορολογικές Δηλώσεις: Προαιρετικός ο IBAN για υπερήλικες πολίτες

Στη διευκόλυνση των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή γεννήθηκαν έως και την 31/12/1958, και των πολιτών με αναπηρία...

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουλίου λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιουλίου λόγω της αργίας Αγίου Πνεύματος. Οι τράπεζες θα είναι κλειστές την Δευτέρα 24 του μηνός και έτσι...
Σύνταξη χηρείας: Πότε χάνεται και πότε μειώνεται

Συντάξεις χηρείας: Κίνδυνος για νέο “κύμα” αναδρομικών λόγω των περικοπών

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται στο υπουργείο Εργασίας με στόχο να δώσουν οριστικά λύση στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περίπου 9.000 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας. Μια...
ΕΚΤ: Αμετάβλητη παραμένει η νομισματική πολιτική της

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Αποφάσισε την πρώτη μείωση επιτοκίων από το 2019

Την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων, για πρώτη φορά από το 2019, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Κι αυτό παρά τις πληθωριστικές πιέσεις οι...

ΥΠ.ΟΙΚ.: Ολοκληρώθηκε το 80% των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για αιγιαλό και παραλίες

Ισχυρό ενδιαφέρον, που ξεπερνάει τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται από τις  επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους στη νέα διαδικασία ηλεκτρονικών δημοπρασιών παραχώρησης χρήσης παραλιών και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

EΦΚΑ: Επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα η ενημέρωση πριν την συνταξιοότηση

Στην επέκταση  σε μισθωτούς και μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, του πιλοτικού προγράμματος  έγκαιρης...

Συνταξιοδότηση: “Παράθυρο” για σύνταξη ακόμα και με λιγότερα από 4.500 ένσημα

Εφικτή είναι πλέον η συνταξιοδότηση με εξαγορά των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για χιλιάδες ασφαλισμένους...

ΟΟΣΑ: Προτείνει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης

Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τέσσερα έτη προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ...

Κατηγορηματικός ο Γεωργιάδης: Δεν υφίσταται ζήτημα αυξήσεων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

«Ζήτημα αυξήσεων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν υφίσταται. Τελεία», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής...