18.7 C
Athens
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1915... Αγγλογαλλικά στρατεύματα της Αντάντ αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες μετά την παραίτηση Βενιζέλου, ακυρώνοντας την ουδετερότητα της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τι αλλάζει στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Τη βάση του ανασχεδιασμού της ανώτατης εκπαίδευσης θα αποτελέσει το πλαίσιο συνεργασίας Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, καθοριστικοί παράγοντες στη διαμόρφωση και εξέλιξη του ενιαίου χώρου θα είναι ο ρόλος των πανεπιστημίων όπως τα ίδια θα τον περιγράψουν στον 5ετή σχεδιασμό τους, τον οποίο καλούνται να υποβάλουν το επόμενο διάστημα, και οι νέες διετείς δομές που θα λειτουργούν εντός των ΑΕΙ και ήδη έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ιδρυμάτων.

Οι δομές αυτές, ως μετεξέλιξη της μεταλυκειακής εκπαίδευσης είναι στοιχείο του νέου προφίλ των ΑΕΙ. Διευρυμένα σε δομές και σπουδές, με πολύ λίγα ενδεχομένως ΤΕΙ στους κόλπους τους και ίσως με περισσότερους εισακτέους. “Είναι στόχος μας σχολές ανθρωπιστικών, κοινωνικών και άλλων διαφόρων θεωρητικών σπουδών να έχουν ανοιχτό αριθμό εισακτέων. Δεν συζητάμε για ιατρικές, πολυτεχνικές και νομικές” είπε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας ήδη έχουν καταγραφεί περίπου 30 τέτοιες σχολές. “Από αυτές αποκλείστηκαν υποψήφιοι λόγω του κλειστού αριθμού θέσεων, παρά το γεγονός ότι πήγαν καλά βαθμολογικά. Γιατί να μην σπουδάσουν αυτό που θέλουν;” τόνισε ο κ. Γαβρόγλου. Προς μελέτη είναι και το ενδεχόμενο ίδρυσης νέων τμημάτων.

Διαβάστε επίσης:  Αυτά τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα - Τι ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας

Διετείς σπουδές

Επίκειται σύντομα η θεσμοθέτηση. Θα λειτουργούν εντός των ιδρυμάτων, θα παρέχονται δωρεάν (δεκτές όμως και οι χορηγίες υπό τους προβλεπόμενους όρους) θα χορηγούν πιστοποιημένα διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Στόχος να μπει στο μηχανογραφικό του 2018. Σύντομα θα κατατεθεί του σχετικό σχέδιο νόμου για την ίδρυση και λειτουργία του νέου Ιδρύματος από την 1η Ιανουαρίου. Θα οριστεί Διοικούσα Επιτροπή. “Ακαδημαϊκά και μόνο τα κριτήρια” είπε ο κ. Γαβρόγλου. Έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για 75% των τμημάτων. Καμία συζήτηση για την ιατρική σχολή.

Διαβάστε επίσης:  Αυτά τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα - Τι ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Κοινοποίηση

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αυτά τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα – Τι ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Παιδείας σχετικά με το...

Παράταση έως τις 20 Σεπτεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων στις 50 Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ

Οι σχολές, προσφέρουν εκπαίδευση σε 32 ειδικότητες με αμειβόμενη πρακτική άσκηση.

Κεραμέως: Η χρήση μάσκας στα σχολεία είναι υποχρεωτική για λόγους δημόσιας υγείας

Σε συστράτευση για τη χρήση μάσκας στα σχολεία κάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα...

Έτσι θα γίνει ο αγιασμός στα σχολεία

Εκκλησία και υπουργείο Παιδείας βρήκαν λύση για τον αγιασμό στα σχολεία που...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή