Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Τεχνητή Νοημοσύνη: Έρχεται το τέλος της ανθρωπότητας που ξέρουμε σήμερα;

Ο,τι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ιλιγγιώδη επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι ήταν κάτι σαν παιδικό παιχνίδι μπροστά στον εφιάλτη που εμφανίσθηκε από το περασμένο φθινόπωρο και ακούει στο παράδοξο όνομα “Chat GPT”.


Πρόκειται για απίστευτα εξελιγμένο Αλ­γόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης της εταιρείας Open AI, οι ικανότητες του οποίου μοιάζουν εξωπραγματικές. Οι ειδικοί επιστήμονες αιφνιδιάσθηκαν, διότι υπέθεταν ότι τέτοιο πρόγραμμα μόνο έπειτα από αρκετές δεκαετίες θα μπορούσε να εμφανισθεί. Όμως η πραγματικότητα τους διέψευσε.

Το Chat GPT η Chat 4, όπως ονομάζεται η νεότερη έκδοσή του, αλλάζει τον τρόπο εργασίας σε πλήθος τομείς. Μπορεί να συγγράψει επιστημονική μελέτη σε οποιοδήποτε θέμα του ζητηθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μπορεί να κατασκευάσει ειδήσεις αληθοφανείς και να πλημμυρίσει το διαδίκτυο με ψεύδη. Γράφει ποιήματα, σχολιάζει συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζωγραφίζει, δημιουργεί φωτογραφίες φανταστικών προσώπων. Προσ­φατα «έντυσε» τέλεια τον πάπα Φραγκίσκο με ένα μακρύ λευκό φουσκωτό μπουφάν, δημιουργώντας σοκαριστικό θέαμα.

Η Ευρωπαική Αστυνομία (Europol) ανακοίνωσε ότι στα χέρια κακοποιών το Chat GPT μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο. Χίλιοι οκτακόσιοι και πλέον ειδικοί επιστήμονες ζητούν με επιστολή τους να ανασταλεί επί έξι μήνες η χρήση του λογισμικού, ώστε, στο διάστημα αυτό, η παγ­κόσμια κοινότητα να λάβει μέτρα προστασίας έναντι των κινδύνων που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του. Στο μεταξύ η Ιταλία απαγόρευσε τη χρήση του μέσα στην επικράτειά της.

Η τεχνητή νοημοσύνη επελαύνει, ο κόσμος είναι ανέτοιμος να τη διαχειρισθεί και ο άνθρωπος βρίσκεται για μία ακόμη φορά αντιμέτωπος με τους κινδύνους που δημιουργεί ο ίδιος μέσα στη μανιώδη τάση του να εισδύει παντού, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των εφευρέσεών του. Η αποστασία του από τον Θεό του δίνει την αίσθηση ότι στην επιδίωξή του είτε για κέρδος είτε για εξουσία «όλα επιτρέπονται». Ο ίδιος ο δημιουργός του Chat GPT δήλωσε ότι «δεν απέχουμε πολύ από μια ‘‘τρομακτική’’ τεχνητή νοημοσύνη». Φοβήθηκε και ο ίδιος από το δημιούργημά του.

Όλα αυτά προειδοποιούν ότι αύριο – και το αύριο αυτό ίσως δεν είναι πολύ μακριά – ο κόσμος μπορεί να περιέλθει στην τυραννική εξουσία ανεξέλεγκτων δυνάμεων. Αν βέβαια δεν συνέλθουμε… που δεν φαίνεται να συνερχόμαστε.

Ο Θεός να μας λυπηθεί!

Η νέα «πυρηνική» απειλή
Μόλις στο προηγούμενο τεύχος του Περιοδικού κάναμε λόγο για τον κίνδυνο που απειλεί τον πλανήτη από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με το λογισμικό Chat GPT.

Στο μεταξύ τα μέσα ενημερώσεως βομβαρδίζονται συνεχώς με νέες ανησυχητικές ειδήσεις για το φαινόμενο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σούν­­ταρ Πιτσάι δήλωσε ότι «δεν κοι­μάται τα βράδια», ανησυχώντας για την τεχνητή νοημοσύνη. Διότι αυτή «θα μπορούσε να αποδειχθεί “πολύ επιβλαβής”, αν εφαρμοσθεί λανθασμένα». Ο ίδιος «θεωρεί πως για την τεχνητή νοημοσύνη θα χρειασθεί ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων».

«Ο Πιτσάι υπογραμμίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, λόγω των δυνατοτήτων για παραπληροφόρηση. “Με την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι εφικτό να δημιουργηθεί εύκολα ένα βίντεο, όπου θα μπορούσε να φαίνεται ο Σκοτ (σ.σ. Σκοτ Πέλει, ο δημοσιογράφος του CBS που του πήρε τη συνέντευξη) να λέει κάτι, η εγώ να λέω κάτι, που ποτέ δεν είπαμε. Και θα μπορούσε να είναι αληθοφανές. Σε κοινωνική κλίμακα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά”».

Ο ίδιος πάλι παραδέχεται ότι οι επιστήμονες βρίσκονται μπροστά σε άγνωστο φαινόμενο. Δήλωσε: «Υπάρχει μία πτυχή αυτού του φαινομένου, την οποία όλοι εμείς στον τομέα την αποκαλούμε “μαύρο κουτί”. Δεν το καταλαβαίνουμε πλήρως. Και δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς γιατί είπε κάτι η γιατί ε­κανε κάποιο λάθος» («kathimerini.gr» 17-4-2023).

Σαν μια απάντηση στις ανησυχίες του Πιτσάι ήρθε την ίδια ακριβώς ημέρα η είδηση: «Οι νομοθέτες της ΕΕ κάλεσαν τη Δευτέρα τους παγκόσμιους ηγέτες να διοργανώσουν Σύνοδο Κορυφής για να βρεθούν τρόποι ελέγχου της αναπτύξεως προηγμέ­νων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως το Chat GPT, λέγοντας ότι αναπτύσσονται ταχύτερα από το αναμενόμενο. Όπως αναφέρει το Reuters, οι 12 ευρωβουλευτές, οι οποίοι εργάζονται όλοι για τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την τεχνολογία, κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να συγκαλέσουν τη Σύνοδο» («iefimerida.gr» 17-4-2023).

Αν τελικά συγκληθεί τέτοια Σύνοδος κι αν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, απομένει να το δούμε. Ωστόσο το όλο ζήτημα που ξεπήδησε σχεδόν από το πουθενά, έρχεται να συμ­πληρώσει δραματικά τον κατάλογο των καταστροφικών απειλών που ο ίδιος ο άνθρωπος δημιουργεί μέσα στη μεγαλομανία του και τη θεοποίηση των επιστημονικών δυνατοτήτων του.

Το καταστάλαγμα της υποθέσεως είναι ότι όλα αυτά τα φοβερά «όπλα», που αφρόνως ετοιμάζει, ίσως να αποτελούν και την επερχόμενη τιμωρία για την υβριστική αποστασία του από τον Δημιουργό του.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Τύπος της Παρασκευής 26/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 26-4-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αυξήσεις έως και 13,3% για τους συνταξιούχους...

Προσευχή στην Παναγία την Γιάτρισσα

Παναγία Γιάτρισσα: Χαίρε ώ Μεγαλόχαρη Παρθένε Ευλογημένη Εσύ γιατρεύεις την καρδιά την κάθε πονεμένηΠάντα την...

Σαν σήμερα 26 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1822: Τίθεται σε...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το...