Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020
28.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1905.... Ο νεαρός γερμανοεβραίος φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει την ειδική θεωρία της σχετικότητας.

Τα αποτελέσματα από ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόμο – Το πρόστιμο σε “λέσχη καπνιστών”

Υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης στον αντικαπνιστικό νόμο, δείχνουν τα αποτελέσματα των ελέγχων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας των δυο τελευταίων εβδομάδων.

Οι έλεγχοι έγιναν σε συνεργασία με τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α) της ΕΛ.ΑΣ για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλη την επικράτεια.

“Οι έλεγχοι καταγράφουν την κρίσιμη σημασία της καλής συνεργασίας και της στήριξης των μέτρων από τη συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικής κοινότητας που αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί για την προστασία της δημόσιας υγείας και την περιφρούρηση του υγιούς ανταγωνισμού”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αρχής.

Βασικά ευρήματα των ελέγχων του αντικαπνιστικού νόμου
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ελέγχων που διεξήχθησαν στο Καστέλι Χανίων (12.02.2020) και στη Θεσσαλονίκη (15.02.2020), όπου σε συνολικά 36 καταστήματα δεν καταγράφηκε καμία παράβαση.

Η ΕΑΔ με αφορμή περίπτωση καταγραφής κλειστού χώρου με την ένδειξη «χώρος καπνιστών» αλλά και ισχυρισμούς ιδιοκτήτη ότι η επιχείρησή του βρίσκεται σε διαδικασία ίδρυσης «λέσχης καπνού», συμβουλεύει για ακόμη μία φορά τους καταστηματάρχες “να μην υιοθετούν παράνομες πρακτικές που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μη σεβόμενοι τις προσπάθειες των υγιών επιχειρηματιών που τηρούν τη νομοθεσία”.

Η ΕΑΔ επισημαίνει, επίσης, ότι “το μοναδικό που επιτυγχάνουν είναι να προκαλείται σύγχυση και τελικά να τους επιβάλλονται πρόστιμα. Όλοι μαζί πρέπει να προστατέψουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, να εξασφαλίσουμε ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού για όλους και να σεβαστούμε τη δημόσια υγεία. Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου”.

Συνοπτικά στατιστικά στοιχεία για το διάστημα 02.02.2020-15.02.2020:

-Από το σύνολο των 311 καταστημάτων που ελέχθησαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 78% των περιπτώσεων
-Από το σύνολο των 69 παραβάσεων μόνο 13 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους που απαγορευόταν το κάπνισμα.
-Βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ποσού 58.300€

Αναλυτικά στοιχεία για το διάστημα 02.02.2020-15.02.2020:

Κυριακή 02.02.2020

Μοσχάτο: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 21 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 9 καταστήματα και 2 θαμώνες. Στα 6 ΚΥΕ διαπιστώθηκε έλλειψη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος και επιβλήθηκαν αντιστοίχως πρόστιμα 2000€ (άνω των 100τ.μ.) σε τρία εξ αυτών και 3500€ στα υπόλοιπα τρία. Σε ένα ακόμα κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο 1000€ για ύπαρξη σταχτοδοχείων και ανοχή προς καπνίζοντες. Τέλος σε 2 ΚΥΕ επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) στο καθένα για έλλειψη ανάρτησης σήμανσης για την απαγόρευση καπνίσματος. Στους δύο θαμώνες που βρέθηκαν να καπνίζουν σε χώρο που απαγορευόταν επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100 ευρώ στον καθένα .

Θεσσαλονίκη: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 26 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) δεν καταγράφηκε καμία παράβαση.

Παρασκευή 07.02.2020

Ηλιούπολη: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 10 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 9 καταστήματα και σε 2 θαμώνες. Σε τρία ΚΥΕ επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ έκαστο για απουσία πινακίδων απαγόρευσης καπνίσματος και σε πέντε επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500€ έκαστο για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος. Στην τελευταία περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ για μη λήψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος (υπήρχαν σταχτοδοχεία). Στους 2 θαμώνες που βρέθηκαν να καπνίζουν σε χώρο που δεν επιτρεπόταν επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ στον καθένα.

Αγιά Λάρισας: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 17 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 2 καταστήματα. Στο πρώτο το πρόστιμο των 2.000€ (άνω των 100 τ.μ.) καθότι βρέθηκαν τσιγάρα τα οποία είχαν μόλις σβηστεί, ενώ στο δεύτερο κατάστημα επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500€ στον ιδιοκτήτη και 100€ σε θαμώνα που κάπνιζε σε εσωτερικό χώρο. Στα υπόλοιπα 15
καταστήματα διαπιστώθηκε εφαρμογή των διατάξεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Πάτρα: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 11 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 3 καταστήματα. Στα 2 πρόστιμο των 500€ γιατί οι εξωτερικοί χώροι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου και δεν είχαν λάβει μέτρα αποτροπής καπνίσματος, ενώ στο τρίτο ΚΥΕ επιβλήθηκε το πρόστιμο των 1.000€ για υποτροπή της παραπάνω παράβασης. Στα υπόλοιπα 8 καταστήματα δεν βρέθηκε καμία παράβαση.

Σάββατο 08.02.2020

Άλιμος: Διενεργήθηκε έλεγχος σε 14 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εκ των οποίων στα 6 επιβλήθηκαν πρόστιμα. Χωρίς θεωρημένο βιβλίο αναφοράς καπνίσματος βρέθηκαν τρία καταστήματα. Σε δύο περιπτώσεις επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ ευρώ (άνω των 100 τ.μ.) και στην τρίτη πρόστιμο 500€

Το πρόστιμο των 4000€ επιβλήθηκε σε κατάστημα λόγω υποτροπής της μη τήρησης των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος για τους εξωτερικούς χώρους ενώ σε άλλα 2 το πρόστιμο των 500€ και των 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) αντίστοιχα, λόγω απουσίας σήμανσης απαγόρευσης καπνίσματος και μη λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής. Στα υπόλοιπα 8 καταστήματα δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση.

Θεσσαλονίκη: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 9 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) κατεγράφησαν παραβάσεις σε 2 καταστήματα. Στο πρώτο ΚΥΕ επιβλήθηκε πρόστιμο των 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) για μη τήρηση θεωρημένου βιβλίου αναφοράς και στο δεύτερο κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) για μη λήψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος και δημιουργία παράνομου κλειστού χώρου στον προθάλαμο του καταστήματος με εμφανή ταμπέλα “Χώρος καπνιστών”. Στα υπόλοιπα 7 καταστήματα υπήρξε εφαρμογή των διατάξεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Κυπαρισσία: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 21 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 7 καταστήματα. Στο ένα κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο 500€, λόγω μη ύπαρξης σήμανσης απαγόρευσης καπνίσματος και στα υπόλοιπα έξι πρόστιμο 500€ στο καθένα για την μη τήρηση νόμιμων βιβλίων αναφοράς καπνίσματος. Σε 14 καταστήματα υπήρξε εφαρμογή των διατάξεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Κυριακή: 09.02.2020

Αθήνα (Μακρυγιάννη): Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 20 ΚΥΕ επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 3 καταστήματα. Σε 2 εξ αυτών ποσού 500€ και στο τρίτο ποσού 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) λόγω μη λήψης μέτρων αποτροπής καπνίσματος. Στα υπόλοιπα 17 δεν βρέθηκε καμιά παράβαση.

Θεσσαλονίκη: Διενεργήθηκε έλεγχος σε 11 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 3 καταστήματα. Στα δύο το πρόστιμο των 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) στο καθένα για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος. Στο τρίτο κατάστημα η υπεύθυνη ισχυρίστηκε ότι ο χώρος αποτελεί λέσχη καπνιστών και προς τεκμηρίωση των ισχυρισμών της προσκόμισε αίτηση προς το Υπουργείο Υγείας για ίδρυση «λέσχης καπνού και εναλλακτικής
ψυχαγωγίας», πληροφορώντας τους ελεγκτές ότι είναι σε επικοινωνία με επαγγελματικό σωματείο που διαφημίζει στο διαδίκτυο την παροχή υπηρεσιών «ίδρυσης λεσχών καπνιστών». Κατόπιν ελέγχου της άδειας λειτουργίας φάνηκε ότι η επιχείρηση λειτουργούσε ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος συνεπώς οι ελεγκτές της ΕΑΔ προχώρησαν στην επιβολή προστίμου των 1000€ για έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης μέτρων για την αποτροπή καπνίσματος και για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος. Στα υπόλοιπα 8 καταστήματα διαπιστώθηκε η εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Πάτρα: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 13 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν βρέθηκαν καπνίζοντες σε χώρους που απαγορευόταν. Επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500 ευρώ σε 1 ΚΥΕ για την μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Ρέθυμνο: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 18 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ σε 1 κατάστημα για την ανεύρεση σταχτοδοχείων και ύπαρξη έντονης μυρωδιάς καπνού.

Τετάρτη 12.02.2020

Καστέλι Κίσσαμου (Ν. Χανίων): Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε 19 καταστήματα ΚΥΕ δεν βρέθηκαν καπνίζοντες σε χώρους που δεν επιτρεπόταν ή άλλες παραβάσεις, οπότε δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα. Διαπιστώθηκε η συμμόρφωση θαμώνων και καταστηματαρχών. Η συγκεκριμένη περιοχή ελέγχθηκε για πρώτη φορά.

Πέμπτη 13.02.2020

Ηράκλειο: Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε 15 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν τα παρακάτω πρόστιμα: α) πρόστιμο 500€ σε 2 καταστήματα για ανοχή καπνιζόντων, β) πρόστιμο 500€ ευρώ σε 2 καταστήματα για απουσία σήμανσης και ύπαρξη σταχτοδοχείων σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα, γ) πρόστιμο 500€ σε 2 καταστήματα για μη ύπαρξη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος και δ) πρόστιμο 500€ σε 1 κατάστημα για μη τήρηση νόμιμου βιβλίου αναφοράς καπνίσματος. Επίσης βρέθηκαν 4 θαμώνες να καπνίζουν σε χώρους που δεν επιτρεπόταν και τους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100€ στον καθένα.

Παρασκευή 14.02.2020

Αλμυρός Βόλου: Κατά τον έλεγχο πού διενεργήθηκε σε 10 ΚΥΕ επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500€ σε 1 ΚΥΕ που δεν διέθετε βιβλίο αναφορά καπνίσματος. Επίσης σε έτερο κατάστημα το πρόστιμο των 500€ για εξωτερικό χώρο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας (μόνο μία πλευρά ανοικτή) και βρίσκονταν μέσα σε αυτόν δύο θαμώνες να καπνίζουν στους οποίους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100€ στον καθένα. Τέλος επιβλήθηκε το πρόστιμο των 1000€ σε κατάστημα για έλλειψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος και ανοχή σε καπνιστή. Στον καπνίζοντα επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100€.

Πάτρα: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 20 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν βρέθηκε κανένας θαμώνας να καπνίζει σε χώρο που δεν επιτρεπόταν, ωστόσο επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ σε δύο περιπτώσεις (άνω των 100τ.μ. ) και 500€ σε ακόμα δύο καταστήματα για μη ύπαρξη μέτρων αποτροπής καπνίσματος και μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Σάββατο 15.02.2020

Αιγάλεω: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 18 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν βρέθηκε κανένας θαμώνας να καπνίζει σε χώρο που δεν επιτρεπόταν. Επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τρία καταστήματα, σε ένα 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) και στα άλλα δύο 500€ αντίστοιχα για μη λήψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος και απουσία βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Κολωνάκι/Κεραμεικός/Άλιμος: Κατά τον έλεγχο που ξεκίνησε βραδινές ώρες του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε 5 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κέντρα διασκέδασης και μεγάλες πίστες) επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100€ σε θαμώνα που βρέθηκε να καπνίζει σε χώρο που δεν επιτρεπόταν και 500€ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για ανοχή καπνιζόντων. Στα υπόλοιπα καταστήματα δεν κατεγράφησαν παραβάσεις.

Θεσσαλονίκη: Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε 19 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ΚΥΕ

Μονεμβασιά: Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε 14 ΚΥΕ επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ σε δύο περιπτώσεις για έλλειψη σήμανσης σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα. Σε ακόμα τρία καταστήματα επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ για μη ύπαρξη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος. Δεν βρέθηκαν καπνίζοντες σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός: Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα για την Αττική

Κορωνοϊός: Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα για την Αττική

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η νέα απόφαση για τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική που αφορά...
Κορωνοϊός: Στους 374 οι νεκροί

Κορωνοϊός: Στους 374 οι νεκροί

Στα 374 ανέρχονται τα θύματα του κορωνοιού στη χώρα μας, μετά τον θάνατο ενός ακόμα ασθενή. Πρόκειται για...
Μεγάλη φωτιά στον Βύρωνα

Μεγάλη φωτιά στον Βύρωνα

Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Βύρωνα σε δασική έκταση στο τέρμα της οδού Κλεισούρας.
Κορωνοϊός: Στα 373 τα θύματα

Κορωνοϊός: Στα 373 τα θύματα

Στα 373 ανέρχονται τα θύματα του κορωνοϊού μετά το θάνατο άλλων δυο συνανθρώπων μας από επιπλοκές της covid - 19.

Στρες, μοναξιά και θυμό έφερε η πανδημία στους Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα

Άμεσες ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του πρώτου κύματος της πανδημίας δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης – Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις, υπήρξε έμπρακτη αλληλεγγύη και οι...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο! ΓιορτάζουνΟ Ορθόδοξος Συναξαριστής αναφέρει: Άγιος...

Καιρός – ΕΜΥ: Διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα «χτυπήσουν» τη χώρα (φωτό-βίντεο)

Δύο διαδοχικές διαταραχές από την Κεντρική Μεσόγειο θα επηρεάσουν τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και κατά τόπους...

Ακολουθήστε μας

7,334ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
972ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Παραβάσεις από ελέγχους για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της...

Νέα πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων κατά του κορωνοϊού

Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της...

Μέγαρο Μαξίμου: Εντατικοποίηση ελέγχων για τον κορωνοϊό

Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο,...
Προηγούμενο άρθροΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Φεβρουαρίου
Επόμενο άρθροΟ Τύπος της Τρίτης 18/2

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή