Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για τις δομές φιλοξενίας παιδιών

Με γνώμονα την ταχύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που διαβιούν σε δομές φροντίδας και την προστασία τους από τον κίνδυνο κακοποίησης, τέθηκε από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση στην επίσημη σελίδα του paidi.gov.gr, το σχέδιο της υπουργικής απόφασης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία ορίζονται οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου, “πρωταρχικός στόχος είναι η υποστήριξη των οικογενειών και όπου αυτή δεν καθίσταται εφικτή, στην οικογενειακού τύπου εναλλακτική φροντίδα, με σκοπό όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα απόλυτα ασφαλές και προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον».

Η νέα υπουργική απόφαση ορίζει με σαφή κριτήρια και αυστηρές προδιαγραφές τον τρόπο λειτουργίας των δομών τόσο ως προς ποιοτική υποστήριξη των φιλοξενούμενων ανηλίκων όσο και ως προς την αποϊδρυματοποίησή τους, που είναι και ο κυριότερος στόχος.

Οι Μονάδες Παιδικής Προστασίας οφείλουν να παρέχουν την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των παιδιών, ώστε αυτά να συμμετέχουν και να έχουν ενεργό ρόλο στα θέματα που τα αφορούν και ακόμα κυριότερα να μεριμνούν έμπρακτα για την τοποθέτηση των ανηλίκων σε κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον.

Μάλιστα, περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους σχετικά με τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό, ώστε να διασφαλιστεί η ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών.

Η υπουργική απόφαση, προβλέπει την υποχρεωτική εναρμόνιση της λειτουργίας των ιδιωτικών δομών εντός ενός έτους από την δημοσίευση της, κυρώσεις για τους παραβάτες οι οποίες ξεκινούν από πρόστιμα έως και την αναστολή λειτουργίας, καθώς και έλεγχο/ αξιολόγηση των δομών από Κοινωνικούς Συμβούλους.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 13 Μαρτίου 2022 και μετά την ολοκλήρωσή της, όλες οι προτάσεις θα αξιολογηθούν, ώστε να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Μεσσηνία: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 57χρονος για γενετήσιες πράξεις

Δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 57χρονου, ο οποίος κατέβασε το παντελόνι του και προέβη σε γενετήσιες πράξεις μπροστά σε ανήλικες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ζάκυνθος: Ένοχη η μητέρα για την κακοποίηση των παιδιών της

Δεκαέξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, το οποίο έκρινε...

Ζάκυνθος: 49χρονη στον εισαγγελέα για κακοποίηση παιδιών

Για κακοποίηση δύο παιδιών, ενός κοριτσιού 9 ετών και ενός αγοριού 12 -υιοθετημένα πριν...

ΚΙ ΟΜΩΣ! Η Μήδεια του μύθου δεν σκότωσε ποτέ τα παιδιά της

"Το δίκιο δε φωλιάζει στα μάτια των θνητών · δίχως να μάθεις τι κρύβει...

Σοκ στην Σικελία: Στραγγάλισε τα δύο του παιδιά και έκαψε ζωντανή τη γυναίκα του

Αποτροπιασμό και σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία η είδηση της δολοφονίας, από μέρους του...