Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
11.5 C
Athens

Τα αποτελέσματα από ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόμο – Το πρόστιμο σε “λέσχη καπνιστών”

Υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης στον αντικαπνιστικό νόμο, δείχνουν τα αποτελέσματα των ελέγχων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας των δυο τελευταίων εβδομάδων.

Οι έλεγχοι έγιναν σε συνεργασία με τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α) της ΕΛ.ΑΣ για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλη την επικράτεια.

“Οι έλεγχοι καταγράφουν την κρίσιμη σημασία της καλής συνεργασίας και της στήριξης των μέτρων από τη συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικής κοινότητας που αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί για την προστασία της δημόσιας υγείας και την περιφρούρηση του υγιούς ανταγωνισμού”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αρχής.

Βασικά ευρήματα των ελέγχων του αντικαπνιστικού νόμου
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ελέγχων που διεξήχθησαν στο Καστέλι Χανίων (12.02.2020) και στη Θεσσαλονίκη (15.02.2020), όπου σε συνολικά 36 καταστήματα δεν καταγράφηκε καμία παράβαση.

Η ΕΑΔ με αφορμή περίπτωση καταγραφής κλειστού χώρου με την ένδειξη «χώρος καπνιστών» αλλά και ισχυρισμούς ιδιοκτήτη ότι η επιχείρησή του βρίσκεται σε διαδικασία ίδρυσης «λέσχης καπνού», συμβουλεύει για ακόμη μία φορά τους καταστηματάρχες “να μην υιοθετούν παράνομες πρακτικές που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μη σεβόμενοι τις προσπάθειες των υγιών επιχειρηματιών που τηρούν τη νομοθεσία”.

Η ΕΑΔ επισημαίνει, επίσης, ότι “το μοναδικό που επιτυγχάνουν είναι να προκαλείται σύγχυση και τελικά να τους επιβάλλονται πρόστιμα. Όλοι μαζί πρέπει να προστατέψουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, να εξασφαλίσουμε ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού για όλους και να σεβαστούμε τη δημόσια υγεία. Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου”.

Συνοπτικά στατιστικά στοιχεία για το διάστημα 02.02.2020-15.02.2020:

-Από το σύνολο των 311 καταστημάτων που ελέχθησαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 78% των περιπτώσεων
-Από το σύνολο των 69 παραβάσεων μόνο 13 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους που απαγορευόταν το κάπνισμα.
-Βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ποσού 58.300€

Αναλυτικά στοιχεία για το διάστημα 02.02.2020-15.02.2020:

Κυριακή 02.02.2020

Μοσχάτο: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 21 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 9 καταστήματα και 2 θαμώνες. Στα 6 ΚΥΕ διαπιστώθηκε έλλειψη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος και επιβλήθηκαν αντιστοίχως πρόστιμα 2000€ (άνω των 100τ.μ.) σε τρία εξ αυτών και 3500€ στα υπόλοιπα τρία. Σε ένα ακόμα κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο 1000€ για ύπαρξη σταχτοδοχείων και ανοχή προς καπνίζοντες. Τέλος σε 2 ΚΥΕ επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) στο καθένα για έλλειψη ανάρτησης σήμανσης για την απαγόρευση καπνίσματος. Στους δύο θαμώνες που βρέθηκαν να καπνίζουν σε χώρο που απαγορευόταν επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100 ευρώ στον καθένα .

Θεσσαλονίκη: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 26 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) δεν καταγράφηκε καμία παράβαση.

Παρασκευή 07.02.2020

Ηλιούπολη: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 10 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 9 καταστήματα και σε 2 θαμώνες. Σε τρία ΚΥΕ επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ έκαστο για απουσία πινακίδων απαγόρευσης καπνίσματος και σε πέντε επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500€ έκαστο για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος. Στην τελευταία περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ για μη λήψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος (υπήρχαν σταχτοδοχεία). Στους 2 θαμώνες που βρέθηκαν να καπνίζουν σε χώρο που δεν επιτρεπόταν επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ στον καθένα.

Αγιά Λάρισας: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 17 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 2 καταστήματα. Στο πρώτο το πρόστιμο των 2.000€ (άνω των 100 τ.μ.) καθότι βρέθηκαν τσιγάρα τα οποία είχαν μόλις σβηστεί, ενώ στο δεύτερο κατάστημα επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500€ στον ιδιοκτήτη και 100€ σε θαμώνα που κάπνιζε σε εσωτερικό χώρο. Στα υπόλοιπα 15
καταστήματα διαπιστώθηκε εφαρμογή των διατάξεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Πάτρα: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 11 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 3 καταστήματα. Στα 2 πρόστιμο των 500€ γιατί οι εξωτερικοί χώροι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου και δεν είχαν λάβει μέτρα αποτροπής καπνίσματος, ενώ στο τρίτο ΚΥΕ επιβλήθηκε το πρόστιμο των 1.000€ για υποτροπή της παραπάνω παράβασης. Στα υπόλοιπα 8 καταστήματα δεν βρέθηκε καμία παράβαση.

Σάββατο 08.02.2020

Άλιμος: Διενεργήθηκε έλεγχος σε 14 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εκ των οποίων στα 6 επιβλήθηκαν πρόστιμα. Χωρίς θεωρημένο βιβλίο αναφοράς καπνίσματος βρέθηκαν τρία καταστήματα. Σε δύο περιπτώσεις επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ ευρώ (άνω των 100 τ.μ.) και στην τρίτη πρόστιμο 500€

Το πρόστιμο των 4000€ επιβλήθηκε σε κατάστημα λόγω υποτροπής της μη τήρησης των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος για τους εξωτερικούς χώρους ενώ σε άλλα 2 το πρόστιμο των 500€ και των 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) αντίστοιχα, λόγω απουσίας σήμανσης απαγόρευσης καπνίσματος και μη λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής. Στα υπόλοιπα 8 καταστήματα δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση.

Θεσσαλονίκη: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 9 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) κατεγράφησαν παραβάσεις σε 2 καταστήματα. Στο πρώτο ΚΥΕ επιβλήθηκε πρόστιμο των 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) για μη τήρηση θεωρημένου βιβλίου αναφοράς και στο δεύτερο κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) για μη λήψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος και δημιουργία παράνομου κλειστού χώρου στον προθάλαμο του καταστήματος με εμφανή ταμπέλα “Χώρος καπνιστών”. Στα υπόλοιπα 7 καταστήματα υπήρξε εφαρμογή των διατάξεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Κυπαρισσία: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 21 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 7 καταστήματα. Στο ένα κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο 500€, λόγω μη ύπαρξης σήμανσης απαγόρευσης καπνίσματος και στα υπόλοιπα έξι πρόστιμο 500€ στο καθένα για την μη τήρηση νόμιμων βιβλίων αναφοράς καπνίσματος. Σε 14 καταστήματα υπήρξε εφαρμογή των διατάξεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Κυριακή: 09.02.2020

Αθήνα (Μακρυγιάννη): Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 20 ΚΥΕ επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 3 καταστήματα. Σε 2 εξ αυτών ποσού 500€ και στο τρίτο ποσού 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) λόγω μη λήψης μέτρων αποτροπής καπνίσματος. Στα υπόλοιπα 17 δεν βρέθηκε καμιά παράβαση.

Θεσσαλονίκη: Διενεργήθηκε έλεγχος σε 11 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 3 καταστήματα. Στα δύο το πρόστιμο των 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) στο καθένα για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος. Στο τρίτο κατάστημα η υπεύθυνη ισχυρίστηκε ότι ο χώρος αποτελεί λέσχη καπνιστών και προς τεκμηρίωση των ισχυρισμών της προσκόμισε αίτηση προς το Υπουργείο Υγείας για ίδρυση «λέσχης καπνού και εναλλακτικής
ψυχαγωγίας», πληροφορώντας τους ελεγκτές ότι είναι σε επικοινωνία με επαγγελματικό σωματείο που διαφημίζει στο διαδίκτυο την παροχή υπηρεσιών «ίδρυσης λεσχών καπνιστών». Κατόπιν ελέγχου της άδειας λειτουργίας φάνηκε ότι η επιχείρηση λειτουργούσε ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος συνεπώς οι ελεγκτές της ΕΑΔ προχώρησαν στην επιβολή προστίμου των 1000€ για έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης μέτρων για την αποτροπή καπνίσματος και για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος. Στα υπόλοιπα 8 καταστήματα διαπιστώθηκε η εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Πάτρα: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 13 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν βρέθηκαν καπνίζοντες σε χώρους που απαγορευόταν. Επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500 ευρώ σε 1 ΚΥΕ για την μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Ρέθυμνο: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 18 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ σε 1 κατάστημα για την ανεύρεση σταχτοδοχείων και ύπαρξη έντονης μυρωδιάς καπνού.

Τετάρτη 12.02.2020

Καστέλι Κίσσαμου (Ν. Χανίων): Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε 19 καταστήματα ΚΥΕ δεν βρέθηκαν καπνίζοντες σε χώρους που δεν επιτρεπόταν ή άλλες παραβάσεις, οπότε δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα. Διαπιστώθηκε η συμμόρφωση θαμώνων και καταστηματαρχών. Η συγκεκριμένη περιοχή ελέγχθηκε για πρώτη φορά.

Πέμπτη 13.02.2020

Ηράκλειο: Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε 15 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν τα παρακάτω πρόστιμα: α) πρόστιμο 500€ σε 2 καταστήματα για ανοχή καπνιζόντων, β) πρόστιμο 500€ ευρώ σε 2 καταστήματα για απουσία σήμανσης και ύπαρξη σταχτοδοχείων σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα, γ) πρόστιμο 500€ σε 2 καταστήματα για μη ύπαρξη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος και δ) πρόστιμο 500€ σε 1 κατάστημα για μη τήρηση νόμιμου βιβλίου αναφοράς καπνίσματος. Επίσης βρέθηκαν 4 θαμώνες να καπνίζουν σε χώρους που δεν επιτρεπόταν και τους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100€ στον καθένα.

Παρασκευή 14.02.2020

Αλμυρός Βόλου: Κατά τον έλεγχο πού διενεργήθηκε σε 10 ΚΥΕ επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500€ σε 1 ΚΥΕ που δεν διέθετε βιβλίο αναφορά καπνίσματος. Επίσης σε έτερο κατάστημα το πρόστιμο των 500€ για εξωτερικό χώρο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας (μόνο μία πλευρά ανοικτή) και βρίσκονταν μέσα σε αυτόν δύο θαμώνες να καπνίζουν στους οποίους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100€ στον καθένα. Τέλος επιβλήθηκε το πρόστιμο των 1000€ σε κατάστημα για έλλειψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος και ανοχή σε καπνιστή. Στον καπνίζοντα επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100€.

Πάτρα: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 20 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν βρέθηκε κανένας θαμώνας να καπνίζει σε χώρο που δεν επιτρεπόταν, ωστόσο επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ σε δύο περιπτώσεις (άνω των 100τ.μ. ) και 500€ σε ακόμα δύο καταστήματα για μη ύπαρξη μέτρων αποτροπής καπνίσματος και μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Σάββατο 15.02.2020

Αιγάλεω: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε 18 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν βρέθηκε κανένας θαμώνας να καπνίζει σε χώρο που δεν επιτρεπόταν. Επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τρία καταστήματα, σε ένα 2000€ (άνω των 100 τ.μ.) και στα άλλα δύο 500€ αντίστοιχα για μη λήψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος και απουσία βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Κολωνάκι/Κεραμεικός/Άλιμος: Κατά τον έλεγχο που ξεκίνησε βραδινές ώρες του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε 5 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κέντρα διασκέδασης και μεγάλες πίστες) επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100€ σε θαμώνα που βρέθηκε να καπνίζει σε χώρο που δεν επιτρεπόταν και 500€ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για ανοχή καπνιζόντων. Στα υπόλοιπα καταστήματα δεν κατεγράφησαν παραβάσεις.

Θεσσαλονίκη: Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε 19 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ΚΥΕ

Μονεμβασιά: Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε 14 ΚΥΕ επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ σε δύο περιπτώσεις για έλλειψη σήμανσης σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα. Σε ακόμα τρία καταστήματα επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ για μη ύπαρξη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος. Δεν βρέθηκαν καπνίζοντες σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 29 Ιανουαρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμo. Γεγονότα 1870: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Αλήθεια» ότι το 1869 είναι έτος εισαγωγής στην...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Βαρσιμαίος, Βαρσάμης, Βαρσαμία, Βαρσάμω, Βαλσάμω και Βαλσαμία.

Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα

Καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια τμήματα της χώρας. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και βόρεια. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά...

9+1 τρόποι για να κατακτήσεις την ευτυχία σύμφωνα με τους Αρχαίους Έλληνες

Ποια είναι τα μυστικά των Αρχαίων Ελλήνων και πώς μπορείς σύμφωνα με αυτούς να κατακτήσεις την ευτυχία; Αυτές οι δέκα συμβουλές ίσως σε βοηθήσουν. Όπως...

Προφυλακίστηκε ο Μάξιμος Σαράφης για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στην 31η τακτική ανακρίτρια ο 50χρονος πρώην στέλεχος της Novartis, ο οποίος κατά την αστυνομία ήταν προστατευόμενος μάρτυρας με...

Θεσσαλονίκη: Νέο σαφάρι ελέγχων για αλλοδαπούς που μένουν παράνομα στη χώρα

Ελέγχθηκαν συνολικά 137 άτομα από την αστυνομία – Τρεις οι συλλήψεις Νέοι έλεγχοι έγιναν από την αστυνομία της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και...

Η Φωτογραφία της Ημέρας: Το ουράνιο τόξο αγκαλιάζει το Αιγαίο

Το ουράνιο τόξο αγκαλιάζει το Αιγαίο 28 Ιανουαρίου 2023

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,248ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πλεύρης – Γκάγκα: Ευθύνη της ΕΛΑΣ και των επιχειρηματιών η τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου

Η συζήτηση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου άνοιξε για πολλοστή φορά μετά την...

Πλεύρης: Πρόστιμο στο κέντρο της Βανδή για κάπνισμα -Αιτία ο Μπισμπίκης

Την επιβολή προστίμου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με βάση τον αντικαπνιστικό νόμο...

ΑΑΔΕ: Ο αλγόριθμος “τσίμπησε” 65 επιχειρήσεις εστίασης με φοροδιαφυγή άνω των 14 εκατ. ευρώ

Ακόμα 65 επιχειρήσεις, από τον κλάδο της εστίασης, βρέθηκαν από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ...

Από τα 14.000 σχολικά συγκροτήματα στη χώρα, έχουν ελεγχθεί οι εγκαταστάσεις των 9.000

Με αφορμή τις φθορές που αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις του 12ου Δημοτικού...