Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Το χωριό-φάντασμα της Κέρκυρας, στο οποίο έκανε εκτενές αφιέρωμα ο Independent!

Ο Independent έφτιαξε βαλίτσες και ταξίδεψε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κέρκυρα. Εκεί, βρέθηκε στην «πόλη-φάντασμα» όπως την χαρακτηρίζει, στο χωριό Παλιά Περίθεια.

«Παλιά Περίθεια: Γιατί η κερκυραϊκή πόλη φάντασμα είναι το καλύτερο κρυμμένο μυστικό του νησιού» είναι ο τίτλος του βρετανικού δημοσιεύματος.

 

«Ψυχρότερο, πιο πράσινο, πιο ήσυχο και αδιαμφισβήτητα καθαρότερο από τα περισσότερα χωριά στο νησί, είναι ο απόλυτος προορισμός για μια αυθεντική ελληνική απόδραση για όσους γνωρίζουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος, που δείχνει εντυπωσιασμένη από το τοπίο.

 

«Ο συνολικός πληθυσμός του χωριού; Δύο. Υπήρχαν πάντα δύο μόνιμοι κάτοικοι που ζούσαν στην Παλαιά Περίθεια», λέει ο Μαρκ Χέντρικσεν, Βρετανός ιδιοκτήτης του ξενώνα The Merchant’s House, στους πρόποδες της ψηλότερης κορυφής της Κέρκυρας στο Ορος Παντοκράτορας.

«Ολες οι μαρμελάδες που χρησιμοποιούμε για τους επισκέπτες είναι από την περιοχή», λέει ο Μαρκ και προσθέτει: «Φτιάχνω προζύμι, κάνω τις μαρμελάδες και ο Βασίλης μας δίνει το μέλι».

Ο Βασίλης, τοπικός μελισσοκόμος, καλωσόρισε την αρθρογράφο με ένα φιλί σε κάθε μάγουλο (πραγματικός Ελληνας, σχολιάζει), και επέμεινε να την κεράσει κάτι να πιει. Το τραπέζι είχε παγωμένο τσάι με τη σκιά να είναι πλούσια κάτω από τα δένδρα. Ο Βασίλης είναι ιδιοκτήτης επτά εκατ. μελισσών και έχει κυψέλες ηλικίας 90 ετών, κληρονομιά από τον παππού του.

«Οι μέλισσες είναι ήρεμες. Είναι ο καιρός», είπε ο Βασίλης, καθώς οι αρθρογράφος έβλεπε μέλισσες παντού, με το «σταθερό βουητό τους να σε κάνει να στοχάζεσαι», σημειώνει.

«Η οικογένειά μου ήταν η τελευταία που έφυγε στη δεκαετία του ‘60 και έτσι έχω ένα συναισθηματικό δέσιμο με το μέρος», λέει ο Βασίλης. «Οι γιοι μου θα το έχουν όταν φύγω».

Χάρη στη δουλειά του Μαρκ και της Σάσκια στην Παλιά Περίθεια και την επακόλουθη αύξηση των επισκεπτών κατά 150%, ο Βασίλης μπορεί να έχει κέρδος από την πώληση μελιού και σχέδια για επιστροφή στο χωριό και τις κυψέλες του.

 

 

Η αρθρογράφος περιηγήθηκε στα 130 μεσαιωνικά πέτρινα σπίτια πάνω από τις παραλίες της Κασσιόπης, κάτι που ο Μαρκ και η Σάσκια κάνουν σε όλους τους επισκέπτες. Η Παλιά Περίθεια υπήρχε ως οικισμός το 700 π.Χ. και είναι το παλαιότερο χωριό του νησιού.

«Διαβάζαμε γι’ αυτό το εγκαταλελειμμένο χωριό-φάντασμα στα βουνά στη βίλα που βρισκόμασταν, ήρθαμε εδώ και ερωτεύτηκα τον τόπο», αναφέρει η Σάσκια.

Με τη βοήθεια της Αρχαιολογικής Εταιρείας, το ζευγάρι κατάφερε να αποκαταστήσει τον χώρο και να στεγάσει τον ξενώνα του, με την παλιά του βενετσιάνικη δόξα να επιστρέφει. Η αυθεντική αίσθηση του 17ου αιώνα ολοκληρώθηκε με τα κατά παραγγελία έπιπλα από την Κρήτη.

Η Παλιά Περίθεια είναι μια γη εύφορη. «Κεράσια, σύκα, κυδώνια, ρόδια, αχλάδια, μήλα, σπαράγγια, μάραθος και ρίγανη μεγαλώνουν εδώ. Οι βελανιδιές του χωριού χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή βενετσιάνικων πλοίων και η γεωργία ήταν στυλοβάτης της οικονομίας μέχρι τη δεκαετία του 1960.

Τελικά, η άνοδος των οργανωμένων διακοπών οδήγησαν τους κατοίκους να μετακινηθούν πιο κάτω, πιο κοντά στους τουρίστες που βρίσκονται στις ακτές της Κέρκυρας».

Ο Μαρκ και η Σάσκια είναι οι άνθρωποι αυτού του τόπου, καθώς όταν βρέθηκαν εκεί για να ανοίξουν τον ξενώνα καθάρισαν τα μονοπάτια, έφτιαξαν τα φώτα, πρόσθεσαν πινακίδες στους δρόμους. Ο Μαρκ, μάλιστα, έγραψε βιβλίο οδηγιών για να κάνει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στον χωριό της Κέρκυρας που ξεχάστηκε.

 

Το χωριό μπορεί να θεωρείται ξεχασμένο, ωστόσο, σε αυτό έχουν βρεθεί ονόματα, όπως η οικογένεια Μισόνι, της γνωστής αυτοκρατορίας μόδας, οι οποίοι απόλαυσαν την ανωνυμία που προσφέρει.

«Καθισμένη στο γκαζόν του ξενώνα, απολαμβάνοντας το μέλι του Βασίλη στο ψωμί του Μαρκ και πίνοντας τον καφέ που μου έφερε η χαμογελαστή Σάσκια, καταλαβαίνω γιατί οι Μισόνι ήθελαν να έρθουν εδώ. Δεν είναι μόνο η γαλήνη και η ησυχία, το πράσινο, ή η ιστορία που κάνουν ονειρική την Παλιά Περίθεια. Είναι η αγάπη που υπάρχει», καταλήγει η αρθρογράφος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το Μοναστήρι της Παναγίας Αντίνιτσας

Το Μοναστήρι της Παναγίας Αντίνιτσας

Οδοιπορώντας προς τις κατάφυτες βορειοδυτικές πλαγιές της Όθρυος, στη Φθιώτιδα, σε υψόμετρο 900 μέτρων, συναντάμε το παλιό  Μοναστήρι της Παναγίας της Αντίνιτσας, εις μνήμην του...

Μαύρες Πέτρες: Το άλλοτε όνομα πολυσύχναστης γειτονιάς της Αθήνας και ο λόγος που χαρακτηρίστηκε...

Η Παλιά Αθήνα έχει ένα σωρό ιστορίες να σου διηγηθεί που θα σε ταξιδέψουν σε άλλες εποχές που μπορείς να αναγνωρίσεις μόνο από φωτογραφίες....

Βίτσα: Το πέτρινο χωριό στο Ζαγόρι δίπλα στο περίφημο φαράγγι του Βίκου (βίντεο)

Το Ζαγόρι έχει πολλά παραμυθένια, πέτρινα χωριά, ένα από τα οποία είναι και η Βίτσα. Ένας ονειρικός προορισμός δίπλα στο περίφημο φαράγγι του Βίκου,...

Στεφάνι: Το επιβλητικό μέρος του Ολύμπου που χαρακτηρίζεται ως ο «Θρόνος του Δία» (βίντεο)

Μπορεί να έχεις ακούσει συχνά την αναφορά για το «Θρόνο του Δία» όταν κάποιος μιλάει για τον Όλυμπο. Ο λόγος για την κορυφή Στεφάνι...

Χάνεται ο ήλιος: Το απόκοσμο δάσος της Μάνης που βρίσκεται κάτω από τη γη

Ο ευλογημένος τόπος με το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο Μια «μαύρη τρύπα» εντελώς διαφορετική από αυτές που υπάρχουν στο διάστημα μπορεί να συναντήσει κανείς στην Μάνη....

Καλύτερο από παραμύθι: Ταξίδι στο πραγματικό χωριό του Αϊ Βασίλη – Το μαγευτικό σκηνικό...

Αξίζει να το δεις από κοντά έστω και μια φορά στη ζωή σου Το αληθινό χωριό του Άγιου Βασίλη υπάρχει και βρίσκεται στην Φινλανδία, σε...

Μονή Κηπίνας: Το μοναστήρι που μοιάζει να αιωρείται και προκαλεί θαυμασμό και δέος (βίντεο)

Η Μονή Κηπίνας μοιάζει να αιωρείται πάνω από τον Καλαρρύτικο ποταμό και προκαλεί θαυμασμό και δέος στους επισκέπτες. Η Ιερά Μονή Κηπίνας συναντάται κοντά στο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καλύτερο από παραμύθι: Ταξίδι στο πραγματικό χωριό του Αϊ Βασίλη – Το μαγευτικό σκηνικό που κόβει την ανάσα!

Αξίζει να το δεις από κοντά έστω και μια φορά στη ζωή σου Το αληθινό...

«Ξέρεις τι δεν καταλαβαίνω με σας τις νέες, σήμερα; Το γιατί παραπονιέστε;»

”Μια Μηλιώτισσα θυμάται τη ζωή της”:  Ακόμη και εγώ, όταν το συλλογιέμαι καμιά φορά....

Το απίθανο σημείωμα έξω από παραβάν σε χωριό της Λάρισας

Χωρίς σταυροδότηση ήταν οι χθεσινές εκλογές ωστόσο δεν φαίνεται το γεγονός αυτό να είναι...

Γάβρος: Το ερημωμένο χωριό με το κινηματογραφικό σκηνικό που προσέλκυσε Αγγελόπουλο, Βούλγαρη και… Τζέιμς Μποντ!(βίντεο)

Ο ερημωμένος Γάβρος, το πλίνθινο χωριό στηνΚαστοριά , που μοιάζει περισσότερο με κινηματογραφικό σκηνικό, είναι ένα...