Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022
23.7 C
Athens

Τι απάντησε ο Βούτσης στον Μητσοτάκη για τον Ρουβίκωνα

«Tα ζητήματα ασφαλείας της Βουλής δεν πρέπει να αποτελούν μέρος επικοινωνιακών χειρισμών της πολιτικής ατζέντας των κομμάτων», επισημαίνει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην απάντηση του προς τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με την έφοδο του Ρουβίκωνα στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. 
Ο Νίκος Βούτσης τονίζει στην επιστολή του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «για ζητήματα επιχειρησιακά δεν είναι σωστό να αναπτύσσονται, δημόσια μάλιστα, αντιδικίες με την υπηρεσία ασφαλείας της Βουλής και τις δυνάμεις της Αστυνομίας», σημειώνοντας πως «το ιδιαίτερο ζήτημα που προέκυψε από τη σύλληψη και την έναρξη μεταφοράς ορισμένων ατόμων και από την άρση αυτής της ενέργειας κατόπιν συνεννόησης μου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και βεβαίως με τον υπεύθυνο φρούραρχο της Βουλής, οφείλεται προφανώς σε εντολές που είχαν δοθεί σε αστυνομικές δυνάμεις χωρίς την οφειλόμενη προηγούμενη συνεννόηση κατά τον τύπο που και εσείς στην επιστολή σας αναλυτικά αναφέρεστε για την αρμοδιότητά μου ως Προέδρου της Βουλής».
Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου της Βουλής προς τον πρόεδρο της ΝΔ αναφέρει: 
«Κύριο,
Κυριάκο Μητσοτάκη
Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.)
Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Αθήνα, 31 Ιουλίου 2017 Α.Π.: 3271
Kύριε Πρόεδρε,
Με αφορμή την επιστολή που μου επιδώσατε, τις αιτιάσεις και τα ερωτήματα που θέτετε για συγκεκριμένο συμβάν που αφορά στην ασφάλεια του κοινοβουλίου, αισθάνομαι την υποχρέωση να αναφερθώ γενικότερα στο ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της ασφάλειας του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του Κοινοβουλίου και βεβαίως στο συγκεκριμένο ζήτημα που θέσατε.
Είναι αυτονόητο ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να είναι ένας καλά φρουρούμενος και ασφαλής χώρος, ενώ ταυτόχρονα είναι ένας χώρος ανοικτός στην κοινωνία με εξαιρετικά μεγάλη επισκεψιμότητα, που για το έτος 2016 έφτασε τους 93.000 πολίτες, πέραν βεβαίως του υπαλληλικού προσωπικού, των Βουλευτών και των κυβερνητικών στελεχών.
Καθημερινά στη Βουλή, γίνονται ομαδικές ξεναγήσεις πολιτών και επισκέψεις σχολείων, όπως επίσης πλήθος μαζικών φορέων και θεσμικών εκπροσωπήσεων καλούνται στις επιτροπές ή επισκέπτονται του αρμοδίους των κομμάτων. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις προφανώς απαιτούνται και λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας.
Επιπροσθέτως, σε όλο το διαρρεύσαν διάστημα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, έγιναν και βεβαίως συνεχίζονται μεγάλες ή μικρότερες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες πολιτών, που έχουν ως κατάληξη δια των εκπροσώπων τους, το χώρο του Κοινοβουλίου ώστε να επιδοθούν τα αιτήματά τους. Όλοι επίσης είμαστε μάρτυρες συγκεκριμένων διαμαρτυριών από τα θεωρεία των επισκεπτών και – ευτυχώς – λίγων συμβάντων μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου με εκφράσεις, οξύνσεις και πρακτικές που παραπέμπουν ευθέως στον Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Υπάρχουν βεβαίως και άλλα συμβάντα πιθανής υψηλής επικινδυνότητας, τα οποία δεν γίνονται δημοσίως γνωστά, που προληπτικά και με έγκαιρη αντιμετώπιση από τη φρουρά δεν εξελίσσονται περαιτέρω, όπως για παράδειγμα υπερπτήσεις drones, για τα οποία συντάσσονται αναλυτικές εκθέσεις και αναφορές ενώ ενισχύονται και εκσυγχρονίζονται παραλλήλως τα μέτρα αποτροπής και πρόληψης.
Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που και Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου συλλογικά ή κατά μόνας, έχουν αναρτήσει πανό στον περιβάλλοντα χώρο. Σε δύο γεγονότα, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, όπου σημειώθηκε ιδιαίτερη βιαιότητα, υπήρξε για το μεν ένα η αποτροπή βίαιης εισόδου διαδηλωτών προ ετών, σε συνεργασία βεβαίως της φρουράς του Κοινοβουλίου με τις δυνάμεις της Αστυνομίας, για δε το άλλο συμβάν, ο υπαίτιος συγγενής πολιτικού στελέχους που προκάλεσε σύρραξη εκτός των γραφείων της Χ.Α., απομακρύνθηκε με συνοδεία ο ίδιος από τον χώρο της Βουλής.
Κύριε Πρόεδρε, η εκτενής αναφορά μου στα παραπάνω, αποσκοπεί αφενός στο να εδραιωθεί και δημόσια η άποψη ότι η φρουρά της Βουλής λειτουργεί αποτελεσματικά και αποτρεπτικά με ανοχή και κατ’ αναλογία κάθε φορά των γεγονότων με υψηλό επαγγελματισμό και ευθύνη, αποφεύγοντας να δίνει έδαφος σε επικοινωνιακές δραματοποιήσεις και άσκοπη χρήση βίας, και αφετέρου στο ότι συμβάλλουμε όλοι μας εκ παραλλήλου για να εδραιωθεί επίσης η άποψη ότι η Βουλή είναι πράγματι ένας ανοικτός χώρος – ναός της δημοκρατίας.
Είναι σαφές ότι καταγράφονται πάντοτε και είναι προσβάσιμα στις υπηρεσίες ασφαλείας τα γεγονότα και τα ατομικά στοιχεία των υπαιτίων για τη “διατάραξη της τάξης”, ενώ, σε συνεννόηση και με εντολή του εκάστοτε Προέδρου, δεν έχει κριθεί σκόπιμο μέχρι σήμερα να υπάρξουν συλλήψεις, με ή χωρίς χειροπέδες, και μάλιστα ιδιαίτερα για απλή έκφραση διαμαρτυρίας.
Στη βάση των παραπάνω έγινε και ο χειρισμός που αφορούσε στην είσοδο και διαμαρτυρία 17 πολιτών της ομάδας Ρουβίκωνα στον περίβολο της Βουλής στις 26 Ιουλίου. Το ιδιαίτερο ζήτημα που προέκυψε από τη σύλληψη και την έναρξη μεταφοράς ορισμένων ατόμων και από την άρση αυτής της ενέργειας κατόπιν συνεννόησης μου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και βεβαίως με τον υπεύθυνο φρούραρχο της Βουλής, οφείλεται προφανώς σε εντολές που είχαν δοθεί σε αστυνομικές δυνάμεις χωρίς την οφειλόμενη προηγούμενη συνεννόηση κατά τον τύπο που και εσείς στην επιστολή σας αναλυτικά αναφέρεστε για την αρμοδιότητά μου ως Προέδρου της Βουλής.
Εκτιμώ όμως, ότι πρέπει να υπάρχει κατανόηση για αυτές τις περιπτώσεις και ότι για ζητήματα επιχειρησιακά δεν είναι σωστό να αναπτύσσονται, δημόσια μάλιστα, αντιδικίες με την υπηρεσία ασφαλείας της Βουλής και τις δυνάμεις της Αστυνομίας που έχουν βεβαίως την απόλυτη ευθύνη πέραν του χώρου του Κοινοβουλίου, εκτός των περιπτώσεων που υπάρχει ανάγκη συνδυασμένης επιχείρησης με συντονισμό ενεργειών.
Κύριε Πρόεδρε, εκτιμώ επίσης ότι πέραν της ανάγκης να υπάρχει πραγματική ενημέρωση και όχι μόνο μέσω σχετικών δημοσιευμάτων, είναι κοινή συνείδηση ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει περιρρέουσα ατμόσφαιρα γενικευμένης ή και μερικής ανομίας μέσα στο λαό μας και ότι η δημοκρατία δοκιμάζεται και ενισχύεται με τις πράξεις και τις παραλείψεις όλων μας, τόσο στην πολιτική όσο και μέσα στην κοινωνία, τον ευρύτερο δημόσιο χώρο και τις μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτής της δημοκρατικής αντίληψης, θεωρώ ευθύνη και υποχρέωσή μου να πολιτεύομαι για όσο διάστημα είμαι Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ενισχύοντας τον θεσμικό ρόλο του αξιώματος. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι όλοι κρινόμαστε για όλα και ιδιαίτερα για την προσήλωση μας στη δημοκρατία και την αποφυγή διχαστικών και αυταρχικών πράξεων και αντιλήψεων. Επιπροσθέτως δε, επισημαίνω ότι, τα ζητήματα ασφαλείας της Βουλής δεν πρέπει να αποτελούν μέρος επικοινωνιακών χειρισμών της πολιτικής ατζέντας των κομμάτων.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ν.Ανδρουλάκης: Μαζί για την Αναγέννηση, μαζί για την αλλαγή

Στους άξονες της νέας σχέσης εμπιστοσύνης που χτίζει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με τους προοδευτικούς πολίτες και τις προγραμματικές θέσεις σχετικά με τις...

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “Η κοινωνία στο προσκήνιο”

Με κεντρικό σύνθημα «η κοινωνία στο προσκήνιο» και κύρια στόχευση την εξωστρέφεια και την αναθέρμανση μιας αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες ξεκινά σήμερα στο...

Πλεύρης: Δεν πρόκειται να κλείσουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Τον ΕΟΠΥΥ, όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με την Διοικήτρια Θεανώ Καρποδίνη και τη μη εκτελεστική Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής,...

Ο Κώστας Καραμανλής επιστρέφει: Η εμφάνιση-έκπληξη και η ομιλία που θα πραγματοποιήσει

Ο Κώστας Καραμανλής επιστρέφει! Στο Μέγαρο Μουσικής, στην πρώτη επετειακή εκδήλωση συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» αναμένεται να εμφανιστεί...

Οι ΗΠΑ σκέφτονται για μεγάλες επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής Drones λόγω LCS και η...

Αναλύοντας το σύγχρονο περιβάλλον των γεωπολιτικών προκλήσεων αλλά και τα διδάγματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας, Αμερικανοί αναλυτές εισηγούνται την στροφή στην μαζική παραγωγή...

Η “μαύρη” ιστορία της Τουρκίας: Δεν ήταν μόνο οι Αρμένιοι που υπέστησαν Γενοκτονία

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι διαχρονικά την αρνούνται, ενώ η συντριπτική πλειονότητα του τουρκικού λαού αγνοεί σήμερα παντελώς τα τραγικά εκείνα γεγονότα, που εντέχνως έχουν αποσιωπηθεί...

Μητσοτάκης: Οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να επιστρέφουν κοινωνικό μέρισμα

«Κάνουμε πράξη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ποιοτικές υποδομές για τους ασθενείς μας, αλλά και για τους εργαζόμενους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
986ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Aπάντηση Μπακογιάννη στον Ρουβίκωνα: Δεν θα με εμποδίσει κανείς από το να κάνω τη δουλειά μου

«Κανένα χαφιεδότσουρμο δεν με σκιάζει και δεν μπορεί να με εμποδίσει από το να...

Συνελήφθησαν 24 μέλη του Ρουβίκωνα για την εισβολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι προσαγωγές 24 μελών του Ρουβίκωνα λίγο μετά τις 6 το...

Εισβολή “Ρουβίκωνα” στο υπουργείο Περιβάλλοντος – 20 προσαγωγές

Εισβολή στον χώρο της εσόδου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποίησε ομάδα περίπου 20-30...

Ο Ρουβίκωνας στον Ευαγγελισμό

Μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλαν πριν λίγη ώρα στο γραφείο της διοικήτριας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Σύμφωνα...