Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
24.5 C
Athens

Τα παιχνίδια της Gazprom

Από τον Μάρτιο του 2022, η Gazprom εφευρίσκει δικαιολογίες για να κλείσει σιγά-σιγά τις ενεργειακές «βρύσες».

Πρώτον, αφού απαίτησε την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, σε μια προσπάθεια να σπάσει τις οικονομικές κυρώσεις, η Gazprom έκοψε έξι αγοραστές που αρνήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών στη Φινλανδία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, καθώς και την Πολωνία και τη Βουλγαρία εξ ολοκλήρου.

Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, η Gazprom μείωσε τις ροές φυσικού αερίου κάτω από 40% μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, ύψους 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm). Ισχυρίστηκε ότι αυτό οφειλόταν σε προβλήματα συντήρησης των στροβίλων συμπιεστών αερίου που κατασκευάζονται από τη Siemens, οι οποίοι στη συνέχεια στάλθηκαν στον Καναδά για επισκευή.

Υπό την πίεση της Ρωσίας, ο Καναδάς χορήγησε εξαίρεση από τις κυρώσεις, ώστε οι τουρμπίνες να επιστρέψουν στον Nord Stream 1, απόφαση για την οποία η καναδική κυβέρνηση εξακολουθεί να δέχεται κριτική από το κοινοβούλιο της χώρας. Μόλις επέστρεψαν οι τουρμπίνες, η Gazprom έκλεισε αμέσως τον Nord Stream 1 εντελώς, για μια απίθανη «συντήρηση» δέκα ημερών.

Ακολούθησε στις 14 Ιουλίου επιστολή προς τους πελάτες, με την οποία επικαλέστηκε ανωτέρα βία, υποστηρίζοντας ότι μια θεομηνία εμποδίζει τη Gazprom να εγγυηθεί τη συνέχιση της προμήθειας φυσικού αερίου. Κάποιες ροές επανήλθαν στις 21 Ιουλίου, αλλά από τις 27 Ιουλίου βρίσκονταν στο 20% περίπου της δυναμικότητας με μόνο έναν από τους έξι συμπιεστές να λειτουργεί.

Η Gazprom ισχυρίζεται ότι υπάρχουν προβλήματα με τις επισκευές και τη γραφειοκρατία των στροβίλων του συμπιεστή Siemens. Ανακοινώθηκε πρόσθετη τριήμερη διακοπή λειτουργίας για τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, που παρατάθηκε για τις 3 του μήνα, για να καταλήξει σε επ’ αόριστον διακοπή…

«Οι σαχλαμάρες θα ήταν μια… φιλανθρωπική περιγραφή», σημειώνει χαρακτηριστικά η ειδικός σε θέματα ενέργειας στο περιοδικό TIME.

Διοχετεύει με αέριο την Κίνα, «στραγγαλίζει» την Ευρώπη

Η Gazprom διοχετεύει επίσης μεγαλύτερο μέρος του αερίου της στην Κίνα αντί για την Ευρώπη. Οι εξαγωγές μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia, ο οποίος διέρχεται από την Σιβηρία προς την ανατολική Κίνα, έχουν αυξηθεί κατά 61% σε σχέση με το 2021 και, από τον Ιούλιο, ο ημερήσιος όγκος είναι ένα ποσοστό-ρεκόρ 300% πάνω από αυτόν που η Ρωσία υποχρεούται βάσει συμβολαίου να παρέχει. Η Gazprom λέει ότι ευθύνεται η Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω άλλων αγωγών προς την Ευρώπη σταματούν ή μειώνονται.

Παρόλο που το φυσικό αέριο συνεχίζει να κινείται από την Ρωσία, μέσω της Ουκρανίας, σε ελάχιστες συμβατικές ποσότητες 40 δισ. κυβικών μέτρων – το συμβόλαιο Gazprom-Naftogaz λήγει στο τέλος του 2024 – ο αγωγός Yamal ρέει αντίστροφα, προς τα ανατολικά, εδώ και μήνες.

Από τις 21 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου, η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες προς τη Λετονία, κατηγορώντας το κράτος της Βαλτικής ότι «παραβιάζει τους όρους για την απόσυρση φυσικού αερίου», χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Αναμφίβολα, πρόκειται για… «σύμπτωση»: το κοινοβούλιο της Λετονίας είχε ψηφίσει λίγο νωρίτερα την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από τον Ιανουάριο του 2023.

Σαν να χρειαζόταν μεγαλύτερη απόδειξη ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια για να χτυπήσει την Ευρώπη, η Gazprom τώρα καίει φυσικό αέριο αντί να το εξάγει στην Ευρώπη. Φωτοβολίδες παρατηρούνται κάθε μέρα από τις 17 Ιουνίου στο σταθμό συμπίεσης Portovaya της Gazprom, ο οποίος είναι ορατός από τη Φινλανδία.

Αν η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο – ίσως όταν, όχι αν – οι ευρωπαϊκές συνέπειες θα είναι τεράστιες και οι παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες θα μπορούσαν να είναι τραγικές.

Το ΔΝΤ υπολόγισε στα μέσα Ιουλίου ότι, για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, μια πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου από την Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ έως και 6%. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωνόταν κατά 2,6% το 2022 και άλλο ένα 2% το 2023.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μήνυμα Μητσοτάκη από την Πολωνία: Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα μας

Ολοκληρώθηκαν στη Βαρσοβία οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού ομολόγου του Ντόναλντ Τουσκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην...

Τέλος επιτηδεύματος: Καταργείται το 2025 αλλά όχι για όλους – Ποιοι θα το πληρώνουν

Από το 2025 πάνω από 700.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δεν θα είναι υπόχρεοι να καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύματος. Το μνημονιακό «χαράτσι» θα καταργηθεί από...

Έρχεται νέο επίδομα 625 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι ποια είναι η διαδικασία για...

«Καινούργιο» επίδομα μέχρι 625 ευρώ σε κατηγορία δικαιούχων από την ΔΥΠΑ. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης «άνοιξε» αιτήσεις για τρία νέα επιδοτούμενα προγράμματα. Μέχρι και...
Ρωσία, Τουρκία, πόλεμος, 1877,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα βήμα πριν από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Στις 31 Ιανουαρίου 1878...

Δημοσκόπηση Opinion: Από 30,1% – 34,1% η ΝΔ στην εκτίμηση, προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με...

Καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία για τις ευρωεκλογές και στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για την τηλεόραση του Action 24 έχοντας όμως σημαντική δεξαμεμή ψηφοφόρων προς τα δεξιά...

“Ηνίοχος”: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην Ευρώπη με Rafale και F-16 (βίντεο)

Στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, συμπεριλαμβανομένων των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Rafale και F-16 Viper καθώς...

Δένδιας:Αιχμές για την απάντηση του ΥΠΕΞ στην τουρκική πρόκληση για το θαλάσσιο πάρκο στο...

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο Νίκος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στουρνάρας: Αν δεν μειώσει εγκαίρως τα επιτόκια, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ανάπτυξη

Τον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, να...

Κλονίστηκε η Ευρώπη από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Μετά το μακελειό σε συναυλικό χώρο στη Μόσχα, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε παρακλάδι...

Δημοσκόπηση Ipsos/ Euronews για ευρωεκλογές: Κυριαρχία ΝΔ στην Ελλάδα, ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ε.Ε.

Το 63% των εδρών θα συνεχίσουν να κατέχουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση...

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι: Στο Κάιρο πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες για το μεταναστευτικό

Την αναγνώριση του σημαντικού και κρίσιμου ρόλου της Αιγύπτου στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου...