Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Την Τετάρτη λήγει η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού

Από την Τετάρτη τίθεται σε εφαρμογή η κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών και Επικρατείας για την παρακολούθηση και τον τρόπο ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Τα μέτρα, αφορούν γενικότερα όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας).

Με την απόφαση καθορίζονται αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε αυτές τις δομές, των οποίων η παροχή εργασίας δεν γίνεται αποδεκτή λόγω μη συμμόρφωσης προς την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού.

Ειδικότερα:

  • Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
  • Για την υποβολή αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους από το προσωπικό των φορέων αυτών, η προθεσμία λήγει, την Τετάρτη.
  • Σε περίπτωση κατά την οποία ο εργαζόμενος έχει προγραμματίσει πρώτη ή δεύτερη δόση εμβολιασμού, κατατίθεται από τον υπόχρεο υπεύθυνη δήλωση για τον προγραμματισμό μοναδικής/πρώτης ή δεύτερης δόσης εμβολιασμού, η ημερομηνία και επιδεικνύεται το σχετικό αποδεικτικό προγραμματισμού ραντεβού. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.

– Για τον έλεγχο της συμμόρφωσης προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, μπορούν να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με τις αντίστοιχες εγγραφές στα μητρώα και πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου τομέα.

  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εργαζομένων σε ιδιωτικές δομές προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» δήλωση, για την μη αποδοχή παροχής εργασίας από τον εργαζόμενο, ως εξής:

i) Από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας και σε κάθε περίπτωση εντός 48 ωρών από την ένταξη σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας, για τους εργαζόμενους για τους οποίους η πρώτη ή η μοναδική δόση θα έπρεπε να έχει λάβει χώρα έως τις 16 Αυγούστου. Για τους εργαζόμενους που ήδη τελούν ήδη σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας με ημερομηνία έναρξης εντός του χρονικού διαστήματος από 16 έως και 31 Αυγούστου, η δήλωση δύναται να υποβάλλεται απολογιστικά έως και τις 3 Σεπτεμβρίου.

ii) Από 1η Σεπτεμβρίου και μετά και σε κάθε περίπτωση εντός 48 ωρών από την ένταξη σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας, για τους εργαζόμενους για τους οποίους η πρώτη ή η μοναδική δόση θα έπρεπε να έχει λάβει χώρα έως την 1η Σεπτεμβρίου.

iii) Από 15 Σεπτεμβρίου και μετά και σε κάθε περίπτωση εντός 48 ωρών από την ένταξη σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας, για τους εργαζόμενους για τους οποίους η πρώτη ή η μοναδική δόση θα έπρεπε να έχει λάβει χώρα έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Δήλωση απένταξης

Στην περίπτωση των εργαζομένων που λαμβάνουν την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολιασμού πέραν των προβλεπόμενων προθεσμιών υποχρεωτικότητας, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» δήλωση, με καταχωρημένη την ημερομηνία απένταξης (εντός 48 ωρών από την απένταξη) των εργαζομένων από το καθεστώς μη αποδοχής εργασίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Εάν κατά την εκπνοή της προθεσμίας υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο εργαζόμενος τελεί σε οποιασδήποτε μορφής νόμιμη άδεια, η ένταξη του εν λόγω εργαζόμενου σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας ξεκινά μετά τη λήξη της νόμιμης αυτής άδειας.
  • Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία εμπρόθεσμης υποβολής του εντύπου μη αποδοχής παροχής εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει τις αποδοχές των εργαζόμενων αυτών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, λαμβάνει, το διάστημα από σήμερα έως και 12 Μαΐου 2024, αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του...

Στην φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους 10 κατηγορούμενους που συνελήφθησαν στην επιχείρηση για...

Στη φυλακή οδηγούνται μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια οι 3 από τους 10 κατηγορούμενους, οι οποίοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης της αστυνομίας...

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές

Από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απολύθηκαν πέντε ράθυμοι δικαστές, ενώ δεν απολύθηκε μία δικαστής η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά τις...

“Τουρισμός για Όλους 2024”: Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2024» και ανακοινώθηκαν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους. Οριστικός Πίνακας Δικαιούχων (κληρωθείσες αιτήσεις) Προσωρινός Πίνακας...

Πύργος: Επίθεση σε 17χρονο από άλλα νεαρά άτομα

Πατέρας 17χρονου κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι ο γιός του δέχθηκε επίθεση από τρείς νεαρούς χθες το μεσημέρι (25/4) στην περιοχή του Αθλητικού Κέντρου Αγίας...

Εργατική Πρωτομαγιά: Τραβούν χειρόφρενο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τη Μεγάλη Τετάρτη

Την αποδοχή της πρόσκλησης για συμμετοχή στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ για απεργία την Τετάρτη 1 Μαΐου με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2024,...

Η φωτογραφία της ημέρας

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελλάδα για το Παρίσι 2024 26 Απριλίου 2024

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Τύπος της Τετάρτης 24/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 24-4-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η κολυμπήθρα, το λάδι και ο σταυρός...

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Ποιοι απεργούν, τι ώρα είναι οι πορείες

Πανελλαδική απεργία σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους...

Ο Τύπος της Τετάρτης 10/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 10-4-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Έτσι θα αυξηθούν όλες οι συντάξεις" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΤΟ...

Ο Τύπος της Τετάρτης 3/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 3-4-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ετοιμα σπίτια στα νησιά για δασκάλους, καθηγητές,...