Την Κυριακή στη Βουλή η ψήφιση του «καυτού» πολυνομοσχεδίου – Έτοιμος ο «κόφτης»

99
Βουλή: Με 158 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Με τον αυτόματο μηχανισμό να είναι έτοιμος, ενώ στη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα να έγινε και η οριστικοποίηση της μορφής του, την Κυριακή ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο- φωτιά.

Το νομοσχέδιο θα έχει κατατεθεί μέχρι την Τετάρτη. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συζητηθεί στις Επιτροπές της Βουλής, ενώ το Σάββατο θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο;

Έμμεσους φόρους
Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
Ρύθμιση για το «πόθεν έσχες»
Κόκκινα δάνεια
Αυτόματο μηχανισμό
Πότε θα ενεργοποιείται ο «κόφτης»;
Όταν δεν υπάρχει επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ θα προβλέπεται προηγουμένως έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για παρεμβάσεις στους κωδικούς των δαπανών και των εσόδων. Αυτούς τους κωδικούς επιδιώκεται ν’ αποφασίζει η Κυβέρνηση.

Τι θα γίνεται εάν δεν εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα;

Τότε μόνο αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, ο οποίος θα κόβει οριζόντια απ’ όλους τους κωδικούς αλλά και σ΄αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μέριμνα για τις ευαίσθητες περιοχές.

Η διαδικασία θα έχει ως εξής:

Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.
Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, κανένα απολύτως μέτρο δεν λαμβάνεται.

Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Αλλά κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Διαβάστε επίσης:  Στη Νάξο ο Αλέξης Τσίπρας - Η βόλτα στην παραλία

Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού αυτή θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. Άρα, δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από τη ΝΔ) το καλοκαίρι.

Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι με το μηχανισμό κερδίζει τρία «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, και αυτό διότι:

Τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος)

Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 τα οποία με βάση την πρόβλεψη για 2,7% ρυθμό ανάπτυξης θα έχουν καλύψει άνετα το στόχο του 1,5%

Τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.