Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021
29.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 2009.... Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει τις πύλες του για το κοινό, για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.

Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Άμυνας για την περίπτωση τουρκικής επιθετικής

Το ενδεχόμενο η χώρα μας να βρεθεί αντιμέτωπη με μία ταυτόχρονη τριπλή τουρκική ασύμμετρη απειλή, βασικά χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι ο βραχυπρόθεσμος χρόνος εκδήλωσής της και η παράλληλη εστίασή της σε διαφορετικά σημεία του ελλαδικού χώρου, εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταρτίζοντας ήδη μία σειρά από εναλλακτικά σενάρια αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων, εάν και εφόσον, κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικότερο από αυτό αφορά τους τρόπους αμυντικής αντενέργειας της χώρας μας στην πιθανότητα μίας συγχρονισμένης τουρκικής επιθετικής κίνησης στην περιοχή του Έβρου, στο Αιγαίο και στη Ν.Α Μεσόγειο, διαφορετικής φύσεως και εντάσεως σε κάθε περίπτωση.

Η πλέον περίπλοκη από αυτές αφορά την αυξημένη πιθανότητα μίας κλιμάκωσης της έντασης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Ρόδου.

Όπως προκύπτει με βάση και την συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, μέσα στις προθέσεις της Άγκυρας είναι να προχωρήσει εντός του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου στη διεξαγωγή παράνομων ερευνών για υδρογονάνθρακες σε μια σειρά από θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται ανατολικά των νησιών της Κρήτης, Ικαρίας και Ρόδου, για τα οποία αναγνωρίζει μόνο τα χωρικά ύδατα των έξι ναυτικών μιλίων.

Η συγκεκριμένη απόφαση συνδέεται άμεσα με τη δημοσίευση πέντε αιτήσεων της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) οι οποίες αναρτήθηκαν στην τουρκική εφημερίδας της κυβέρνησης, στις 30 Μαΐου.

Στις εν λόγω αιτήσεις, η TPAO ζητούσε την πραγματοποίηση ερευνών σε συνολικά 24 θαλάσσια οικόπεδα «που ευρίσκοντο πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων» τα οποία οι τούρκοι προσδιορίζουν –εν αντιθέσει με τα δικά μας- σε 12 ναυτικά μίλια…

Παρά το γεγονός ότι στο σχετικό ΦΕΚ δεν αναρτήθηκαν χάρτες με τις ακριβείς περιοχές που οι τούρκοι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε έρευνες, μέσα σε λίγες ώρες στα τουρκικά ΜΜΕ είχαν διαρρεύσει μια σειρά από έγγραφα που έδειχναν τα σχετικά οικόπεδα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι πως υπεύθυνο για τη συγκεκριμένη διαρροή ήταν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υψηλόβαθμο στέλεχος του οποίου αποκάλυψε ότι οι εν λόγω περιοχές εμπεριέχονται εντός του χώρου που δημιουργήθηκε με την τουρκολυβική Συμφωνία που αφορούσε την -παράνομη- οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ν.Α Μεσόγειο.

Απέναντι στα τετελεσμένα που επιδιώκει να δημιουργήσει η Τουρκία στην Ν.Α Μεσόγειο, η χώρα μας έχει φροντίσει τις τελευταίες ημέρες να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα, θέτοντας μια σειρά από «κόκκινες γραμμές», η καταπάτηση των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε μία ελληνοτουρκική στρατιωτική σύγκρουση.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η σταδιακή ενεργοποίηση του σχεδίου «Λερναία Ύδρα», το οποίο προβλέπει τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν σε στρατιωτικό επίπεδο, στο ενδεχόμενο που η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια που έχει θέσει η ελληνική διπλωματία.

Το συγκεκριμένο σχέδιο κινείται σε τέσσερα επίπεδα, με το ένα εξ αυτών να εστιάζει στην γκάμα των ενεργειών που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει μία πιθανή τουρκική απειλή, η οποία θα εκφραστεί μέσω μιας προσπάθειας παράνομης έρευνας ή ακόμη και εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και κατάληψης πλατφόρμας πετρελαίου, σε ένα ακραίο ενδεχόμενο που οι τούρκοι θα θελήσουν να εγκαταστήσουν πλωτό γεωτρύπανο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή ακόμη και εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα υψηλή είναι η ετοιμότητα που διατηρούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σε ό,τι αφορά τον Έβρο η απειλή επικεντρώνεται κυρίως στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τις τουρκικές αρχές σε μία προσπάθειά τους να δεσμεύσουν αλλά και να προκαλέσουν κόπωση στις ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Προς αυτή την κατεύθυνση η απάντηση της ελληνικής πλευράς εντοπίζεται κυρίως ως προς την επιτάχυνση της κατασκευής του φράχτη κατά μήκος του ποταμού, αλλά και στην αύξηση του αριθμού των στρατευσίμων που υπηρετούν τη θητεία τους στην μεθόριο του Έβρου.

Από την άλλη πλευρά η τουρκική στόχευση στο Αιγαίο εμφανίζεται πιο πολυδιάστατη καθώς συγκλίνει στην επίτευξη δύο βασικών σκοπών: στην περαιτέρω επιβάρυνση των ελληνικών νησιών με χιλιάδες παράνομους μετανάστες και στην έναρξη μίας πολιτικής που σαν στόχο έχει να δημιουργήσει συνθήκες αποστρατιωτικόποίησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, είτε ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις σχετικές συνθήκες σε διπλωματικό επίπεδο, είτε πραγματοποιώντας σε εξαιρετικά συχνή βάση υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα και κατοικημένα νησιά του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Πρόκειται για μία στρατηγική η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει το επόμενο βήμα της τουρκικής πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, δίνοντας τη δυνατότητα στην Άγκυρα να επεκτείνει την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τις βραχονησίδες και σε κατοικημένα νησιά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το παίρνεις με τη διάγνωση: Το φάρμακο που τελειώνει οριστικά την πανδημία του κορωνοϊού

Το τέλος ίσως και να είναι πολύ πιο κοντά απ' όσο πιστεύουμε…Έχει περάσει μόλις 1.5 χρόνος- «μόλις», βέβαια, αλλά στα μάτια μας (και στην...

Γλυκά Νερά: Η σκηνή του εγκλήματος όπως την περιέγραψε ο 32χρονος πιλότος

Tη σκηνή του εγκλήματος κλήθηκε να περιγράψει για μια ακόμα φορά τα ξημερώματα της 18ης Ιουνίου ο κατηγορούμενος πιλότος εξεταζόμενος στο πλαίσιο της προανακριτικής...
Κορωνοϊός: 2.147 νέα κρούσματα και 22 θάνατοι

Κορωνοιός: 394 κρούσματα, 20 θάνατοι και 301 διασωληνωμένοι

Άλλα 394 νέα κρούσματα κορωνοιού και 20 θανάτους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 301 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της...

Εντυπωσιακές εικόνες: Το Πολεμικό Ναυτικό έβγαλε «ΛΟΓΧΗ» στο Αιγαίο (βίντεο-φωτό)

Εικόνες που κόβουν την ανάσα από την άσκηση "ΛΟΓΧΗ" του Πολεμικού Ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, νότια της Κρήτης με εντυπωσιακές βολές Πυραύλων...

Στο ημερολόγιο της Καρολάιν περιγράφονται συνεχείς εντάσεις, τσακωμοί και έντονοι καβγάδες ακόμα και χειροδικίες

Σημαντικό εύρημα για τη δολοφονία της Καρολάιν αποτελεί το κρυπτογραφημένο ημερολόγιο του θύματος που ρίχνει φως στις σχέσεις της με τον 32χρονο. Στο διαβιβαστικό των...

Γλυκά Νερά: Τα τρία λάθη που πρόδωσαν τον 32χρονο – Το χρονικό και το...

Άφωνη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τα συγκλονιστικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον...
Καλογρίτσας, 300 ευρώ, μήνα, εφορία,

Βουλή: Νέα στοιχεία Καλογρίτσα στην Προανακριτική Επιτροπή

Νέα στοιχεία που αφορούν SMS που αντάλλαξε με τον Νίκο Παππά, πριν το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, απέστειλε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής,...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Όλα τα σενάρια για το Πάσχα: Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις

Μπορεί τα επόμενα 24ωρα οι ειδικοί να αναμένουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγών στις...

Τα σενάρια για την εστίαση

Τελευταία θα ανοίξει, καθώς φαίνεται, η εστίαση που έχει κατεβάσει ρολά εδώ και μήνες...

Lockdown: Το σενάριο για παράταση έως τον Απρίλιο – Τι και πότε θα ανοίξει, πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Όλο και περισσότερο απομακρύνεται το σενάριο για «άνοιγμα» δραστηριοτήτων στις 16 Μαρτίου και όλα…...

Το υπουργείο Μεταφορών περιμένει τις προτάσεις των εργαζόμενων

Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν διοίκηση και εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στη σημερινή συνάντηση που έγινε στο...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή