Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
6.9 C
Athens

Θα ζήσετε μέχρι τα 100; Η απάντηση κρύβεται στο αίμα σας

Μελέτη δείχνει ότι μπορεί τελικά οι επιστήμονες να ανακάλυψαν το μυστικό της μακροζωίας και αυτό κρύβεται στο αίμα μας.

Σουηδοί ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος από 44.000 ανθρώπους άνω των 60 ετών, ενώ εκατοντάδες είχαν συμπληρώσει το 100ο έτος της ηλικίας τους.

Οι ηλικιωμένοι άνω των 100 ετών αποδείχθηκε ότι είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τους συνομηλίκους τους που είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα 60 έτη και μετά.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι είχαν πιο υγιή νεφρική και ηπατική λειτουργία, όπως μετρήθηκε από τα επίπεδα δύο ξεχωριστών δεικτών στο αίμα τους. Ωστόσο, όσοι έζησαν περισσότερο είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι παράγοντες στον τρόπο ζωής των ηλικιωμένων, όπως η διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ βρισκόταν πίσω από αυτές τις διαφορές.

Συνέκριναν 12 βιοδείκτες μεταξύ των συμμετεχόντων που έζησαν έως τα 100 με αυτούς που πέθαναν πριν συμπληρώσουν το 100ο έτος. Όλοι αυτοί οι βιοδείκτες έχουν συνδεθεί με τη θνησιμότητα σε προηγούμενες μελέτες.

Αυτά περιελάμβαναν ολική χοληστερόλη και σάκχαρο στο αίμα, δείκτες μεταβολισμού από το ουρικό οξύ, την κρεατινίνη ως δείκτη για την φλεγμονή, κρεατινίνη, σίδηρο για την λειτουργία των νεφρών, αλβουμίνη, μια πρωτεΐνη που μπορεί να σηματοδοτήσει εάν υπάρχει ηπατική ή νεφρική νόσος.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα που συγκρίνει τα επίπεδα διαφορετικών μορίων στο αίμα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα σιδήρου και τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης συσχετίστηκαν με μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσει κανείς μέχρι τα 100.

Τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, κρεατινίνης, ουρικού οξέος και ηπατικών ενζύμων σηματοδοτούσαν υψηλότερη πιθανότητα να ζήσει κάποιος μετά τα 100 έτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της αλβουμίνης και της πιθανότητας να φτάσει σε μεγάλη ηλικία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια προηγούμενη μελέτη που έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα λευκωματίνης συσχετίστηκαν με υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι τα ευρήματά τους δεν εξέτασαν τον τρόπο ζωής ή τους γενετικούς παράγοντες που ευθύνονται για τις τιμές των βιοδεικτών.

«Ενώ η πιθανότητα παίζει ρόλο στην ηλικία των 100 ετών, οι διαφορές στις τιμές των βιοδεικτών περισσότερο από μια δεκαετία πριν από τον θάνατο, υποδηλώνουν ότι γενετικοί παράγοντες ή/και τρόποι ζωής, που αντικατοπτρίζονται σε αυτά τα επίπεδα βιοδεικτών μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο για εξαιρετική μακροζωία», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Και συνέχισαν: «Ωστόσο, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι παράγοντες όπως η διατροφή και η πρόσληψη αλκοόλ παίζουν ρόλο. Το να παρακολουθείτε τις τιμές των νεφρών και του ήπατος, καθώς και τη γλυκόζη και το ουρικό οξύ καθώς μεγαλώνετε, μάλλον δεν είναι κακή ιδέα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τα 8 οφέλη του ζεστού νερού

Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να στηρίξει το δέρμα, τους μύες και την υγεία των αρθρώσεων. Το νερό βοηθά τα κύτταρα του οργανισμού να...

Άμα πονάει ΔΕΝ είναι αιμορροΐδες!

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι να θεωρούμε πως όλα τα προβλήματα στην περιοχή της έδρας είναι απλά... “αιμορροΐδες”! Στην πραγματικότητα, όπως μπορεί να...
Καθορίστηκαν οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων

ΧΑΠ: Η ασθένεια που πάσχουν μισό εκατομμύριο Έλληνες κι οι μισοί δεν το ξέρουν

Εάν δεν υπήρχε το κάπνισμα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια δεν θα υπήρχε ή θα ήταν μια σπάνια νόσος. Το κάπνισμα αποτελεί τη...
ΕΣΥ: Προκήρυξη 939 θέσεις μόνιμων γιατρών

Μπορεί ο μήνας γέννησης να σας αποκαλύψει από τι θα αρρωστήσετε;

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου και του Ινστιτούτου Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή βιοϊατρικής πληροφορικής Νίκολας...

ΔΕΠΥ: Πώς επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής

Οι άνδρες που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) πεθαίνουν κατά μέσο όρο επτά χρόνια νωρίτερα. Στις γυναίκες, το προσδόκιμο ζωής...

Ν. Ταβερναράκης: Οι προκλήσεις της Μοριακής Βιολογίας

Ο διακεκριμένος  βιολόγος Νεκτάριος Ταβερναράκης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), εκλέχθηκε ομόφωνα πρόεδρος της...

Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων

Οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης εμφανίζουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% ταχύτερα σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κατάθλιψη, όπως διαπιστώνει έρευνα που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

26 συμβουλές για να ζήσετε την ζωή σας όσο καλύτερα γίνεται

Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις 26 απλές συμβουλές. Ίσως να μην συμφωνείτε με όλες...

26 συμβουλές για να ζήσετε την ζωή σας όσο καλύτερα γίνεται

Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις 26 απλές συμβουλές. Ίσως να μην συμφωνείτε με όλες...