Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
18.6 C
Athens

Τα πρώτα βήματα: Άσκηση φρεγατών Ελλάδας – Ινδίας και στο βάθος… αντιτουρκικός άξονας

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μία ιστορικής σημασίας επίσκεψη στην Ελλάδα, του υπουργού εξωτερικών της Ινδίας, Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ (Subrahmanyam Jaishankar).

Επρόκειτο για την πρώτη ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών εδώ και 18 χρόνια, κάτι που «διανοίγει νέες προοπτικές για εμπέδωση και αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος» όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον Ινδό ομόλογό του έθεσε μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού και της Τουρκίας, καθώς και τις προοπτικές των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στο στρατηγικό κι αμυντικό πεδίο.

Κοινά συμφέροντα

Ελλάδα και Ινδία έχουν εμμέσως πολλά κοινά συμφέροντα. Ή για την ακρίβεια, έχουν πολλά που τις ενώνουν και μία Τουρκία που τις φέρνει πιο κοντά.

Γεωστρατηγικά, η Ινδία έχει προβλήματα με το Πακιστάν. Μία διαμάχη που κρατά από τον Αύγουστο του 1947 κι έχει να κάνει με τα εδάφη του Κασμίρ. Το μεγαλύτερο τμήμα, μετά από αιματηρές μάχες πέρασε στον έλεγχο της Ινδίας ενώ ένα μικρό τμήμα της κοιλάδας βρίσκεται υπό την κατοχή του Πακιστάν. Εδώ και 70 χρόνια η εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς να ακολουθούν ανάλογη πορεία.

Το όραμα για την ενωμένη Ινδία ήταν του μεγάλου ηγέτη και μεταρρυθμιστή της χώρας, που εδραίωσε την δημοκρατία, Μαχάτμα Γκάντι. Ένα όραμα που υπηρετούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις έκτοτε.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού υπουργού εξωτερικών στην Αθήνα, εκτός του ότι έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπήρξε και άλλη μία υψηλού συμβολισμού κίνηση από την ελληνική πλευρά. Αποκαλύφθηκε ο ανδριάντας του Μαχάτμα Γκάντι, επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου, πλησίον της πρεσβείας της Ινδίας.

Η Τουρκία… μας ενώνει

Σε πρόσφατο άρθρο αναλύσαμε διεξοδικά τις ακμάζουσες πολιτικές σχέσεις Τουρκίας – Πακιστάν, που διάγουν ιστορικό υψηλό, με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας του Πακιστάν Μουχάιντ Ανουράν κατά την επίσημη επίσκεψή του στις αρχές του έτους στην Άγκυρα να συνοψίζει τις σχέσεις αυτές υπό την φράση «Το Πακιστάν και η Τουρκία είναι δύο χώρες, ένα έθνος. Δεν μοιράζονται μόνο την κοινή κουλτούρα και την πίστη, αλλά έχουν και όμοια ενδιαφέροντα και προκλήσεις».

Επιπλέον, οι δύο χώρες εμβαθύνουν στην στρατιωτική τους συνεργασία, με την Τουρκία να προμηθεύει το πακιστανικό πολεμικό ναυτικό με κορβέτες MILGEM και βέβαια υπάρχει και το θέμα των επιθετικών ελικοπτέρων ΑΤΑΚ Τ-129 που έχει παραγγείλει το Πακιστάν.

Η κίνηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν άρεσε στην Ινδία, που βλέπει να δημιουργείται ένας άξονας, που σε κάθε περίπτωση μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στην διαμάχη που έχει με το Πακιστάν. Άλλωστε υπάρχει πληθώρα αναφορών για μετακινήσεις ισλαμιστών μισθοφόρων μαχητών από την Τουρκία προς το Τζαμπού, το δεύτερο σημείο προστριβής με το Πακιστάν.

Από την άλλη η Ινδία διατηρεί άριστες σχέσεις με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, χώρες που εσχάτως η Ελλάδα έχει αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις. Ειδικότερα οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΑΕ έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική τη στιγμή που το Νέο Δελχί βλέπει με εξαιρετικά θετικό πρόσημο την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ. Η έναρξη των διαδικασιών στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Ινδίας ήταν απλά θέμα χρόνου. Καθυστέρησε μερικούς μήνες, αφού ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη του Ινδού υπουργού Εξωτερικών για τον Νοέμβριο του 2020, που όμως αναβλήθηκε λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Προπομπός της άφιξης του Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ ήταν – όπως δημοσιεύσαμε – η επίσκεψη του Ακόλουθου Άμυνας της Ινδίας Συνταγματάρχη Ανουπάμ Ασίς (Anupam Ashish), στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο των διμερών αμυντικών σχέσεων της Αθήνας και του Ν. Δελχί, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων Δρ. Κωνσταντίνο Π. Μπαλωμένο.

Ναυτική άσκηση

Ως απόρροια των παραπάνω, ήρθε με πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ η πρώτη άσκηση Ελλάδας – Ινδίας, στην Μεσόγειο.

Χθες, Τετάρτη, η Φρεγάτα του Ινδικού Ναυτικού INS TABAR πραγματοποίησε συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) με την Φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια του PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, προχωρητικοί ελιγμοί καθώς και συνεργασία με ελικόπτερο.

Όπως επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ στην σχετική του ανακοίνωση, «η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμφώνως σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές πλαίσιο».
Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Με γραπτές εξετάσεις η ελληνική ιθαγένεια στους αλλοδαπούς

Υπουργείο Εσωτερικών: Σκηνοθετημένη ήταν η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών το συμπέρασμα της ΕΛ.ΑΣ.

Σε σκηνοθετημένη διάρρηξη στο γραφείο του διευθυντή Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ., καθώς η καταγγελία για το εν λόγω περιστατικό θεωρείται ψευδής...

Ευρωεκλογές 2024: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, 40 ημέρες πριν τις εκλογές -Το θρίλερ...

Ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, ακτινογραφεί τις τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις, 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα...

Ελληνικό ΥΠΕΞ σε Τουρκία για τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί: Πρόκληση...

Ανακοίνωση για τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους στην Τουρκία, εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. Η ανακοίνωση: «H απόφαση των Τουρκικών Αρχών για την έναρξη της λειτουργίας...

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φοίβος Ιωαννίδης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Φοίβος Ιωαννίδης, δικηγόρος και πολιτικός με πλούσια συνδικαλιστική και αντιστασιακή δράση. Οπως αναφέρουν πληροφορίες του neakriti.gr,...

Αντίπαλος της Ν.Δ. η αποχή

Μετά τις εορτές του Πάσχα εισέρχονται όλοι στην τελική προεκλογική ευθεία για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Και βέβαια τα στελέχη όλων των βαθμίδων του...

Ο διπλός στόχος του Ανδρουλάκη

Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και τα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ναι μεν λένε ότι ο στόχος είναι η δεύτερη θέση, αλλά αποφεύγουν όπως ο...
Και όμως λεφτά υπήρχαν για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές: Πού βάζουν τον πήχη τα κομματικά επιτελεία Ευρωεκλογές:

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς κινείται πλέον η πολιτική σκηνή και αμέσως μετά το Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται για ένα μπαράζ περιοδειών προκειμένου να...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λήξη συναγερμού στην Εθνική Ελλάδας: Η UEFA ενημέρωσε επίσημα ότι δεν υπάρχει θετικό δείγμα Έλληνα ποδοσφαιριστή!

Μεγάλα ερωτηματικά για το ποιος και γιατί διέρρευσε τις φήμες Σύμφωνα με πληροφορίες , η...

ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΑ-Τι συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας-Τουρκίας για τα ΜΟΕ -Οι επίσημες ανακοινώσεις Αθήνας και Άγκυρας

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας διεξήγαγαν σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, νέο...

Απογραφή 2021: Μειώθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας κατά 3,1% – Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα αποτελέσματα της Απογραφής για το έτος 2021, με τον πληθυσμό...

Τράπεζα της Ελλάδας – Αυξήσεις δανείων και καταθέσεων τον Ιούνη

Κατά 941 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιούνιο στα 142,6...