Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
21.2 C
Athens

Την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα – Τι απαντά η Αθήνα

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί εκ νέου η Τουρκία, με φόντο τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο για την προστασία θαλάσσιων θηλαστιών και θαλασσοπουλιών.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες» προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Παράλληλα, «προειδοποιεί» την ΕΕ «να μη γίνει εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων» ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει δύο νέα θαλάσσια πάρκα, το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ωκεανών που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτή τη φορά.

Συνιστούμε στην Ελλάδα να μη χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.

Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα.

Από την άλλη, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες και, στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να επισημάνουμε ξανά ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων» ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

«Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εντός της ημέρας αποφυλακίζεται ο Γιάννος Παπαντωνίου

Αθώος ο Γ. Παπαντωνίου

Aθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τα εξοπλιστικά των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003. Ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου...

Χαρδαλιάς: Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη – Ζήτησε περισσότερα χρήματα από την κυβέρνηση

Αυτοψία στον Μαραθώνα, στο πλαίσιο του καθαρισμού των ρεμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, πολλά από τα οποία παραμένουν μπαζωμένα, έκανε νωρίς το πρωί...

ΣΥΡΙΖΑ: Με 30 υπογραφές και χωρίς κριτήρια οι υποψηφιότητες – Στα όρια χρεοκοπίας η...

Με αυξημένη πλειοψηφία εγκρίθηκε το κείμενο εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου για τον οδικό χάρτη της εκλογής...

Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ – Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ 

Ισχυρό προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλά στην πέμπτη θέση αλλά τον Κασσελάκη να είναι το μεγάλο...

Η Φον ντερ Λάιεν απάντησε στον Κ. Μητσοτάκη: Δεσμεύεται ότι θα πέσουν οι τιμές...

Στόχος της νέας Επιτροπής είναι να χαμηλώσει τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, οι οποίες είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως...

Πολάκης: Οι έξι προτάσεις του “για μια συγκροτημένη και άμεση διέξοδο από την εσωκομματική...

«Επανεκκίνηση» του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από έξι προτάσεις και επίσπευση της εκλογής προέδρου σε δύο γύρους εισηγείται ο βουλευτής του κόμματος Παύλος Πολάκης στην Κεντρική...

Τέταρτη Belh@rra ανακοίνωσε ο Ν. Δένδιας – Η καθέλκυση της φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ» (βίντεο)

Η καθέλκυση της φρεγάτας ΝΕΑΡΧΟΣ στο Λοριάν, έφερε χαρμόσυνα νέα στο Πολεμικό Ναυτικό καθώς ο υπουργος Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την απόφαση της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κύπρος: “Πράσινο φως” από το Υπουργικό Συμβούλιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης (GSI), ανακοίνωσε...

Η φον ντερ Λάιεν ανακοινώνει σήμερα τους Επιτρόπους – Το Μεταφορών και Τουρισμού παίρνει η Ελλάδα

Στην ανακοίνωση των νέων ευρωπαίων επιτρόπων αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν,...

Ελλάδα: Πάνω από 1,5 °C η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τα τελευταία 30 χρόνια – “Πρωταθλήτρια” η βόρεια Ελλάδα

Η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 ° C τα τελευταία...

“Αγωνία” του Ελον Μασκ για το δημογραφικό της Ελλάδας

Ο CEO του X Έλον Μασκ αναφέρθηκε μέσα από ανάρτηση του στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. «Ουάου, σχεδόν...