Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Τι πιστεύει ο Πούτιν για τον Τραμπ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι είχε επαφές με την καμπάνια του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ πριν από την εκλογή του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το υπουργείο είχε επαφές με τον Τραμπ τις οποίες και θα διατηρήσει. Όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα επιδιώξει ενίσχυση των σχέσεων είπε ότι θα εξαρτηθεί. Ο πολιτικός του προϊστάμενος, Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα του για καλύτερες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Είναι γεγονός ότι η εκλογή Τραμπ προκάλεσε ανακούφιση στη Μόσχα καθώς είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του Πούτιν με τον Μπάρακ  Ομπάμα δεν ήταν οι καλύτερες και ο Ρώσος πρόεδρος έτρεμε στην ιδέα ότι θα εκλεγόταν η Χίλαρι.

«H εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ απέτρεψε το Γ” ΠΠ», υποστήριξε κορυφαίος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

Βουλευτές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν ανακοινώθηκε στη ρωσική βουλή η νίκη-έκπληξη του Ρεπουμπλικανού. Λίγα λεπτά αργότερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστελνε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον άρτι εισελθόντα στην πολιτική κονίστρα Τραμπ, ο οποίος ξεχείλιζε από ενθουσιασμό για τον πρώην πράκτορα της KGB στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Οι Αμερικάνοι είχαν δύο επιλογές: Ή τρίτο παγκόσμιο πόλεμο ή πολυμερής ειρήνη. Η Κλίντον είναι ένα σύμβολο του πολέμου και ο Τραμπ έχει την ευκαιρία να αλλάξει αυτή την πορεία», φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους σύμφωνα με τη Daily Mail.

Ο συνεργάτης του Πούτιν Βιγιατσέσλαφ Βολοντίν, είπε ότι το τέλος της εποχής Ομπάμα θα σηματοδοτήσει το τέλος των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μεταξύ Κρεμλίνου και Ουάσινγκτον.

Ωστόσο το γεγονός ότι οι προθέσεις του Τραμπ δεν είναι γνωστές ανησυχούν τη Μόσχα. Για παράδειγμα έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να καταρρίψουν ρωσικά μαχητικά που «παρενοχλούν» αμερικανικά πολεμικά σκάφη – καθώς και οι υφέρπουσες αμφιβολίες για το κατά πόσον θα μπορέσει να αντιστρέψει μια περιχαρακωμένη αντιρωσική πολιτική στην Ουάσιγκτον μετριάζουν τη χαρά στη Μόσχα.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ αμφισβήτησε πολλές φορές τις δυτικές συμμαχίες και τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ, γέρνοντας προς τις θέσεις του Κρεμλίνου σε θέματα όπως ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η προσάρτηση της Κριμαίας απ” τη Ρωσία προ διετίας.

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να χαλαρώσουν οι κυρώσεις που επεβλήθησαν στη Ρωσία για το Ουκρανικό.

«Νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται για τη Ρωσία», δήλωσε στο Bloomberg ο Αλεξέι Μούκιν, επικεφαλής του Center for Political Information στη Μόσχα. «Αποδυναμώνεται η στάση (της Δύσης) στο θέμα των κυρώσεων και ίσως γίνεται εφικτή μια κοινή μάχη κατά του »Ισλαμικού Κράτους».»

Ο Τραμπ ίσως διαπιστώσει ότι είναι δυσκολότερη απ” ό,τι φανταζόταν μια συμφωνία με τον Πούτιν. Αυτό τουλάχιστον λέει ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, επικεφαλής ομάδας συμβούλων του Κρεμλίνου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής: «Νομίζει ότι επειδή είναι επιχειρηματίας μπορεί να κλείνει καλύτερες συμφωνίες. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Η απογοήτευση μπορεί να πυροδοτήσει οργή και τα πράγματα να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση», λέει.

Προς το παρόν, ωστόσο, το αποτέλεσμα -καλύτερο του αναμενόμενου στο Κρεμλίνο – φέρνει έναν αέρα αισιοδοξίας στη Μόσχα.

«Μόνον θετικά, βλέπω, ούτε ένα αρνητικό», είπε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ηγέτης ενός εθνικιστικού κόμματος που υποστηρίζει το Κρεμλίνο- όταν ρωτήθηκε απ” την κρατική τηλεόραση για το πώς βλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ σε σχέση με τη Ρωσία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τσέρνομπιλ: 36 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Απριλίου ανακαλύπτεται ο Ερμής του Πραξιτέλη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877... Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων,...

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και ισοφάρισε σε 1-1 τις νίκες

Ο Παναθηναϊκός έμεινε «ζωντανός» στην προσπάθειά του να πάρει την πρόκριση στο Final Four...